Risau Jika Terkena Kayap? Cuba Semak Tanda-Tanda Ini Untuk Mengesahkannya.

By | October 18, 2016

Assalamualaikum,

Pernah tak anda mendengar sakit kayap? Biasa kita dengar orang yang bergurau selalu sebut, “Kalau tak kaya, kayap!”. Bagi yang tak biasa, pasti mereka menganggap kayap tu, sama macam miskin yang tak kaya-kaya. hahaa..

 

Apa itu Kayap?

Kayap juga dikenali sebagai herpes zoster dalam istilah perubatan. Ianya sejenis penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV). Risiko-risiko utama penyakit ini adalah:

  • Umur yang semakin meningkat (lebih daripada 50 tahun) di mana ketahanan sistem imun berkurangan.

Sepanjang hayat seseorang, lebih kurang 10% hingga 30% akan menghidapi penyakit ini.

 

Penyebab penyakit kayap adalah pengaktifan virus varicella zoster. Virus ini mula menghuni badan seseorang pesakit apabila dia menghidapi penyakit cacar air (chickenpox). Selepas cacar air sembuh, virus ini berhibernasi di dalam pusat saraf (ganglion). Apabila sistem imun menjadi lemah, ia menjadi aktif semula. Ia menyerang urat saraf dan manyebakan keradangan saraf tersebut.

Sumber: MyHealth

 

penyakit-kayap

 

Tanda-tanda awal penyakit kayap ialah :
  • Rasa sakit, kebas dan panas di bahagian urat saraf
  • Demam
  • Sakit kepala
  • Letih,lesu
  • Hilang selera makan
  • Badan rasa sengal-sengal dan bisa-bisa
  • Kulit rasa gatal-gatal
  • Timbul ruam panas
  • Kulit sakit bila disentuh
  • Timbul gelembong-gelembong air di kawasan tertentu kulit

 

Tanda-tanda ini biasanya muncul dalam tempoh 3-5 hari, sebelum timbulnya tompok pada bahagian kulit.

 

Komplikasi Akibat Kayap

  • Jika kayap terkena pada bahagian muka, ia boleh menyebabkan komplikasi kepada mata termasuk menjadi buta
  • dan kepada saraf muka, ia boleh menyebabkan paralisis otot-otot muka (facial palsy).
  • Kayap juga boleh menyebabkan berlakunya keradangan organ dalaman termasuk otak (meningoencephalitis), jantung (carditis), paru-paru (pneumomitis) dan usus (enterocolitis)

 

Pantang Larang Jika Anda Terkena Kayap

Untuk memastikan anda sembuh dengan cepat, pastikan anda:

  1. Jangan makan makanan berminyak
  2. Buah tempatan tak boleh di makan
  3. Tak boleh memasak sperti menggoreng
  4. Tidak boleh terkena sabun
  5. Tidak boleh makan makanan yang menjalar atau berjalur seperti tembikai,timun dan labu
  6. Tidak boleh makan makanan yang gatal-gatal

 

Rawatan Kayap Menggunakan Supplemen Shaklee

Salah satu ikhtiar yang boleh anda lakukan bagi mengatasi masalah kayap ialah menggunakan supplemen Shaklee.

 

 

  • Garlic : Bertindak sebagai antibiotik semulajadi. Ia bersifat antivirus untuk menghalang serangan jangkitan virus, bakteria dan kaum bagi memastikan penyakit tidak merebak menjadi lebih teruk.
  • Nutriferon : Mampu menguatkan sistem ketahanan badan dan membantu pesakit melawan penyakit yang sedang menyerang. Jika anda terkena kayap, insyallah nutriferon membantu menaikkan sisten imun anda dan melawan semua virus-virus yang ada
  • SR Vita-C Plus : Meningkatkan sistem pertahanan badan kerana ia terlibat di dalam produksi antibodi, aktiviti dan tinggi sel darah putih yang sangat penting terlibat dalam penghasilan interferon
  • Vivix : Vivix bertindak membuang segala sel-sel rosak dan cacat akibat serangan kayap kemudian menggantikannya semula dengan sel-sel baru yang sihat. Vivix membantu memulihkan sistem saraf yang rosak dan memingkatkan daya tahan tubuh melawan penyakit.
  • Lecithin : Kolina merupakan satu komponen asetilkoline neurotransmitter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf. Soy lecithin merupakan sumber utama kolina
  • B Complex : Menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik

 

 

Testimoni 1

 

 

Siti Norhayati Abdul Halim
September 6, 2013

Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap. Kene tang muke plak tu. Habis separuh muke seblah kanan melepuh2. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. Makan ubat Acyclovir 5x sehari. So, mmg tak boleh menunaikan ibadah puasa langsung!

Lepas kena discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadhatina Mkb bagi makan NUTRIFERON.

NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muke…

LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di’jajah’ kayap tu. Memang jadi “two face” bile daftar masuk LLB di UiTM. Belajar tetap Belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan LECITHIN dan jua B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde ‘two face’.

Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti2 menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX TU… serta adik beradik laien yang menggembirekan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~

Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil yang didatangkan tu. Kayap ni dia bagi, then bile dah usaha dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING!

 

 

Testimoni 2

 

 

Testimoni 3

 

 

Jom dapatkan vitamin untuk atasi masalah kayap sekarang.

 

Klik button untuk pembelian set kayap secara online sekarang.

Klik button untuk pembelian set kayap secara online sekarang.

 


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 2,053 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge