Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Mesti rasa geram kan, bila setiap kali sikatkan rambut, ada je rambut yang gugur. Bukan itu je, kalau sikatkan rambut, mesti rambut kusut..

Bahkan, siap pakej dengan kelemumur lagi tu. Kalau kulit kepala tu di gosok, siap boleh keluar kan macam salji putih dari kepala.. Hehee..

Pernah alami tak? Saya sendiri pun pernah alami.

Dulu-dulu, kalau sikat rambut kan, mesti sikat tu tak lepas, sebab sikat sangkut kat rambut. Punyalah rambut kusut sangat. Bila waktu panas tu, rambut kan ada rasa macam gatal-gatal.. bukan sebab ada kutu tau.. tapi sebab kelemumur.. Bila garu-garu kulit kepala tu, kelemumur tu bukan main lagi banyak.

Masa garu tu, siap jatuh atas paha lagi yang putih-putih tu. Hehe..

Tapi, syukurlah kan.. Sekarang ni, alhamdulillah. Rambut pun dah bebas dari masalah kelemumur. Sikat pun, sedap je rasa. hehee

rambut rosak

Ni nak cerita, sebenarnya kan, kalau orang tu ada rambut yang bermasalah, kemungkinan yang paling tinggi adalah sebab badan tak cukup nutrisi. Yelah kan, rambut kita ni, nak panjang ke, nak nampak sihat ke, mestilah perlukan rawatan dari dalam.

Segala jenis syampu dengan conditioner tu, semua untuk kegunaan luaran. Kalau yang dalam tak cukup sihat, memang masalah lambatlah nak settle.

Nak tahu, apa kemungkinan vitamin yang anda kurang tu? Meh baca sampai habis, k. 🙂

 

Vitamin Penting Untuk Rambut Yang Sihat

1. Biotin (Vitamin-H) 

 

  • Vitamin yang paling popular yang membantu keguguran rambut adalah Biotin atau vitamin H.
  • Biotin adalah sebahagian daripada keluarga B kompleks dan telah terbukti untuk menghalang keguguran rambut
  • Satu lagi faedah Biotin adalah bahawa ia mencegah rambut kelabu
  • Sumber: Susu, yis dan kuning telur

 

2. IRON (ZAT BESI)

 

  • Kekurangan zat besi dalam badan bukan sahaja menyebabkan anemia, tetapi ia juga menyumbang kepada keguguran rambut.
  • Orang yang mempunyai kekurangan zat besi dan rambut gugur perlu meningkatkan pengambilan zat besi dalam pemakanan harian mereka.
  • Ini perlu, kerana zat besi boleh membuat perubahan yang ketara dalam pertumbuhan rambut.
  • Sumber: Ikan, daging, sayur hijau, tomator, kekacang

 

3. Vitamin B

 

 

  • Vitamin B kompleks juga membantu dalam mengatasi masalah keguguran rambut kerana ia menguatkan folikel rambut
  • menjadikan ia kurang terdedah kepada kerosakan dan kehilangan rambut.
  • Pemakanan yang kaya dengan kandungan vitamin B akan meningkatkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan rambut gugur.

 

4. Zink

 

  • Zink banyak terdapat dalam daging merah, yang membantu mengatasi sebarang masalah kulit kepala (berkelemumur).
  • Satu lagi faedah pengambilan zink ialah ia meningkatkan kehidupan seks anda.
  • Jadi ia menjamin bukan sahaja rambut yang cantik tetapi ‘saat’ yang indah ketika bersama.

 

 

5. Anti-Oksidan

  • Anti-oksidan, yang lebih dikenali sebagai Vitamin A, C dan E biasanya diambil untuk mempunyai kulit yang cantik. 
  • Tetapi adakah anda tahu bahawa selain daripada memberi anda kulit yang bersih dan mulus, ia menghalang keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut dengan mengepam keluar toksin dalam badan dan meningkatkan sistem imun anda.

6. Protein

 

  • Protein merupakan satu lagi komponen penting rambut.
  • Sebenarnya, 90% struktur rambut  dikomposisikan oleh protein.
  • Bersama dengan vitamin B kompleks, protein juga sebenarnya adalah ramuan yang biasa terdapat di dalam syampu, perapi syampu dan  dalam rawatan rambut.
  • Protein juga merupakan salah satu sebab yang menjadikan rambut kuat dan tahan daripada kerosakan.

 

7. Asid Pantothenic (Vitamin B5)

  • Asid Pantothenic adalah penting untuk kesihatan kulit kepala.
  • Ia juga merupakan salah satu komponen utama sel-sel dalam badan dan membantu dalam penukaran makanan kepada tenaga.
  • Folikel rambut mula gugur disebabkan oleh kekurangan nutrien ini di dalam badan kita
  • Kekurangan B5 boleh juga mengakibatkan sembelit dan penyakit yang lain.

 

Vitamin Shaklee Yang Dapat Membantu Rambut Bermasalah

 

 

 

Testimoni 1

 

 

 

Testimoni 2

 

 

Testimoni 3

 

 

Testimoni 4

 

 

Mari dapatkan set rambut bermasalah hari ini. Bukan hanya untuk ibu sahaja tau.. Seisi keluarga pun boleh ambil.  🙂

 

Klik button untuk membuat pembelian Vivix, ESP, Zinc, B Complex dan Vita-Lea Iron Formula
Klik button untuk membuat pembelian Vivix, ESP, Zinc, B Complex dan Vita-Lea Iron Formula

 

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 469 times, 1 visits today)
Rambut Kerap Gugur Petanda Badan Tak Cukup Vitamin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: