Assalamualaikum,

Percaya atau tidak, makanan yang anda ambil setiap hari, mungkin adalah penyebab anda nampak lebih tua. Walaupun anda menggunakan krim anti-penuaan termahal sekalipun, tetapi tabiat makan tidak di ubah, ia tetap tidak akan dapat membantu. Berikut adalah 10 makanan yang boleh membuatkan anda cepat tua, menurut post di Huffington Post.  🙂

 

aging

 

1. Gula

Ada beberapa alasan kenapa gula membuat kita tua. Ketika ada kelebihan gula di dalam tubuh, gula akan mengikat dirinya dengan kolagen, membuat kulit tampak kerut. Menurut Diet Myths Busted; Food Facts Not Nutrition Fiction oleh Ann A. Rosenstein, kehilangan keanjalan kulit muda membuat kulit berkerut dan tampak tua. Hal ini tentunya juga berlaku untuk gula-gula yang banyak mengandungi gula.

 

2. Lemak Trans

Seperti gula, kelebihan lemak trans membuat kulit tampak tua dan tidak anjal. “Lemak trans menyumbat dan membuat arteri kaku, serta menyempitkan aliran darah,” yang mana membuat kulit tampak tua, tulis Rosenstein. Lemak trans sering terdapat pada makanan segera.

 

3. Garam

Garam membuat tubuh dehidrasi. Ketika kita mengalami dehidrasi, kita menjadi mudah penat, yang akan membuat kita mudah lelah dan tua. Ditambah lagi, kelebihan garam telah menyumbang terhadap penyakit buah pinggang, tekanan darah tinggi, dan mengganggu metabolisme tulang.

 

4. Kopi

Kafein yang terkandung di dalam kopi juga membuat tubuh dehidrasi, sehingga membuat kita nampak cepat penat dan lebih tua.

 

5. Pemanis Buatan

Aspartam yang terdapat dalam pemanis buatan sering kali membuat kita sakit kepala dan sakit sendi. Hal ini boleh membuat kita menginginkan makanan yang manis-manis, yang mana kesannya sama seperti gula.

 

6. Alkohol

Mengambil alkohol terlalu banyak membuat tubuh dehidrasi dan menyebabkan kedutan, kehilangan kolagen, kemerahan, dan bengkak, menurut The Dr. Oz Show.

 

7. Minuman Kesihatan

Minuman yang satu ini membuat enamel di gigi 8x lebih cepat rosak daripada minuman bersoda. Hakisan ini membuat gigi kelihatan kuning dan tidak sihat, menurut Dr. Oz.

 

8. Karbohidrat

Pengambilan karbohidrat berlebihan boleh merosakkan kolagen dan serat di dalam kulit, menurut WebMD.

 

9. Makanan yang Digoreng

Makanan yang digoreng telah menyumbang menurunkan kolagen dalam kulit, yang mana membuat kulit berkerut dan lelah, menurut GalTime.com

 

10. Soda

Selain banyak gula, soda juga membuat tubuh mengalami dehidrasi, akibatnya tubuh keletihan dan kita kelihatan penat. “Peraturan yang baik dalam mengambil air putih adalah minumlah separuh daripada berat badan dalam auns. Jika berat 130 lbs (bersamaan dengan 59 kg), maka minumlah 65 auns air putih sehari, kira-kira 8 gelas lebih,” menurut GalTime.com.

 

Bagi yang ada masalah tua sebelum usia ni, boleh lah cuba ambil vivix shaklee. 🙂

 

Klik gambar untuk membuat pembelian vivix. :)
Klik gambar untuk membuat pembelian vivix. 🙂

 

 

Topik Untuk Kecantikan Yang Mungkin Anda Ingin Baca:

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 585 times, 1 visits today)
Ketahui 10 Makanan Yang Boleh Membuat Body Age Lebih Tua Dari Usia Anda
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: