Category Archives: Kesihatan Bayi Dan Kanak-Kanak

Bahaya Penyakit Pneumokokal Menjadi Punca Utama Kematian Kanak-Kanak

By | December 7, 2017

  Apakah Penyakit Pneumokokal? Penyakit Pneumokokal adalah disebabkan oleh sejenis kuman bakteria pneumokokus. Bakteria ini mudah dijangkiti dari udara. Penyakit ini biasanya menyebabkan jangkitan pada tekak dan telinga. Ia boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius seperti jangkitan paru-paru dan radang selaput otak. Ia biasanya ditemui di dalam pernafasan kanak-kanak dan disebabkan melalui batuk dan bersin.… Read More »

Supplemen Kanak-Kanak: Tips Tingkatkan Daya Tumpuan Anak

By | November 24, 2017

  Sudah ramai ibu-ibu yang saya jumpa, bertanyakan supplemen yang sesuai diambil untuk anak-anak mereka. Malahan, ada anak yang baru berusia 1 tahun lebih..hehe.. Terserlah sifat ibu penyayang..hehe.. Sebenarnya, supplemen atau makanan tambahan bukanlah suatu makanan yang wajib anak anda atau anda sendiri ambil, JIKA anda yakin, anda mampu memberi keluarga anda makanan yang penuh dengan nutrisi… Read More »

TESTIMONI: SUPLEMEN SHAKLEE PILIHAN TERBAIK UNTUK ANAK-ANAK SIHAT

By | August 18, 2017

    Anak-anak ni rezeki kan.. apa pun kita lakukan adalah untuk kebahagian anak-anak. Tak kira la berapa orang anak.. . Ingat lagi masa anak sulung saya usia 1 tahun 6 bulan macam tu.. kulit dan kesihatan sangat rendah. Sampai boleh dikatakan setiap bulan mesti ada je ke klinik yang berdekatan. Paling risau bila demam… Read More »

Panduan Meletakkan Bayi Di Pusat Nurseri

By | August 7, 2017

    Bismillah, Meletak bayi di tempat pusat asuhan atau nurseri adalah perkara yang biasa dilakukan. Lebih-lebih pada zaman sekarang ni, ramai surirumah yang berkerja sepenuh masa. Bagi ibu muda, mungkin puan ada merancang untuk menyusu bayi secara eksklusif, walaupun puan bekerja. Sebagai langkah pertama, apa yang puan boleh buat adalah, mencari pusat asuhan yang… Read More »

Rahsia Sentuhan Emosi Buat Si Manja

By | June 6, 2017

Kelahiran cahayamata pertama membuatkan ibu bapanya teruja untuk memberikan kasih sayang terbaik buat zuriat anda. Dalam tahun pertama usia si manja, pelbagai perkembangan termasuk emosinya.     Emosi #1 : Sejak Lahir Bayi anda masih kecil Sentuhlah sentiasa bayi anda. Sentuhan adalah kuasa ‘magis’ yang membuatkan emosi bayi dalam keadaan tenang. Walaupun waktu ini, bayi… Read More »

5 Tips Penjagaan Gigi Susu Si Kecil Yang Mesti Ibu Bapa Tahu

By | June 1, 2017

Mula-mula, bila si manja tumbuh gigi, ibu bapa adalah orang yang paling teruja. Lama-kelamaan, dia tak kisah pun tentang gigi si anak. Tahu tak anda, penjagaan mulut dan gigi, bukan bermula bila gigi anak sudah tumbuh. Tetapi sebaiknya, sejak anak masih bayi. Kepentingan gigi susu untuk mengunyah, bercakap dan senyum tapak untuk gigi kekal. Jika… Read More »

10 Langkah Pencegahan Kuman Yang Boleh Ibu Lakukan Di Rumah

By | May 24, 2017

Adalah perkara normal, jika seorang wanita yang bergelar ibu, akan ada sikap paranoid terhadap kehadiran kuman, terutamanya, jika ada anak-anak yang masih kecil. Tahu tak anda, sebagai ibu, anda boleh sahaja mendidik anak-anak, langkah mudah bagi mengelak penyebaran kuman berlaku. 🙂 Bila ingat kuman, saya terus teringat mengenai cerita penyiasatan Monk, di mana watak utama… Read More »

3 Gaya Mendidik Anak-Anak Masa Kini. Mana Satukah Pilihan Anda?

By | May 24, 2017

Setiap ibu bapa ada cara yang tersendiri dalam mendidik anak-anak. Bak kata orang, ibu bapalah acuan kepada anak-anak. Jika baik acuannya, maka baiklah hasilnya. 🙂 Ada orang yang memilih untuk sentiasa tegas kepada anak-anak, dan tidak kurang juga ada yang memilih untuk sentiasa berlembut dalam mendidik anak-anak. Orang kata, kalau didik dengan cara bertegas, maka… Read More »

Ibu Ini Berkongsi Pengalaman Tika Si Anak Yang Dulunya Mudah Demam, Tapi Kini Tidak Lagi

By | April 27, 2017

    Assalamualaikum. Saya Wan Zainab Bt Wan Muhammad. Ibu kepada 2 orang anak lelaki yang sedang membesar. Saya ingin ceritakan kisah shaklee effect anak saya Muhammad Hud. Hud berusia 1 tahun 4 bulan sekarang dan sistem pertahanan badan beliau agak lemah. Seawal usia 2 bulan Hud sudah demam. Bukan sahaja demam tapi diikuti dengan… Read More »