FAHAMI FIBROID: KETUMBUHAN DALAM UTERUS YANG KERAP TERJADI TANPA WANITA SEDARI

By | February 18, 2017

Pernah dengar pasal penyakit ketumbuhan fibroid tak? Fibroid ni, adalah antara satu ketumbuhan yang bukan dari kumpulan kanser otot & tisu, yang boleh berlaku pada bahagian dinding uterus wanita. Ia boleh berlaku pada wanita bujang atau yang dah kahwin.

Fibroid ni, boleh je berlaku, tanpa di sedari. Melainkan, kalau anda buat pemeriksaan terus di hospital. Sebab itu, terlalu banyak kes, bila buat pemeriksaan, saiz ketumbuhan ada yang dah membesar lebih dari 10 cm. Ada juga kes, yang ketumbuhan, hampir besar dengan saiz janin. Besar & bahaya kan?

 

fibroid

 

PENYEBAB FIBROID

Antaranya ialah:

  • Genetik : Kalau ibu, moyang ke atau ada makcik ke yang kena fibroid, jadi ada risiko juga untuk mendapat penyakit yang sama.
  • Hormon estrogen tinggi berbanding progesteron

 

JENIS-JENIS FIBROID

Jenis fibroid di bahagikan, mengikut kepada kedudukan di mana ia tumbuh.

1. Submucosal

  • biasanya, boleh menyebabkan pendarahan yang banyak kerana luas permukaan  uterus bertambah
  • di bawah lapisan paling luar
  • jika membesar, boleh menyebabkan simptom tekanan
  • tekan pundi kencing : selalu nak kencing
  • tekan saluran kencing : air kencing balik ke buah pinggang –> kesan buruk : Buah pinggang boleh bengkak atau kena jangkitan
  • tekan tiub fallopio : susah mengandung / risiko kehamilan ektopik
  • tekan usus / perut : perut rasa penuh atau kembung –> Perut akan kelihatan seperti wanita hamil

 

2. Intramural

  • dalam lapisan otot

 

SIMPTOM FIBROID

1. Kebanyakan kes, tidak menunjukkan sebarang simptom.

  • oleh sebab itu, banyak kes yang ketumbuhan fibroid dah besar, baru wanita sedar yang mereka ada fibroid.

2. Pendarahan yang banyak semasa fibroid

  • luas permukaan bertambah
  • uterus tak boleh contract dengan baik sebab ada fibroid
  • salur darah tak boleh di tutup dengan baik –> period jadi ‘heavy’ & lama
  • salur darah ke fibroid sangat banyak –> mungkin sebab ini, pendarahan yang terlalu banyak

3. Simptom tekanan

4. Sakit

  • fibroid perlukan bekalan darah yang banyak
  • kalau fibroid tumbuh lebih cepat daripada salur darah, sel fibroid mati dan membebaskan bahan kimia yang menyebabkan uterus bengkak dan sakit

5. Simptom anemia

 

PILIHAN RAWATAN

Jenis rawatan yang doktor  akan cadangkan adalah bergantung kepada simptom yang dihidapi sama ada menjejaskan aktiviti harian atau:

  • nak mengandung lagi atau tak
  • pilihan bergantung kepada wanita itu

 

laparoscopic-fibroid-removal-procedure

Rawatan Laparoscopic: Rawatan untuk mengeluarkan uterine fibroid

uterine-fibroid-edit

Saiz Fibroid yang di keluarkan semasa pembedahan.

SUPPLEMEN SHAKLEE UNTUK MEREKA YANG ADA FIBROID

 

 

 

TESTIMONI

 

testimoni-fibroid-1

 

testimoni-fibroid

 

testimoni-fibroid-2

 

testimoni-fibroid-3

 

 

testimoni-fibroid-4

 

 

Berminat nak beli set Fibroid Shaklee? Tunggu apa lagi, hubungi akak melalui:

WhatsApp: 011-3201 4534 (fatimah)

 

Belian atas talian dengan menekan butang di bawah!

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

 

(Visited 214 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge