Category Archives: Ibu Hamil

Hilangkan Morning Sickness Dengan Vitamin B

By | November 1, 2017

Mengalami morning Sickness bagi ibu hamil adalah satu fasa yang sangat memenatkan. Mana tidaknya..dengan tidak semena-mena..badan rasa lemah longlai, muntah-muntah..bau sesuatu yang kurang enak pun boleh jadi terus nak muntah ! Bukan itu sahaja, ibu-ibu yang sedang hamil juga mengalami rasa fobio untuk makan, kerana takut ia akan keluar semula. hehe Kalau petua orang-orang lama… Read More »

Bersenam Semasa Hamil Dapat Bantu Anda Miliki Kembali Bentuk Badan Asal

By | June 4, 2017

Senaman semasa hamil sebenarnya memberi banyak manfaat kepada kepada si ibu dan si anak yang di kandung. Namun, terdapat beberapa penelitian yang perlu ibu hamil ambil tahu, sebelum memulakan senaman agar ia selamat untuk dan kandungan.     4 MANFAAT YANG BAKAL ANDA PEROLEHI BILA MELAKUKAN SENAMAN SEMASA HAMIL 1. Atasi tekanan fizikal dan mental… Read More »

Ketahui Risiko Jika Anda Mengalami Diabetes Semasa Hamil

By | May 28, 2017

Kerap kali kita mendengar ibu-ibu hamil yang disahkan mengidap diabetes. Namun, masih juga ibu-ibu hamil yang ambil lewa bila mereka dah disahkan mengidap diabetes.  Di sini saya nak petik beberapa info yang sangat menarik daripada petikan soal jawab doktor, Prof Madya Dr Nik Hazlina Nik Hussain.     Antara Risiko Ibu Hamil Diabetes adalah: Bayi… Read More »

Nutrisi Tambahan Yang Ibu Hamil Mesti Ambil

By | February 27, 2016

Dalam pengambilan makanan seharian, sudah pasti anda sendiri kurang yakin, adakah anda telah mengambil diet yang seimbang atau sekadar tangkap muat je.. janji makan…ye tak? Namun begitu, sebagai wanita hamil, sudah pasti anda tidak boleh mengambil ringan tentang pengambilan diet yang seimbang dan penting, demi untuk bayi dan kesihatan anda sendiri…lagipun, anda pasti ingin melihat… Read More »

Czer; Pilihan Terbaik Untuk Selamatkan Nyawa Ibu Dan Bayi

By | January 15, 2016

Assalamualaikum, Pernah tak anda ditawarkan oleh doktor untuk bersalin secara czer semasa anda masih lagi hamil? Tidak semua ibu hamil, akan di cadangkan untuk bersalin secara czer. Melainkan kerana ada masalah pada kandungan ataupun ibu hamil itu sendiri ada masalah kesihatan yang menyukarkan dia untuk bersalin secara normal. Perlukah anda untuk rasa risau, jika doktor… Read More »

Nutrisi Yang Cukup Penting Semasa Hamil

By | January 5, 2016

Assalamualaikum,   Apa yang anda makan setiap, biarpun sebelum anda mengandung, adalah sangat penting untuk memastikan anda mengambil nutrisi yang mencukupi, apatah lagi, jika anda sedang mengandung. Anda sudah pasti pernah mendengar istilah ‘makan untuk 2 orang’, namun begitu, ia bukannya bermakna anda bebas untuk mengambil makanan segera tanpa had. Adalah sangat penting untuk memastikan… Read More »

Ketahui Kepentingan Morning Sickness Pada Ibu Hamil Dan Cara Mengatasinya.

By | December 31, 2015

Morning sickness adalah perkara yang tidak asing bagi mana-mana ibu hamil. Tidak kira, ia berlaku sebelah pagi, petang atau malam, ia tetap dipanggil morning sickness. Namun, ada sesetengah wanita yang bertuah, kerana mereka tidak mengalami masalah ini. Tetapi, sebaliknya, suami pula yang muntah teruk sepanjang isterinya hamil. Jangan terkejut, kalau suami anda, jadi takut jika… Read More »

Bersenam Dapat Membantu Memudahkan Proses Bersalin

By | December 18, 2015

Assalamualaikum semua, Fatim yakin pasti ramai ibu-ibu yang rajin bersenam semasa sebelum hamil, namun terpaksa di tahan keinginan untuk kembali aktif, selepas disahkan hamil, betul tak? Untuk ibu hamil, terdapat beberapa jenis senaman ringan yang masih boleh dilakukan semasa hamil. Senaman semasa hamil memberikan banyak manfaat untuk ibu hamil itu sendiri. 1. Memudahkan proses bersalin… Read More »

Kekurangan Asid Folik, Meningkatkan Risiko Untuk Bayi Mendapat Spina Bifida

By | December 10, 2015

Kurangkan risiko daripada mendapat anak cacat dengan vitamin asid folik. Saya pasti, ramai pasangan muda, yang merancang untuk mendapat anak, sering mendapat info yang bermacam-macam, tidak kira dari mana-mana sumber pun.  Malahan, bila info dah terlalu banyak, masing-masing menjadi cuak, takut teori yang diaorang dapat lebih menakutkan, padahal hakikatnya, benda tersebut tak lah penting mana… Read More »

Kenali Jenis Induce Bagi Merangsang Kelahiran Secara Normal

By | December 10, 2015

Assalamualaikum, Bila bercerita pasal induce, terus fatim teringat pengalaman bersalin anak ketiga. Bersalin anak ketiga ini memberi banyak pengalaman baru kepada diri fatim sendiri. Biasalahkan, ini adalah kali pertama fatim diberikan ‘drip induce’, yang bermaksud induce yang diberi melalui saluran darah, yang berbentuk cecair. Biasanya, kita dengar induce yang jenis pil kan? Kalau yang jenis pil… Read More »