Category Archives: Ibu Menyusu

Panduan Penyimpanan EBM Agar Tidak Cepat Rosak

By | August 6, 2017

    Assalamualaikum semua, Dibawah ni saya kongsi secebis info sebagai nota untuk ibu2 menyusu… Panduan untuk menyimpan EBM.. berapa lama ia bertahan untuk suhu yg tertentu dan apa yg ibu harus lakukan kat baki EBM yang dah digunakan..jom rujuk jadual ni.   Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water… Read More »

TESTIMONI VITAMIN IBU MENYUSU: Bayi Cepat Kenyang Ibu Boleh Simpan Buat Stok EBM

By | July 18, 2017

Assalamualaikum semua. Saya seronok sangat, sebab sejak dua menjak, kerap bebenor ibu-ibu menyusu menghubungi saya, bertanyakan pasal set ibu menyusu ni. Gembira tau, sebab dapat membantu meringankan masalah mereka, membantu mereka kembali menjadi ibu menyusu yang hebat dan tidak putus semangat.. Best sangat.. Jadi, hari ini, nak kongsi sedikit testimoni daripada seorang customer  yang dah… Read More »

Pam Susu Mana Yang Paling Sesuai Untuk Saya?

By | July 12, 2017

  Setiap ibu yang baru melahirkan anak, pasti saat itu adalah saat yang paling menggembirakan. Lebih-lebih lagi, kalau si ibu tu, adalah seoran wanita yang berkerjaya. Seboleh-boleh mungkin, akan cuba memanfaatkan masa bersama bayi semasa berpantang dengan memberikan penyusuan secara eksklusif, istimewa buat si manja. Namun, bila dah mula bertugas, mesti mula terfikir, nak beli… Read More »

Ketahui Nutrisi Penting Yang Ada Dalam Susu Ibu Yang Perlu Anda Tahu.

By | July 10, 2017

Assalamualaikum semua.. Ingat tak anda, kalau masa baru bersalin tu kan, mesti mulut nurse akan membebel menyuruh kita menyusukan bayi terus. Kalau boleh, sebaik sahaja selepas di jahit, mereka nak kita terus memangku bayi untuk disusukan. Kadang-kadang, ada ibu yang ambil mudah mengenai penyusuan bayi ni. Kalau depan nurse, iyer-iyer je suakan susu pada baby,… Read More »

Jadual Pam Susu Ibu Untuk Wanita Berkerjaya

By | June 17, 2017

Ramai ibu-ibu yang berkerjaya rasa susah hati, setiap kali selepas habis cuti berpantang. Lebih-lebih lagi, ibu yang merancang untuk memastikan bayi mereka kekal untuk minum susu ibu. kalau boleh, tak nak dah campur-campur dengan susu formula. Apabila ibu dah mula masuk kerja kembali, aktiviti ibu menjadi kurang untuk menyusu bayi. keadaan seperti ini, boleh menjadi… Read More »

Penyusuan Jadi Tidak Seronok, Bila Sakit Belakang Akibat Salah Posisi

By | May 25, 2017

Saya suka sangat nak share dengan pembaca blog saya tentang ibu menyusu, sebab sekarang ni, saya sedang mendidik diri untuk fully bf bayi saya yang kedua.. Masa anak sulung dulu, saya agak sedikit jahil tentang kepentingan susu ibu.. Alhamdulillah, semakin banyak yang saya baca mengenai kepentingan susu ibu, membuatkan saya bertekad untuk fully bf bayi… Read More »

Tips Penyusuan Untuk Ibu Berkerjaya

By | May 25, 2017

  Kini, ramai dah ibu-ibu yang berkerjaya tetap memilih untuk memberi bayi susu badan.. seronok betul saya tengok. heee..hee.. Kalau dulu, selalunya mesti kita tengok yang full breastfeed baby, mesti ibu yang menjadi surirumah sepenuh masa.. tapi, sekarang tidak lagi.. Walaupun, ramai wanita berkerjaya telah memilih untuk memberi susu badan untuk bayi-bayi mereka, tapi, masih… Read More »

Tips Untuk Ibu Hamil Anak Pertama : Kaedah Penyusuan Bayi Yang Baru Lahir

By | May 23, 2017

    Ramai ibu-ibu muda, yang masih belum jelas, bagaimana cara nak menyusu dengan betul, agar bayi mudah menyusu dan ibu tidak rasa penat semasa menyusu. Jadi, saya nak kongsi dengan anda, tentang 4 kaedah yang cukup popular, yang boleh anda praktik bersama bayi anda di rumah.. Selamat mencuba.. 🙂 Cara menyusu bayi yang baru… Read More »

Makanan Untuk Tingkatkan Susu Ibu

By | May 18, 2017

  Ramai ibu-ibu yang menyusu bayi, pasti ada mengalami saat-saat susu badan tiba-tiba merundum.. betul tak? Jadi, semak balik, apa yang ibu-ibu makan, apa yang ibu-ibu minum.. sebab setiap makanan ni, kadang-kadang boleh menyebabkan susu semakin merundum. Jadi, saya nak share dengan ibu-ibu kat luar tu, jenis-jenis makanan yang boleh membantu meningkatkan susu badan ibu..… Read More »

Penyusuan Membantu Melansingkan Badan …

By | August 8, 2016

Assalamualaikum dan selamat pagi semua… Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua, tentang kebaikan menyusu bayi anda, kerana ia membantu anda kembali langsing seperti dulu.. berita baik bukan?.. Di samping dapat mengerat hubungan kasih sayang antara ibu dan anak, malahan ia membantu anda kembali langsing.. Hebatkan?? Tak sangka, hanya duduk sambil memangku bayi kita… Read More »