Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ..

swaddled-newborn

Saya pasti, isu untuk mendapat anak, terutamanya bagi pasangan yang sudah lama kahwin adalah antara punca perbalahan rumah tangga.. Seringkali, antara pasangan akan saling menyalah satu sama lain.. Padahal, bila sukar atau lambat dapat anak, bukan lah perkara asing.. Kadang-kala keegoan masing-masing yang membuatkan isu nampak terlalu kritikal dalam sesebuah rumah tangga..

Mari kita singkap, kenapa wanita atau isteri anda sukar untuk hamil..Walaupun begitu, perlu saya ingatkan, ini bukan satu-satunya penyebab wanita sukar hamil.. Kadang-kala kedua-dua pasangan adalah subur, namun situasi dalam rumahtangga, seolah-olah kita belum bersedia untuk mempunyai anak, mungkin ia juga antara penyebabnya.

Biasanya, kemandulan wanita berpunca dari ketidakseimbangan hormon dalam badan. Ia terhakis dengan gaya hidup, pemakanan serta penggunaan bahan kosmetik kecantikan yang mempunya pelbagai bahan kimia yang mampu mematikan sel endoktrin hormon.

ibu hamil

Dalam penyiasatan kes kemandulan, 60% tumpuan diberikan kepada pihak isteri. Punca kemandulan boleh dikesan dengan beberapa punca antaranya :

  1. Kemandulan disebabkan penyakit dalam faraj
  2. Penyakit dalam rahim
  3. Penyakit dalam saluran tiub falopio dan kegagalan ovulasi (pengeluaran benih).

Daripada punca kemandulan diatas, 99% mengalami masalah kegagalan ovulasi iaitu pengeluaran benih (ovum).

Tahukah anda, bahawa pengeluaran ovum dari kilang ovari adalah sangat penting bagi seorang wanita kerana ia akan mengukur tahap kesuburan wanita tersebut.

Tiap-tiap wanita dikurniakan tuhan dengan 2 kilang ovari ketika lahir. Ovari-ovari tersebut mempunya 400,000 promodial dolikal iaitu sel-sel yang bakal menjadi ovum. Tetapi dalam hayat seseorang wanita hanya 400 sel berjaya menjadi telur (ovum) dan yang lain akan musnah. Biasanya hanya satu telur dikeluarkan dalam satu pusingan haid dan ia dikeluarkan pada hari ke 14 setiap kali haid.

Proses pencantuman antara benih lelaki dan wanita (ovum) mungkin berhasil jika persetubuhan dilakukan ketika waktu subur iaitu ketika ovum terhasil. Jika ia terjadi maka kehamilan akan berlaku. Tetapi jika ovum tidak terhasil maka peluang untuk hamil langsung tiada..

Sedarkan anda, anda juga mungkin berdepan dengan masalah Polycystic Ovari?

InsyaAllah, semua ada penawarnya.. Yang penting kita beriktiar.. InsyaALLAH… (^_^)

************************************************************************

Supplemen cadangan untuk kesuburan

Vitamin Kesuburan:

(1) Vitamin E & Selenium – Terkenal sebagai “vitamin seks”. Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

(2) Zinc Complex – Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.

Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

(3) Alfalfa Complex – Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa “sakit ketika bersama”, membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

(4) GLA Complex – Diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai “Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)”. Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 77 times, 1 visits today)
Isteri Sukar Hamil? Ketahui Kenapa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: