Assalamualaikum

Pernah dengar kan pasal penyakit gout ni?

Penyakit gout ini sering kali dikaitkan dengan kesakitan pada bahagian sendi, samada pada sendi ibu jari, buku lali, lutut, siku, jari serta pergelangan tangan. Mungkin anda sering ada mengalami masalah sakit pada bahagian sendi, tapi mungkin tidak terfikir pun bahawa ia sebenarnya ada antara tanda-tanda anda di serang oleh sakit gout.

 

10 TANDA ANDA DI SERANG PENYAKIT GOUT

 

 

 • Penyakit gout biasanya menyerang pada bahagian ibu jari kaki (75% berlaku di sini, pada peringkat serangan pertama). Ibu jari kaki akan menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
 • Serangan boleh berlaku secara tiba-tiba dan ia kerap menyerang pada waktu malam.
 • Sendi yang terkena akan terasa bisa sehingga bila ia tersentuh pada bahagian kain baju pun akan menimbul rasa sakit yang menyeksakan.
 • Sakit sendi boleh berlarutan sehingga berhari-hari, dan ia boleh berlarutan sehingga 1-2 minggu, jika tidak mendapatkan rawatan segera
 • Sakit boleh menyerang semula selepas seminggu di rawat atau selepas sebulan
 • Sakit sendi pada bahagian buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari
 • Benjolan akan timbul pada bahagian sendi akibat pengumpulan asid urik, dan ia akan kelihatan seperti serbuk kapur pada bahagian permukaan luar sendi.
 • Pengumuhan air kencing akan berlaku lebih banyak dan kerap.
 • Ia boleh berlaku tanpa sebarang sebab yang ketara. Ia boleh akibat kekurangan minum air, bila makan terlalu berlebihan, minum air alkohol, kecederaan pada bahagian sendi atau selepas pembedahan.
 • Jika ia menyerang pada sebelah malam, ia boleh membuatkan pesakit rasa bahagian sakit itu ada rasa sejuk dan menyebabkan mereka menggigil kesejukan dan berlaku demam. Ia boleh berlarut sehingga 1-2 minggu, dan sakit itu akan hilang secara sendiri selepas itu.

 

 

Pengumpulan asid urik yang tidak dapat di singkirkan melalui urea pada bahagian sendi, adalah antara punca sakit gout berlaku

 

6 MEREKA YANG BERISIKO UNTUK MENDAPAT GOUT

Penyakit gout berlaku akibat pengumpulan asid urik yang berlebihan di dalam badan. Asid urik adalah merupakan bahan kumuh yang berasal daripada sejenis protein, dan di singkir melalui air kencing.

Namun, pengumpulan asid urik boleh berlaku bila ia tidak dapat di singkirkan sepenuhnya melalui sistem perkumuhan. Antara mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat sakit gout ialah:

 

#1. Gaya hidup yang tidak sihat: Mereka yang banyak mengambil minuman keras terutamanya bir dikatakan lebih berisiko mendapat sakit gout

#2. Obesiti / kegemukan : Terutama bagi mereka yang mempunyai berat badan lebih 66 kilogram daripada berat badan normal.

#3. Penyakit, keadaan kesihatan dan ubat : Sesetengah penyakit seperti tekanan darah tinggi yang tidak dikawal, diabetes, hiperdislipidemia (paras lemak dan kolesterol yang tinggi) dan arteriosklerosis (penyempitan salur darah) boleh juga menyebabkan sakit gout.

#4. Mereka yang menjalani pembedahan atau mendapat sakit tenat secara tiba-tiba dan terlantar lama boleh juga mengalami peningkatan dalam paras asid urik dalam badannya. Malah, ubat mengawal tekanan darah dan kemoterapi juga dikenal pasti boleh meningkatkan paras asid urik dalam badan pesakit.

#5.  Genetik : Kajian mendapati satu daripada empat pesakit datang daripada keluarga yang ada masalah gout.

#6. Sakit gaut juga biasa dikaitkan dengan tabiat pemakanan tidak sihat dan seimbang. Pastikan makan mengikut keperluan pyramid makanan

 

 

SUPPLEMEN SHAKLEE YANG BOLEH ANDA CUBA BAGI MEMBANTU MENGURANGKAN MASALAH GOUT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 24,273 times, 1 visits today)
10 TANDA ANDA SEDANG DI SERANG SAKIT GOUT
Tagged on:

4 thoughts on “10 TANDA ANDA SEDANG DI SERANG SAKIT GOUT

 • February 2, 2017 at 12:05 am
  Permalink

  ayah mertua dah botol
  kedua vivix ni . ambil sebab gout la..alhamdulillah sampai sekaranf belum ada kena serangan lagi

  Reply
 • February 2, 2017 at 12:11 am
  Permalink

  Gout senang menyerang mereka yg memang ada sejarah keturunan, tak jaga makan dan jarang makan buah/sayur. Vivix & alfalfa sangat membantu menyahkan asid urik

  Reply
 • February 2, 2017 at 7:49 am
  Permalink

  Tok saya pun pernah alaminya. Sakit dia tak tau nak cerita. Bengkak di kawasan sendi di kaki. Apabila pergi klinik, hanya dapat pil tahan sakit je. Sekarang ni alhamdulillah, sambil amalkan gaya hidup sihat, berpantang makanan yang menaikkan urik asid dan pengambilan suplemen, sakit goutnya semakin berkurang.

  Reply
 • February 3, 2017 at 12:59 am
  Permalink

  aduh !! saya baca pun seram sejuk tapak kaki saya.. hee~ eh !!! meh seru semua pesakit gout baca entri nih..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: