Category Archives: Tips & Petua

7 Sebab Kenapa Anda Mesti Minum Air Putih

By | November 28, 2017

    Adakah anda gemar minum air putih atau anda lebih gemar minum air manis atau yang ada perisa? Saya pasti, tidak semua orang suka minum air putih. Malahan, pernah ada seorang sahabat saya berkongsi bahawa, jika beliau minum air putih sahaja dalam satu hari, tanpa ada air manis, ia boleh menyebakan beliau rasa mual.… Read More »

Kenapa Perlu Minum Air Banyak Jika Ambil Supplemen

By | November 22, 2017

KES 1: Serena sering mengadu berasa panas dan dahaga sejak mengambil vitamin-vitamin dalam set breastfeeding Shaklee.   KES 2: Azman mengadu pening, sakit pinggang dan lemah badan sejak mengambil vitamin dalam set Shaklee untuk lelaki.   KES 3: Rini mengadu susu badannya semakin berkurangan sejak mengamalkan vitamin dalam set breastfeeding Shaklee. Setelah diselidiki ketiga-tiga kes… Read More »

Resepi Kembali Langsing Selepas Bersalin (Amalkan Semasa Berpantang)

By | August 9, 2017

Assalamualaikum semua, Sukar Untuk Kembali Langsing Selepas Bersalin? Kalau tanya orang tua, mesti diaorang cakap, “ala, normal lah tu.. perempuan yang dah bersalin, memang akan gemuk”.. Mesti sedihkan dengar ayat ni.. hehee..     Tapi, hari ni, saya nak share resepi istimewa untuk anda. Kalau sekarang tengah hamil atau bakal bersalin tak lama lagi, meh… Read More »

Panduan Meletakkan Bayi Di Pusat Nurseri

By | August 7, 2017

    Bismillah, Meletak bayi di tempat pusat asuhan atau nurseri adalah perkara yang biasa dilakukan. Lebih-lebih pada zaman sekarang ni, ramai surirumah yang berkerja sepenuh masa. Bagi ibu muda, mungkin puan ada merancang untuk menyusu bayi secara eksklusif, walaupun puan bekerja. Sebagai langkah pertama, apa yang puan boleh buat adalah, mencari pusat asuhan yang… Read More »

Panduan Penyimpanan EBM Agar Tidak Cepat Rosak

By | August 6, 2017

    Assalamualaikum semua, Dibawah ni saya kongsi secebis info sebagai nota untuk ibu2 menyusu… Panduan untuk menyimpan EBM.. berapa lama ia bertahan untuk suhu yg tertentu dan apa yg ibu harus lakukan kat baki EBM yang dah digunakan..jom rujuk jadual ni.   Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water… Read More »

9 Tips Untuk Mendapat Anak Yang Soleh

By | March 16, 2017

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Seseorang wanita itu dinikahi kerana empat perkara; kerana hartanya, kerana kedudukannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya.   Tips Pertama Pilihlah wanita yang beragama, maka engkau akan beruntung – Hadis riwayat al-Bukhari.   Tips Kedua hendaklah membaca doa sebelum melakukan hubungan badan agar terhindar daripada gangguan syaitan. Rasulullah SAW telah mengajar… Read More »

TIPS ELAK MAKAN MAKANAN TIDAK SIHAT

By | February 24, 2017

Assalamualaikum semua, Apa khabar hari ni yer? semua sihat tak?  😉 Hari ni saya nak berkongsi sedikit tip, semoga ia bermanfaat untuk kita semua, insha Allah. 🙂 Tip elak dari makan makanan tidak sihat: 1. Sebelum membeli sesuatu makanan di dalam tin atau paket, pastikan anda melihat tarikh luput. Pastikan bahawa anda mampu menghabiskan makanan… Read More »

TIPS GUNA KANTA LEKAP DENGAN BETUL

By | February 6, 2017

Assalamualaikum, Penggunaan kanta lekap kini sangat popular, bukan sahaja di kalangan mereka yang bekerjaya, bahkan pelajar sekolah juga sudah mula berjinak-jinak dengan kanta lekap. Ada yang menggunakan kanta lekap kerana masalah penglihatan, tidak kurang juga yang memakai sebab ingin kelihatan cantik. 🙂     Pemakaian kanta lekap kena berhati-hati. Jika tersilap langkah, ia boleh menyebabkan… Read More »

DOA PEMANIS WAJAH & PEMIKAT HATI SUAMI

By | January 13, 2017

Assalamualaikum, Selain mengambil nutrisi yang yang sihat untuk mendapat sel kulit yang sihat, anda boleh juga mengamalkan doa kecantikan untuk menaikan seri wajah atau muka daripada surah nabi yusuf. Bagi sesiapa yang mengkehendaki supaya muka atau wajah nya berseri perlulah ia membaca surah Yusuf Ayat 4 (sebaik baiknya selepas solat).   Maksud Surah Yusuf Ayat 4; (ingatlah… Read More »

10 Tips Menghilangkan Bau Ketiak!

By | November 6, 2016

Assalamualaikum, ” Eeiiii.. Busuknya awak, duduk jauh sikitlah! ”   Pernah tak anda mengalami situasi sebegini? Paling tidak pun, setiap kali anda lalu di hadapan rakan sekerja. pasti ada sahaja yang membuat reaksi menutup hidung atau berpura-pura menguap hanya semata-mata nak menutup hidung dan mulut mereka. Sedihkan? Walaupun dah pakai minyak wangi berbotol-botol, bau ketiak masam… Read More »