Rambut Kerap Gugur Petanda Badan Tak Cukup Vitamin

By | October 27, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Mesti rasa geram kan, bila setiap kali sikatkan rambut, ada je rambut yang gugur. Bukan itu je, kalau sikatkan rambut, mesti rambut kusut..

Bahkan, siap pakej dengan kelemumur lagi tu. Kalau kulit kepala tu di gosok, siap boleh keluar kan macam salji putih dari kepala.. Hehee..

Pernah alami tak? Saya sendiri pun pernah alami.

Dulu-dulu, kalau sikat rambut kan, mesti sikat tu tak lepas, sebab sikat sangkut kat rambut. Punyalah rambut kusut sangat. Bila waktu panas tu, rambut kan ada rasa macam gatal-gatal.. bukan sebab ada kutu tau.. tapi sebab kelemumur.. Bila garu-garu kulit kepala tu, kelemumur tu bukan main lagi banyak.

Masa garu tu, siap jatuh atas paha lagi yang putih-putih tu. Hehe..

Tapi, syukurlah kan.. Sekarang ni, alhamdulillah. Rambut pun dah bebas dari masalah kelemumur. Sikat pun, sedap je rasa. hehee

rambut rosak

Ni nak cerita, sebenarnya kan, kalau orang tu ada rambut yang bermasalah, kemungkinan yang paling tinggi adalah sebab badan tak cukup nutrisi. Yelah kan, rambut kita ni, nak panjang ke, nak nampak sihat ke, mestilah perlukan rawatan dari dalam.

Segala jenis syampu dengan conditioner tu, semua untuk kegunaan luaran. Kalau yang dalam tak cukup sihat, memang masalah lambatlah nak settle.

Nak tahu, apa kemungkinan vitamin yang anda kurang tu? Meh baca sampai habis, k. ūüôā

 

Vitamin Penting Untuk Rambut Yang Sihat

1. Biotin (Vitamin-H) 

 

  • Vitamin¬†yang paling popular¬†yang¬†membantu¬†keguguran rambut¬†adalah¬†Biotin¬†atau vitamin¬†H.
  • Biotin¬†adalah¬†sebahagian daripada¬†keluarga¬†B kompleks dan telah terbukti untuk menghalang keguguran rambut
  • Satu lagi faedah Biotin adalah bahawa ia mencegah rambut kelabu
  • Sumber: Susu, yis dan kuning telur

 

2. IRON (ZAT BESI)

 

  • Kekurangan¬†zat¬†besi¬†dalam badan¬†bukan sahaja¬†menyebabkan¬†anemia, tetapi¬†ia juga menyumbang kepada¬†keguguran rambut.
  • Orang yang¬†mempunyai¬†kekurangan zat besi¬†dan¬†rambut gugur¬†perlu¬†meningkatkan pengambilan¬†zat¬†besi¬†dalam pemakanan harian¬†mereka.
  • Ini¬†perlu, kerana zat besi boleh¬†membuat¬†perubahan yang ketara dalam¬†pertumbuhan rambut.
  • Sumber: Ikan, daging, sayur hijau, tomator, kekacang

 

3. Vitamin B

 

 

  • Vitamin B kompleks¬†juga¬†membantu¬†dalam mengatasi masalah¬†keguguran rambut¬†kerana ia menguatkan¬†folikel rambut
  • menjadikan ia¬†kurang¬†terdedah kepada¬†kerosakan¬†dan kehilangan rambut.
  • Pemakanan yang kaya¬†dengan kandungan¬†vitamin B¬†akan¬†meningkatkan¬†pertumbuhan rambut dan mengurangkan rambut gugur.

 

4. Zink

 

  • Zink¬†banyak¬†terdapat¬†dalam¬†daging merah, yang membantu mengatasi sebarang¬†masalah¬†kulit kepala (berkelemumur).
  • Satu lagi faedah¬†pengambilan¬†zink¬†ialah¬†ia¬†meningkatkan¬†kehidupan seks anda.
  • Jadi ia¬†menjamin¬†bukan sahaja¬†rambut yang cantik tetapi ‚Äėsaat‚Äô yang indah ketika bersama.

 

 

5. Anti-Oksidan

  • Anti-oksidan,¬†yang¬†lebih dikenali sebagai¬†Vitamin A, C dan E¬†biasanya¬†diambil untuk¬†mempunyai kulit yang cantik.¬†
  • Tetapi¬†adakah¬†anda tahu¬†bahawa selain daripada¬†memberi¬†anda¬†kulit¬†yang bersih dan mulus,¬†ia menghalang¬†keguguran rambut¬†dan merangsang¬†pertumbuhan¬†rambut¬†dengan mengepam keluar¬†toksin¬†dalam badan¬†dan¬†meningkatkan¬†sistem imun anda.

6. Protein

 

  • Protein¬†merupakan satu lagi¬†komponen penting¬†rambut.
  • Sebenarnya, 90% struktur rambut ¬†dikomposisikan¬†oleh protein.
  • Bersama¬†dengan¬†vitamin B¬†kompleks, protein¬†juga¬†sebenarnya adalah¬†ramuan yang¬†biasa¬†terdapat di¬†dalam¬†syampu, perapi syampu¬†dan ¬†dalam rawatan¬†rambut.
  • Protein juga merupakan salah satu¬†sebab¬†yang¬†menjadikan¬†rambut¬†kuat dan¬†tahan¬†daripada kerosakan.

 

7. Asid Pantothenic (Vitamin B5)

  • Asid Pantothenic¬†adalah¬†penting untuk¬†kesihatan¬†kulit kepala.
  • Ia¬†juga merupakan salah satu komponen¬†utama¬†sel-sel dalam¬†badan¬†dan¬†membantu¬†dalam penukaran¬†makanan¬†kepada tenaga.
  • Folikel rambut¬†mula¬†gugur disebabkan oleh¬†kekurangan¬†nutrien¬†ini¬†di dalam badan kita
  • Kekurangan B5 boleh juga mengakibatkan¬†sembelit dan¬†penyakit¬†yang¬†lain.

 

Vitamin Shaklee Yang Dapat Membantu Rambut Bermasalah

 

 

 

Testimoni 1

 

 

 

Testimoni 2

 

 

Testimoni 3

 

 

Testimoni 4

 

 

Mari dapatkan set rambut bermasalah hari ini. Bukan hanya untuk ibu sahaja tau.. Seisi keluarga pun boleh ambil.¬† ūüôā

 

Klik button untuk membuat pembelian Vivix, ESP, Zinc, B Complex dan Vita-Lea Iron Formula

Klik button untuk membuat pembelian Vivix, ESP, Zinc, B Complex dan Vita-Lea Iron Formula

 

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI. 

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA‚ÄĚ

(Visited 233 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge