Sejujurnya, sebelum saya kenal Shaklee, saya tak pernah dengar pun penyakit yang melibatkan pangkal rahim wanita, seperti endometriosis, pcos, cyst dan banyak lagi. Malahan, biarpun kerap mengalami sakit senggugut sekunder, saya tak pernah mengambil berat. Bagi saya, ia adalah normal.

Namun, setelah saya membuat sedikit pembacaan berkaitan senggugut, rupa-rupanya senggugut berkait rapat dengan petanda penyakit kanser pangkal rahim wanita. Ya Allah, takutnya saya. Walaupun hanya sekadar melihat pada gambar, melihat berapa banyak gugusan buah pada bahagian rahim, betul-betul membuatkan saya jadi seriau.

Saya hari ni nak berkongsi sedikit info mengenai endometriosis, semoga ia memberi manfaat kepada anda atau saudara mara anda, ataupun sesiapa sahaja yang anda kenali.

Endometriosis

Terdapat sebilangan kecil wanita yang menghadapi masalah ketidaksuburan dan mudah gugur kandungan jika senggugut berlaku secara berterusan. Mereka ini kemungkinan besar menghidap penyakit endometriosis iaitu sejenis penyakit yang sering dikaitkan dengan masalah kesuburan. Namun begitu, kaitan ini hanya berlaku jika penyakit endometriosis itu berada pada tahap serius.

 

Terdapat beberapa teori yang menyatakan perkaitan antara endometriosis  boleh menyebabkan ketidaksuburan pada wanita, antaranya:

1. Dikatakan bahawa endometriosis boleh merosakkan tiub fallopio. Apabila tiub ini tersumbat, sukar bagi sperma suami untuk bertemu dengan benih isteri.

2. Endometriosis akan menyebabkan wanita sakit sewaktu melakukan hubungan kelamin sehingga kurangnya kekerapan hubungan kelamin. Secara tidak langsung, ia juga mengurangkan peluang untuk mengandung.

3. Di katakan bahawa hormon prostaglandin, boleh menyebabkan toksik kepada benih wanita, sperma dan embrio.

Tahap kesakitan senggugut tidak berkaitan dengan tahap keseriusan endometriosis. Senggugut itu boleh mengalami senggugut yang teruk tetapi tahap endometriosis mungkin hanya pada peringkat awal sahaja.

Lazimnya, kesakitan akan reda selepas tiga atau empat hari kemudiannya. Jika endometriosis ini telah merebak, kemungkinan besar tidak akan reda walaupun haid telah berhenti. Kesakitan juga mungkin akan terasa semasa melakukan persetubuhan atau membuang air besar. Ini disebabkan oleh pendarahan yang berlaku di belakang rahim yang melibatkan usus besar.

Senggugut boleh berlaku dan rasa sakit yang berbeza, di mana sakit akan datang sebelum pendarahan bermula dan tertumpu di ari-ari atau pinggang belakang. Sakit ini akan berterusan walaupun haid sudah berhenti. 🙂

 

Testimoni 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 139 times, 1 visits today)
Senggugut Antara Petanda Penyakit Endometriosis
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: