Assalamualaikum,

Perut buncit macam perempuan mengandung? haha.. jangan terkejut, kalau ada orang boleh fikir anda sedang mengandung, walaupun, anda cuma ada masalah perut buncit.

Masalah perut buncit ni, bukan hanya berlaku pada pasangan yang dah kahwin yer.. even wanita bujang atau lelaki bujang pun ada masalah perut buncit.

Kebiasaanya, masalah perut boroi ini, berlaku jika anda mengamalkan diet yang mengejut tanpa ada berlakunya pembakaran lemak. Bila pembakaran tidak berlaku, lemak tersebut akan disingkirkan dan disimpan pada bahagian lengan, perut dan paha.

Walaupun tubuh anda kurus, tapi lemak yang tidak terbakar tadi akan membuatkan sesetengah bahagian tubuh anda akan nampak tidak seimbang dengan tubuh kurus anda. 🙂

Nak mencuba 7 Cara Mudah Untuk Kempiskan Perut?

1. Minum air masak yang banyak

Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

2. Makan perlahan-lahan

Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

 

 

3. Kurangkan garam dalam makanan

Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.

 

 

 

4. Makan makanan yang penuh serat

Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.

 

 

 

5. Kesan pengambilan ubat

Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.

 

6. Hindari sembelit

Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.

 

 

 

7. Lakukan senaman atau bersukan

Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

 

Apa-apa pun, mencegah lebih baik dari mengubat. Elakkan buncit lebih baik dari merawat setelah buncit!

 

Ada Tak Produk Shaklee Yang Dapat Bantu Kempiskan Perut?

  1. Herblax
  2. Lecithin
  3. Omega Guard
  4. Vivix
  5. Alfalfa Complex
  6. Energizing Soy Protein
  7. Cinch Shake Mix

 

 Testimoni 1
 Testimoni 2
 Testimoni 3
 Testimoni 4
 Testimoni 5
 Testimoni 6
 Testimoni 7
Testimoni 8

BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 1,034 times, 1 visits today)
Ada Masalah Perut Buncit Seperti Wanita Mengandung? Cuba 7 Tips Ini.
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: