AWAS .. JANGAN SAMPAI TERJEBAK DENGAN MLM HARAMJADAH

By | February 19, 2017

Pernah tak join bisnes MLM?

 

join-mlm

 

Biasa dengar je kan pasal MLM ni. Sekarang ni, sana sini sebut pasal MLM.. MLM kat Malaysia ni punya tumbuh sebijik macam cendawan tumbuh selepas hujan. Kalau sebut MLM, pasti kita akan dapat lihat pelbagai reaksi dari orang sekeliling kita. Bahkan tidak kurang juga yang seronok dan ada juga yang menunjukkan reaksi yang tidak suka dan rasa jengkel pada MLM ni.

Nak tahu tak, kenapa? Meh sini akak cerita. 🙂

 

DARI SUDUT POSITIF

Dari segi positif, MLM ini sangat membantu untuk kita mencapai prospek atau customer yang berada jauh dari kita. Dan kemungkinan prospek ni berada lebih dekat dengan orang yang berada di bawah kita. Kalau macam akak, jual produk Shaklee kan. Kalau akak ada downline yang duduk di Sabah, jadi lebih senang untuk prospek di Sabah untuk membeli terus melalui downline akak. Tak perlulah dia nak tunggu akak pos dari Sarawak. Betul kan?

 

DARI SUDUT NEGATIF

Namun begitu, MLM ini turut memberikan kesan negatif terutamanya kepada mereka yang join termasuklah ahli keluarga dan rakan-rakan. Haa.. Macam mana lak tu? Dahlah, diaorang tak join pun MLM, tapi tempias negatif pun mereka terkena jugak.. Sebab itu, kami panggil ini sebagai MLM HARAMJADAH. 🙂

 

umrah-mlm

 

KESAN NEGATIF #1 : Mereka memaksa downline membuat pinjaman puluhan ribu hingga ratusan ribu

  • Downline yang berminat untuk mendaftar, di syaratkan untuk membuat bayaran sehingga ada yang kena bayar RM20K. Bahkan, ada yang kena bayar sampai ratusan ribu, terutamanya jika mereka ingin naik jawatan yang lebih tinggi. Lebih tinggi jawatan, lebih banyak habuan. Entah betul, entah tidak. hehe.
  • Bagi MLM yang mensasarkan mahasiswa sebagai mangsa, mereka biasanya mengenakan bayaran yuran kemasukan permulaan sebanyak RM6600.
  • Kalau dah daftar bayar banyak macam ni, agak-agak kepada siapa si mangsa ni nak cari duit untuk mendaftar? Sudah pastilah mereka cari kawan-kawan dan ahli keluarga, untuk membuat pinjaman.
  • Jangan terkejut, sebab akak ada terbaca pengakuan dari mereka yang terkena dengan MLM HARAMJADAH ni, ada ibu bapa terpaksa menjual tanah di kampung, sebab anak nak guna duit untuk bayar sebagai yuran pendaftaran MLM ni.
  • Kalau yang dah kerja tu, mereka pun sanggup buat pinjaman dari pihak Bank termasuk juga ALONG.

 

Kisah MLM

Short Stories Video for Geng ASB

Posted by Khawarizmi Production on 10hb Februari 2017

 

 

KESAN NEGATIF #2 : Mereka Menjanjikan Bila Join MLM bersama mereka, downline akan dapat merasa hidup mewah.

 

umpan-kereta-mewah

 

  • Biasa tengok kan, kalau ada sebarang perjumpaan dengan orang-orang MLM ni, mereka akan menonjolkan kemewahan kereta yang mereka miliki. Biasanya, mereka akan bawa kereta Merz ataupun BMW. Bila tunjukkan kereta mahal, barulah mangsa akan percaya dan ini membuatkan mereka menjadi mudah terpedaya.
  • Hakikatnya, ada sesetengah kereta yang mereka bawa bukannya kereta mereka sendiri. Ada yang pinjam dari company dan ada juga yang sanggup sewa kereta, semata-mata untuk yakinkan bakal mangsa.

 

KESAN NEGATIF #3 : Di janjikan dengan income yang masyuk

 

mandi-duit

 

  • Salah satu umpan yang paling berkesan adalah, “goyang kaki je beb, duit boleh masuk”.. Setahu akak lah kan, kalau bisnes yang goyang kaki saja, tapi duit boleh masuk, cumalah tukang jahit. hehe..
  • Bila terdengar lagu Altimet, tajuk amboi tu, terus akak teringat dengan MLM jenis Haramjadah ni. MLM jenis ni, memang banyak merosakkan nama MLM itu sendiri.
  • Kalau betullah, goyang kaki je boleh buat kaya, akak pasti ramai je orang kampung boleh duduk rumah banglo. Sebab, kat kampung kan ramai je pakcik-pakcik yang goyang kaki lepak kat kedai minum air kopi, makcik-makcik pulak lepak, duduk dekat beranda. heehee.
  • Hakikatnya, MLM Haramjadah ni lebih banyak kepada sistem memburu kepala. Dan kepala yang di buru, perlu ada pasangan (pairing), barulah dapat merasa duit bonus.

 

 

  • Dalam MLM Shaklee, bonus adalah di bayar berdasarkan jualan setiap bulan. Walaupun anda baru mendaftar bulan ini, dah tiada orang pun yang berada di bawah anda, anda tetap layak untuk mendapat bonus Shaklee.
  • Dalam kumpulan kami sendiri, Group iReach, Euphoria, Supermom, banyak ke arah membantu & membimbing downline untuk berjaya dalam bisnes Shaklee.
  • Bila dah jumpa bisnes Shaklee, memang anda tak akan menyesal pun, sebab banyak manfaat dari Shaklee. Nanti saya olah lebih panjang lagi tentang kelebihan bisnes Shaklee, dalam post lain, k.

 

Cuba dengar apa yang Adibah Noor kata, masa National Conference Shaklee tahun lepas. 

 

 

Baca lagi DI SINI untuk keistimewaan bisnes MLM Shaklee.

 

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge