HOBI SAYA DI MASA LAPANG. ANDA PULA BAGAIMANA?

By | December 2, 2016

14925508_1333618526659075_2983569786164207511_n

Siapa yang suka memancing kat sini?

Dari dulu sampai sekarang, hobi utama saya yang tak pernah berubah adalah memancing. Kadang-kadang tu, sanggup buat joran sampai mata kail ada 3-4 buah untuk satu joran je.

Saya orang kampung, jadi tak delah nak guna joran yang canggih tu yang biasa orang beli sekarang. Joran saya dulu cuma batang rumbia, buluh serta tin susu cap junjung tu. Kampung saya ni memang ada sungai sebagai jalan pengantaran sebab masa tu, jalan raya belum banyak. Bila kampung ada sungai, eermm makin galak lah saya nak memancing.

Kadang-kadang memancing tepi titian, dan memancing dari dalam perahu pun ada.

Antara jenis ikan yang saya selalu dapat memancing ni antaranya ikan puyu, ikan sembilang, ikan toman, ikan haruan, belut, serta ada juga ikan-ikan sungai yang saya tak pastilah kalau dalam bahasa malaysia. Tapi kami orang melanau panggil ikan peraas. Kalau masak kunyit, fuhh sedapnya. Masa tulis ni pun, sempat lagi saya telan air liur. Hahhaa.

 

Ikan Puyu

Ikan Puyu

 

ikan sungai kegemaran saya

ikan sungai kegemaran saya

Ramai orang kata, hobi memancing ni boleh membantu mendidik kita untuk menjadi orang penyabar. Betul ke? Hahha. Saya pun tak pasti, kalau-kalau saya ni jenis penyabar ke tak. Sebab aper, bila memancing tu, tak menjanjikan kita akan dapat ikan atau tak. Ada masa kita memancing, dari pagi sampai petang, dapat pun cuma seekor. Yang ni selalunya akan berlaku, bila saya memancing kat parit rumah makcik saya. Tapi, seekor tu, bukan dapat ikan kecil yer. Dapat sembilang besar tangan budak walaupun seekor dah boleh buat saya gembira. Hahaha.

Tapi zaman sekarang ni, kalau memancing sambil duduk ala-ala orang berkelah tu, best jugakkan. Boleh bawak banyak bekalan makanan.

Kalau saya dulu, biasanya saya bawa air teh dalam botol serta jajan. Tapi sekarang ni, yang paling best masa memancing, mestilah air performance drink yang sejuk tu dengan air esp ais. Fuhhh.. mesti sedap dan menyegarkan. Kulit muka pulak, mesti tenyeh dengan krim ultimate nutriwhite untuk perlindungan dari kena sunburn. Sebab memancing, bukannya selesa kalau hanya duduk di bawah pokok bila takut kena panas. Memancing sambil jalan cari port yang betul, barulah seronok. Hehe.

Sebelum keluar rumah juga, wajib telan vitamin C untuk kurangkan kesan melanin dan b complex sebab risau angin terus tak elok kalau tak dapat ikan nanti. Bila dah balik rumah, terus buat mask vitamin e, untuk kurangkan kesan sunburn di bahagian badan yang terdedah tadi.

Memancing, memancing jugak ye tak. Tapi, kecantikan kulit mestilah turut di jaga. Hehe.

 


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge