Category Archives: Kanser

Peluang Sembuh Buat Pesakit Kanser Usus

By | June 2, 2017

KANSER USUS   merupakan sejenis penyakit yang menyerang kolon dan rektum, iaitu bahagian usus besar yang membantu untuk mencernakan makanan, seterusnya membuang bahan-bahan kumuh dari tubuh.  menurut Dr. Christina Ng yang merupakan Pakar Runding Onkologi, punca sebenar kanser kolon masih samar, tetapi kebanyakan faktor penyebabnya berlaku dalam jangkamasa panjang.   Siapa Yang Berisiko warga emas… Read More »

Cegah Sebelum Parah! Kenali Tanda-Tanda Awal Kanser

By | March 26, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Semua tahu kan, penyakit kanser adalah antara penyakit yang terkenal dengan jolokan penyakit pembunuh yang paling terkenal. Dengan cara hidup kita yang kini semakin sibuk seiring dengan perkembangan semasa, corak pemakanan kita, penggunaan produk yang kadang kala membuta tuli akibat pemasaran semakin meluas kini serta, begitu juga dengan pendedahan kita… Read More »

FAHAMI KANSER KOLON DAN TANDA-TANDANYA

By | February 19, 2017

KANSER KOLON Adalah antara kanser yang mungkin tidak seberapa glamer sebagaimana popularnya kanser payudara dan kanser serviks untuk wanita, dan kanser prostat untuk lelaki. Kanser kolon juga dikenali sebagai kanser usus atau kanser kolorektal. Namun begitu, kanser usus ini paling ramai pengidapnya di kalangan lelaki. Secara umumnya, kanser kolon adalah kanser  yang menyerang usus besar… Read More »

PETANDA KANSER & PENYAKIT LAIN ANTARANYA ADALAH KERAP BATUK

By | February 6, 2017

Assalamualaikum, Batuk adalah perkara normal. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis batuk yang tidak boleh dipandang ringan. Batuk boleh menjadi petanda kemungkinan kita menghidap sesuatu penyakit.   Kenali Jenis Batuk Anda 1. Batuk pada waktu malam dan berlendir. Suara menjadi serak Anda mungkin menghidap asma. Anda harus segera mendapatkan rawatan dengan inhaler. 2. Batuk yang menyebabkan… Read More »

KANSER PAYUDARA: Risiko Dan Faktor-Faktor Penyebab

By | February 2, 2017

Apakah Kanser Payudara? Kanser payudara merupakan kanser yang paling kerap berlaku. Ia juga penyebab utama bagi semua kematian yang disebabkan oleh kanser di kalangan wanita di Malaysia. Kanser payu dara berpunca dari sel-sel dalam tisu payu dara berkembang dalam keadaan yang tidak terkawal. Jika tidak dikesan dan dirawat segera, kanser payudara boleh merebak ke kelenjar… Read More »

Cegah Sebelum Parah. Ketahui 8 Tanda Awal Kanser Ovari

By | October 20, 2016

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua , Pernah dengar tak pasal penyakit Kanser Ovari dan bahaya jika anda di syakki mengidapnya? Walaupun saya seorang wanita, kanser ovari adalah antara penyakit kanser yang jarang saya dengar, walaupun ia memang berlaku. Yang biasa saya dengar adalah penyakit kanser serviks dan kanser payudara. Penyakit kanser, bila ia menyerang, ia… Read More »

Masalah Kanser Dan Testimoni Bersama Shaklee

By | September 7, 2016

Assalamualaikum Apakah Barah? Barah bermula apabila satu sel berubah dan perubahan tersebut menjadi berlipat kali ganda tanpa kawalan. Sel yang dihasilkan membentuk bonjolan keras. Satu situasi di mana sel-sel dipecahkan hingga tak terkawal 7 Tanda Amaran Perubahan dalam amalan buang air kecil luka yang tidak sembuh pendarahan yang luar biasa penebalan atau bonjolan pada payudara… Read More »

Kanser Bukan Sahaja Sembuh Bahkan Kulit Pun Awet Muda

By | April 16, 2016

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua … Nak tahu tak Rahsia Agar Kekal Nampak Muda Di Usia 50-an? Saya pasti ramai yang mengenali beliau. Namun, saya nak share sedikit info mengenai beliau. Kami biasanya memanggil beliau dengan gelaran Master Law. Kalau anda biasa tengok menonton NTV7 dulu-dulu, mesti anda kenal kan? Dia dulu merupakan pengacara untuk… Read More »

Boleh Ke Ambil Vivix Semasa Rawatan Kimoterapi

By | April 12, 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua… Mesti ada dah biasa mendengar perkataan kimoterapi, betul tak? Kimoterapi ni biasanya dilakukan bagi memusnahkan sel-sel kanser. Namun, kimoterapi ini juga boleh membunuh sel-sel sihat. Oleh sebab itu, jika anda lihat orang yang sedang di beri rawatan kimoterapi atau selepas kimoterapi, biasanya mereka akan mengalami masalah keguguran rambut yang teruk,… Read More »