Last entry, saya dah berbincang mengenai punca berlakunya bengkak susu. Jadi, kali ini, saya nak berbincang dengan anda, petua bagi merawat bengkak susu. Semoga bermanfaat untuk anda. 🙂

 

Petua Untuk Atasi Bengkak Payudara

 • Pakai coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan & tidak terlalu ketat.
 • Susukan bayi dengan kerap, iaitu 2-3 jam walaupun terpaksa mengejutkan bayi. Pastikan bayi menyusu dengan kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah bagi pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir di hidup.
 • Mungkin sukar untuk bayi melekap pada payudara ibu apabila aerola, iaitu kawasan kulit gelap di sekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga aerola menjadi lembut.
 • Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya & dapat melembutkan aerola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah dan teruskan mencuba.
 • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedap dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar & turut melegakan sedikit ketegangan & ketidak selesaan pada payudara.
 • Jika payudara terlalu penuh dengan susu, gunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elak & tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.
 • Menyikat payudara yang bengkak (sikat menghala ke puting)
 • Sesetengah wanita mendapati meletakkan daun kobis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walapun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kobis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dapat dikeluarkan daripada payudara dengan efisien. Buat sesekali sahaja kerana jika di amalkan selalu boleh menyebabkan susu kering
 • Ambil cuka makan & campurkan dengan air di dalam piring. Ambil kapas. celup dan sapu pada sekeliling payudara. Jangan sampai terkena bahagian puting. Lakukan setiap pagi sehingga tiada lagi masalah bengkak.
 • Ambil beberapa helai daun sirih & disapu minyak zaitun dipermukaan hadapan. Layur daun sirih tersebut di atas tudung periuk. Tekap pada payudara bila daun agak-agak suam. Selain daripada melancarkan pengeluaran susu, ia juga mengurangkan rasa sedikit bengkak.
 • Urut payudara sedikit sebelum mengepam. Buat urutan seperti pemeriksaan payudara pada kawasan yang ada rasa berketul-ketul.

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 79 times, 1 visits today)
Petua Untuk Merawat Bengkak Susu
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: