Senggugut adalah perkara biasa yang berlaku pada mana-mana wanita ketika sebelum period atau period hari pertama. Ia adalah berbeza bagi setiap wanita. Bukan itu sahaja, malahan, kadar kesakitan semasa senggugut juga tidak sama.

Ada sesetengah wanita cuma mengalami sakit senggugut bahagian pinggang, tetapi masih mampu melakukan kerja. Kadang-kadang, ada sesetengah wanita yang mengalami sakit senggugut yang teruk sehingga mereka rasa sukar untuk bangun atau melakukan apa-apa perkerjaan.

Bagi yang bekerja, ambil MC lah jawabnya.. hehee

Pernah tak anda mendengar bahawa, ada orang memberitahu bahawa jika seseorang wanita semasa masih bujang ada mengalami senggugut yang teruk, dia kemungkinan akan mengalami masalah kesuburan. Namun, ini tidak semestinya benar kerana ada senggugut yang hilang setelah berumahtangga, malahan mereka juga melahirkan anak.

Namun begitu, sebahagian kecil akan mengalami masalah kesuburan dan mudah gugur jika senggugut itu berterusan selepas berkahwin. Senggugut jenis ini selalunya dikaitkan dengan penyakit endometriosis.

Menurut pakar, senggugut mungkin berlaku, kerana banyak urat darah vena yang bengkak dan membesar di sekeliling pangkal rahim. Ia diumpamakan seperti penyakit migrain yang melibatkan urat-urat darah dalam kepala. Selain itu, senggugut juga dikaitkan dengan masalah vasopressin dan hormon prostaglandin yang ada dalam sistem peranakan wanita.

Kebiasannya, bagi mereka yang mengalami period pain, saya akan cadangkan mereka untuk mengambil set period pain.

supplemen period pain

 

Dalam Period Pain Set, terdiri daripada 3 jenis supplemen, iaitu:

1. GLA Complex – wanita yang alami senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik dengan baik untuk menjadi GLA. Pengambilan GLA tambahan dapat meringankan simptom senggugut.

2. Ostematrix – Sebelum haid bermula, paras kalsium akan menurun dan menyebabkan gangguan emosi. Bekalan kalsium tambahan dapat kurangkan turun naik perasaan.

3. B Complex – Vitamin B5, B6 dan B12 sangat berkesan untuk mengatasi masalah senggugut.

p.s: Untuk next post, Saya nak share dengan anda, jenis-jenis senggugut dan kenal pasti jenis penyakit yang mungkin simptomnya sama seperti senggugut. Tunggu yer. 😉


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 108 times, 1 visits today)
SENGGUGUT: Mungkinkah Petanda Kanser? Part I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: