Tag Archives: ibu hamil

Kawal Pengambilan Kalori Bantu Ibu Hamil Mendapat Berat Badan Yang Optimum

By | January 22, 2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, Saya pasti, sebagai ibu hamil anda pasti selalu risau dengan pengambilan kalori yang anda ambil setiap hari. Adakah ia mencukupi atau tidak untuk anda dan bayi anda.     Kawal Jumlah Kalori (Bukan Pengambilan Lemak) untuk mendapatkan zat pemakanan dan berat badan yang optimum semasa hamil   Berapa banyak khasiat… Read More »

10 Cara Mengatasi Perasaan Tertekan Ketika Hamil

By | September 2, 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua .. Semasa hamil, perubahan hormon berlaku, menyebabkan ibu hamil mudah menjadi sensitif dan perasaan ini boleh berubah-ubah. Kebiasaannya, ibu yang hamil anak sulung, akan lebih mudah rasa sedih, rasa menangis, rasa kecewa tanpa sebab. Perasaan ini seolah-olah datang secara tiba-tiba. Bahkan, jika ibu hamil sedang mengidam sesuatu dan keinginan untuk… Read More »

Posisi Tidur Yang Perlu Di Elakkan Semasa Hamil

By | August 30, 2016

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua … Mengalami kesukaran untuk tidur semasa hamil, lebih-lebih lagi ketika kandungan dah semakin membesar adalah dilema yang kerap di alami oleh ibu hamil. Namun, posisi tidur semasa hamil, boleh mempengaruhi kesihatan ibu dan janin di dalam kandungan. Posisi Tidur Yang Perlu Dielakkan Semasa Hamil 1. Posisi Tidur Meniarap Posisi yang… Read More »

Kepentingan Pengambilan Nutrisi Tambahan Semasa Hamil Untuk Baby Sihat

By | June 8, 2016

Assalamualaikum, Semenjak saya join salah satu group best kat facebook, banyak sangat pengetahuan serta pengalaman yang di kongsi oleh para ibu hamil di situ. Best sangat. Bagi yang baru hamil atau sedang hamil tu, saya sangat mengesyorkan anda untuk join group ibu hamil ni. 🙂 Namun, masih ramai ibu-ibu yang kurang mengambil berat tentang keperluan… Read More »

10 Sebab Penyusuan Sepenuhnya Menjadi Gagal

By | April 30, 2016

Setiap ibu hamil, pasti sudah berangan-angan untuk fully breastfeeding secara eksklusif bayi mereka, apabila lahir kelak. Namun, tidak semua ibu-ibu berjaya memenuhi impian mereka. Kenal pasti 10 sebab penyusuan bayi anda boleh menjadi gagal sepenuhnya. Anda mungkin akan gagal dalam cita-cita anda untuk menyusukan bayi anda sepenuhnya JIKA: 1) Tiada keyakinan – KEYAKINAN sangat penting untuk memastikan… Read More »

23 Perkara Yang Ibu Beranak Sulung Perlu Jangka Ketika Di Bilik Bersalin

By | April 17, 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua, Dah bersedia untuk bersalin? Biasalah kan, bila dah masuk kandungan 30 minggu ni, mesti hati sentiasa berdebar-debar dan risau sebab tak sabar menunggu kelahiran bayi, lebih-lebih lagi jika sedang hamil anak sulung. Betul tak? Bagi ibu yang mengandung anak sulung, saya nak kongsikan beberapa perkara yang perlu ibu hamil perlu… Read More »

Kenali 11 Punca Wanita Alami Masalah Period Tidak Teratur Dan Cara Atasinya

By | April 6, 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..   RAMAI wanita di luar sana mempunyai masalah haid atau period yang tidak teratur menyebabkan sukar untuk mereka merancang kehamilan. Umumnya,masalah haid tidak teratur disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Namun tahukah wanita-wanita sekalian, terdapat 11 punca yang menyebabkan haid anda tidak teratur dengan baik. PUNCA HAID TIDAK TERATUR ———————————– Punca #1… Read More »