Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua ..

Bagi sesetengah ibu mengandung, morning sickness atau mabuk mengandung adalah kawan baik yang datang, biasanya pada trimester pertama (3 bulan pertama). Kadang-kala ia boleh berlaku pada trimester kedua atau trimester ketiga, bergantung kepada seseorang. malahan, ada yang berlanjutan sehingga dari awal mengandung sehingga bersalin.

morning-sickness-cartoon

Apa yang menyebabkan morning sickness?

1. Progesteron menyebabkan otot menjadi lebih relaks, termasuk otot sistem pencernaan. makanan akan berada lebih lama dalam sistem pencernaan dan boleh menyebabkan “angin”. Ia juga menghantar isyarat “muntah” kepada otak,

2. Masalah kelenjar tiroid yang membawa kepada hyperemesis gravidum. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil mengalami muntah teruk hingga badan kering air dan perlu rawatan di hospital. Banyak sebab hyperemesis gravidum ni, antaranya masalah tiroid dan mempunyai cyst dalam uterus.

3. Keperluan nutrisu seorang ibu bertambah. Adakah di kena makan banyak? Makan banyak itu mungkin betul, tapi bukan bermakna makan nasi bertambah 3 pinggan. Kita kena faham beza antara keperluan badan dengan keperluan perut. Perut kenyang sukahati tapi badan perlukan nutrisi.

Oleh itu, ibu mengandung memerlukan :- 

Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh – Zat-zat  seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir 2 kali ganda semasa mengandung. Protein yang lebih dari biasa.

Oleh itu, ibu mengandung dicadangkan mengambil vitamin yang berciri berikut :- 

Dibuat dan diproses secara semulajadi. Mengandungi nutrien penting yang kadangkala tidak dibekalkan oleh preskripsi klinik (Kebanyakan klinik memberi asid folik, bukan full spectrum B Complex). Tiada bahan-bahan sintetik terutama pewarna dan perasa (cuba genggam vitamin yang anda ambil sekarang, adakah warnanya melekat di tangan? Awas pewarna tiruan!). Mudah dicerna dan diserap oleh tubuh. Tiada kesan sampingan.

Apakah Jenis-Jenis Vitamin Shaklee yang sesuai untuk ibu mengandung ?

  1. Shaklee Vitalea Iron Formula (multivatimin & multimineral).
  2. Shaklee B Complex 
  3. Shaklee Vita-C
  4. Shaklee Ostematrix (kalsium)
  5. Shaklee Omega Guard (Untuk kandungan 4 bulan ke atas)
  6. Energizing Soy Protein / Shaklee Meal Shake

Produk di atas adalah asas kepada pembinaan kehamilan bagi ibu dan bayi yang sihat.

set ibu hamil trimester 2 dan 3

Bagaimana pula dengan simptom-simptom semasa mengandung ? Adakah produk tertentu yang boleh membantu melegakan ibu?

Ya, semestinya ada. 

Berikut adalah cadangan.

Morning Sickness – Konsisten mengambil vitamin Shaklee yang disenaraikan di atas. Ibu hamil sensitif terhadap bau, jadi segarkan ruang rumah / pejabat dengan bau yang menyegarkan.

*Berfikiran Positif. Kenalpasti makanan / Objek / Situasi yang menyebabkan Morning Sickness dan cuba elakkannya.

1. Sembelit – Ibu hamil boleh mengambil Herb-Lax untuk mengatasi masalah sembelit tapi hanya bila benar-benar memerlukan. Kalau sikit-sikit cuma perlu lebihkan pengambilan fiber dan air. Amat bagus sekiranya ibu mendapatkan nasihat OBGYN terlebih dahulu untuk pengambilan produk herba.

2. Angin – Ibu hamil boleh ambil Peppermint-Ginger Plus. Juga jika benar-benar memerlukan. Ambil dalam kuantiti sedikit dulu (1 biji sehari). Sama seperti Herb-Lax, adalah lebih baik jika ibu hamil dapatkan pandangan doktor terlebih dahulu walaupun halia & peppermint sangat bagus untuk ibu hamil yang mengambil.

peppermint ginger

3. Kejang Otot – Bila berlaku kekejangan menunjukkan ibu memerlukan kalsium, jadi perlu tambah kalsium sekiranya mengalami masalah kejang otot.

4. Sembab dan Kembang – Ibu mengandung biasanya mengalami water retention menyebabkan seluruh badan menjadi besar kerana water retention. Ibu boleh mengambil Alfalfa, tapi hanya pada trimester ketiga sahaja.

alfalfa complex

Mungkin ada yang tertanya-tanya (bagi yang pernah mendapatkan produk Shaklee dalam botol). “Kenapa sesetengah produk dikatakan tidak sesuai untuk ibu hamil atau menyusu, misalnya alfalfa … ?

Tapi disebabkan ujian klinikal yang dibuat tidak melibatkan golongan ini, walaupun ianya selamat, tapi syarat FDA supaya meletakkan “warning” tersebut dalam label.

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 226 times, 1 visits today)
Morning Sickness Bagi Ibu Hamil Dan Cara Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: