BAHAYA PENYAKIT TIBI YANG BOLEH MENGUNDANG MAUT

By | January 13, 2017

Assalamualaikum,

Pernah tak anda mendengar penyakit Tuberculosis atau nama singkatan yang paling popular saya rasa, iaitu TIBI atau Batuk Berterusan?

Pertama kali saya mendengar penyakit TIBI ni, semasa saya kecil. Sebab masa tu, arwah nenek saya didiagnosis mengidap penyakit TIBI ni. Mula-mula saya ingatkan TIBI atau Batuk ini adalah penyakit biasa sahaja, dan tidak akan berjangkit pun. hehe

Sebelum ini, saya hanya mengambil ringan je bahaya penyakit TIBI atau Batuk. Tetapi, selepas saya join Shaklee, banyak penyakit yang saya pelajari dan ketahui.

Dengan ini saya ingin berkongsi tentang beberapa penyakit yang sering kita anggap sama seperti sakit demam biasa.  Antara penyakit agak baru bagi saya adalah TB. Jadi, dengan ini, saya ingin berkongsi dengan anda, semoga ia dapat memberi manfaat kepada kita. Insha Allah. 🙂

 

Apakah Itu Tuberculosis?

 

 

TIBI adalah penyakit berjangkit yang serius. Ia selalunya menyerang peparu. Ia disebarkan daripada seorang individu kepada individu yang lain melalui titisan kecil yang terbebas di udara. Bagaimanapun, kebanyakan daripada individu yang dijangkiti bakteria penyebab TB tidak selalunya menunjukkan simptom-simptom jangkitan.

 

Penyakit TIBI boleh mengundang bahaya kepada pesakit, jika pesakit terlambat mendapatkan rawatan daripada Pakar Kesihatan. Jika ada masalah batuk berterusan, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan serta rawatan susulan.

Rawatan Awal Dapat Mencegah Anda Dari Kematian

 

Simptom-Simptom Tuberculosis

Walaupun badan kita mungkin dijangkiti bakteria penyebab TB, sistem immuniti kita selalunya akan bertindak pantas bagi menghalang penyakit ini daripada menjangkiti sistem badan kita. Oleh sebab itu, doktor lazimnya akan mengelaskan dua jenis penyakit TB melalui beberapa perbezaan:

    1. TB Tidak Aktif (Latent TB) : dalam keadaan ini, anda sebenarnya dijangkiti TB tetapi bakteria penyebab TB yang berada dalam badan anda bersifat tidak aktif dan anda tidak akan menunjukkan simptom-simptom jangkitan TB.TB Tidak Aktif tidak berupaya untuk merebak.
    2. TB Aktif (Active TB) : dalam kondisi ini, jangkitan TB menyebabkan penyakit dan berupaya untuk merebak.

 

Tanda-tanda dan simptom TB Aktif termasuk :

  • Hilang berat badan secara tiba-tiba
  • Keletihan
  • Demam
  • Berpeluh di waktu malam
  • Merasa sejuk
  • Hilang selera makan

 

TB selalunya menyerang peparu. Diantara tanda-tanda jangkitan TB pada peparu adalah :

 

  • Batuk yang berterusan selama 3 minggu atau lebih
  • Batuk berdarah
  • Sakit dada semasa bernafas atau semasa batuk

TB juga boleh menjangkiti organ- organ dan bahagian lain dalam badan kita (contoh : buah pinggang, otak, tulang belakang). Apabila TB menjangkiti organ lain selain daripada peparu, symptom dan tanda yang ditunjukkan adalah berbeza. Sebagai contoh :

  • TB Buah Pinggang – kencing berdarah,
  • TB Tulang Belakang – sakit belakang.

 

Rawatan untuk penyakit TIBI Yang Ada Di Malaysia

Terdapat empat jenis ubat yang khas yang sering digunakan untuk merawat penyakit Tibi. Ubat-ubat itu ialah:
  • Rifampicin (RIF)
  • Isoniazid (INH)
  • Pyrazinamide (PZA)
  • Ethambutol (EMB)
Rawatan biasanya mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan walaupun pesakit berasa sihat dalam tempoh berkenaan. Pada dua bulan pertama, pesakit diberi rawatan rapi dimana ia dikehendaki memakan ubat setiap hari yang disaksikan oleh Pengamal Perubatan (Doktor) atau orang lain yang dilantik sebagai penyelia.
Kemudian pada empat bulan seterusnya ia dikehendaki memakan ubat tiga kali seminggu, juga dibawah penyeliaan. Jika rawatan ini diikuti secara tetap, pesakit berkenaan boleh di sembuhkan.

 

Vitamin Cadangan Untuk Membantu Mengurangkan Masalah TB

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee, berikut adalah antara beberapa vitamin yang boleh anda cuba. Namun, suka untuk saya ingatkan, setiap pengambilan vitamin berikut, pastikan anda merujuk kepada doktor yang merawat anda dan dapatkan nasihat mereka terlebih dahulu. Mungkin ada sesetengah vitamin yang saya cadangkan, tidak sesuai untuk anda.

 

 

Jika anda ingin mencuba satu sahaja terlebih dahulu, Vivix adalah antara vitamin yang paling saya rekomenkan kepada anda.

  1. Vivix: Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
  2. Nutriferon : Mempertingkatkan sistem imun
  3. Vita C : Memperkukuhkan respon imun
  4. Garlic : Antibiotik, merangsang fungsi imun
  5. Carotomax : Penting untuk pemulihan paru-paru
  6. Omega Guard : Memperbaiki tisu paru-paru
  7. Vitamin E : Melindungi tisu peparu & membekalkan oksigen kepada sel
  8. Zinc : Menggalakkan fungsi imun & fungsi pemulihan

 

TESTIMONI

 

 

 

 

 

Berminat untuk mencuba vitamin Shaklee bagi membantu mengatasi masalah tuberculosis anda? Boleh beli sendiri guna kad kredit atau kad debit dengan hanya klik link e-sell di sebelah. Kalau nak beli melalui saya pun boleh.:)

 

Belian atas talian untuk set tibi, boleh tekan butang di bawah

 

 


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 440 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge