Category Archives: Ibu Berpantang

Berpantang Jadi Seronok Bila Badan Lebih Bertenaga & Susu Badan Sentiasa Melimpah. Wanita Ini Berkongsi Rahsia Beliau

By | April 11, 2017

SIHAT, BERTENAGA DAN SUSU BANYAK DENGAN SHAKLEE MEMENUHI IMPIAN SEMUA IBU BERPANTANG     Hai semua. Assalamualaikum! Nadim nak share sikit pengalaman berpantang anak yang pertama ni dengan set berpantang Shaklee. Sebenarnya set yang Nadim ada untuk berpantang ni adalah set vitamin yang memang Nadim dah makan sejak 3 tahun lepas lagi.   Tapi sebab… Read More »

PENGALAMAN TERINDAH BERPANTANG BERSAMA VIVIX

By | November 17, 2016

  Assalamualaikum W.B.T. Nama saya Nor Shahizan Rahimi Bt. Mohd Saad lebih senang dengan panggilan Yan. Sedikit perkongsian yang bakal di terjemahkan dalam sebuah penulisan ini bukanlah satu omongan kosong tapi satu perkongsian yang memberi manfaat extra pada diri saya. Syukur Alhamdulillah saya diberi kesihatan yang baik. Sejak lahir saya jarang sakit. Mungkin itu salah… Read More »

VIVIX PILIHAN TERBAIK UNTUK IBU BERPANTANG

By | October 30, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Abang… abang.. kalau isteri bersalin czer, jangan lupa belikan vivix tau.. yelah kan, bersalin ni bukannya sakit macam berak sembelit tau. Kalau berak keluar buasir pun tak sesakit bersalin. Yelah kan, abang – abang semua mesti sayang sangat kat isteri. Kalau isteri sakit, abang-abang pun mesti terasa kan, walaupun tak… Read More »

Pengalaman Ngeri Semasa Berpantang Apabila Luka Jahitan Terbuka

By | September 24, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..   Pernah tak mengalami pengalaman ngeri semasa berpantang? Pernah tak mengalami luka jahitan bersalin terbuka sampai tak boleh nak jalan, tak boleh nak duduk.. Bagi yang pernah mengalami, hanya mereka yang tahu.. Tapi, bagi saya yang tak pernah mengalaminya pun, boleh terasa ngilu bila membayangkannya.. Syukur alhamdulillah, tiga kali berpantang,… Read More »

Pengalaman Berpantang Selepas Melahirkan Baby Secara C-Zer

By | August 21, 2016

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua .. Sis Rosnani nie saya kenali sejak beliau sedang mengandungkan baby-nya. Beliau sedang mengandungkan baby-nya. Jom baca pengalaman Shaklee Sis Rosnani ini, terutamanya selepas beliau melahirkan baby seberat 4.9 Kg!!! “Apa saja tentang Shaklee saya teruja nak tahu dan cuba … apalagi baru-baru ini saya terpaksa bersalin secara pembedahan memandangkan… Read More »

Mengapa Ibu Baru Bersalin Mesti Berpantang Selama 44 Hari??

By | August 17, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Berpantang selama 44 hari memang menjadi amalan yang amat popular dalam kalangan masyarakat orang Melayu sejak zaman berzaman. Mengikut panduan perubatan moden, tempoh berpantang bersalin atau puerperium adalah dalam lingkungan 42 hari atau enam minggu.  Tempoh ini dianggap sebagai tempoh pemulihan fungsi kewanitaan daripada segala gejala kecederaan serta tekanan jiwa… Read More »

Atasi Masalah Buasir Bagi Ibu Hamil Dan Ibu Sedang Berpantang

By | August 1, 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua .. Penyakit buasir (Hemorrhoids) adalah penyakit yang terjadi di bahagian dubur. Ia terjadi bila saluran darah venus (veins) yang mengembang dan bengkak di sekitar dubur (rektum dan anus). Kebanyakan ibu hamil dan berpantang mengalami buasir akibat sembelit. 1 daripada 10 ibu yang melahirkan akan mengalami buasir semasa proses meneran hendak… Read More »

Antara Berpantang Dengan Jamu Atau Supplemen, Manakah Yang Terbaik?

By | May 20, 2016

Berpantang adalah antara perkara wajib dilakukan bagi setiap ibu yang baru sahaja selesai bersalin. Ini kerana, dalam tempoh berpantang, adalah saat luka-luka semasa bersalin untuk pulih kembali. Oleh sebab itu, ada yang memilih untuk berpantang selama 44 hari, 60 hari atau 100 hari. Pernah tak anda terfikir, kenapa orang melayu perlu berpantang sampai 44 hari?… Read More »