8 Tips Paling Berkesan Untuk Hilangkan Blackhead & Whitehead

By | January 24, 2017

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.. 🙂

 

Anda perasan tak, kalau muka anda dipenuhi dengan blackhead dan whitehead, mesti rasa macam kurang berseri. Guna make-up tebal pun kurang membantu. Tahu tak, kalau anda buat tak endah je dengan blackhead dan whitehead ni, ia akan menjadi jerawat.

Yang paling tak bestnyer, jerawat ni boleh meninggalkan parut-parut hitam dan yang paling teruk adalah parut-parut berlubang. Nak ke?

 

 

Apakah Blackhead dan Whitehead?

 

Blackhead dan whitehead ni termasuk dalam kumpulan jerawat jugak tau.

Blackhead

  • Blackhead adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelenjar “sebaceous”.
  • Senang cerita, blackhead adalah pori yang tersumbat tetapi dalam keadaan permukaan kulit terbuka.
  • Apabila terdedah kepada udara, akan berlaku pengoksidaan yang menyebabkan warna lebihan minyak dan kulit mati yang tersumbat itu berwarna hitam.

 

Whitehead

  • Whitehead pula terjadi disebabkan lebihan minyak dan kulit mati yang terperangkap dibawah liang yang tertutup.
  • Minyak dan bakteria yang terperangkap itu akan membentuk jerawat dalam yang berwarna putih atau kekuningan (kerana tiada tindak balas oksida) yang kita panggil whitehead.
  • Whitehead boleh terjadi disemua bahagian muka dan badan pun boleh juga.

 

Bagaimana Cara Nak Menghilangkan Blackhead & Whitehead secara Berkesan?

Tips #1: Pengambilan air yang mencukupi sebanyak 2L-3L setiap hari.

Tips #2: Pilih pencuci muka yang mencuci muka secara mendalam. Cuci muka. 2 kali sehari.

Tips #3: Elakkan penggunaan skincare yang jenis berminyak, yang boleh menyebabkan pori-pori muka tertutup.

Tips #4: Amalkan tidur yang mencukupi, sekurang-kurangnya 6 jam setiap hari.

Tips #5: Kawal pemakanan. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak. Dan banyakkan makan makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan termasuklah supplemen tambahan dan vitamin.

Tips #6: Elakkan penggunaan mekap yang terlalu tebal

Tips #7: Pastikan anda menggunakan tuala yang sesuai untuk membilas muka, selepas mencuci muka. Elakkan menggunakan tuala mandi untuk tujuan mengelap muka.

Tips #8: Wapkan wajah. Boleh gunakan steamer yang khas untuk mengewapkan wajah atau, cara jimat, iaitu letakkan muka anda di atas mangkuk yang berisi air panas. Wap-wap panas dapat membantu membukakan pori-pori blackhead & whitehead dengan mudah. Selepas itu, boleh gunakan dual loop blackhead remover, untuk mengeluarkan blackhead & whitehead.

 

 

Selamat mencuba. 🙂

 

Bagaimana Shaklee membantu menghilangkan blackhead dan whitehead?

1. Menggunakan Pencuci Muka Yang Sesuai.

Rangkaian skincare yang sesuai untuk membantu masalah blackhead dan whitehead, adalah:

  • Gentle action make-up remover nutriwhite
  • Soothing radiance whitening softener nutriwhite
  • Gentle Deep foaming cleanser nutriwhite

 

2. Pengambilan vitamin atau Supplemen Tambahan

Pengambilan vitamin sangat membantu untuk menyeimbangkan hormon dalam badan, mengawal penghasilan sebum/ minyak, mengekalkan kesihatan kulit dari dalam, membaiki tekstur kulit dan membina sel kulit yang lebih sihat dan melindungi sel kulit dari serangan radikal bebas.

 

Antara supplemen tambahan cadangan adalah:

  • B Complex
  • Vita-E Complex
  • Sustained Release Vita-C Plus
  • Vivix
  • ESP
  • Collagen Powder Shaklee

 

Apa kata mereka yang dah mencuba produk Shaklee?

 

 

 

 

 

 

Nak dapatkan set hilangkan blackhead & whitehead sekarang? Hubungi saya atau boleh terus buat pembelian atas talian, melalui butang di bawah. 🙂

 

 

Untuk belian atas talian bagi set hilangkan blackhead & whitehead, boleh klik butang di bawah.

 

 


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 482 times, 1 visits today)

One thought on “8 Tips Paling Berkesan Untuk Hilangkan Blackhead & Whitehead

  1. 1001 Petua

    nice info.. 😀 mhon share ye nnti..

    p/s : hi.. sy dtg untuk blogwalking n sy dh follow blog awk ni.. 😀 lau sudi.. silalah follow balik blog sy ye..nk minx tolong sikit boleh? Boleh tlg check x sama ada blog bru sy ni http://www.1001petua.com berat atau ringan ye.. Mksud sy.. cpat atau lmbt loading.. tq..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge