Mengapa Ibu Baru Bersalin Mesti Berpantang Selama 44 Hari??

By | August 17, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

pantang 44 hari poster

Berpantang selama 44 hari memang menjadi amalan yang amat popular dalam kalangan masyarakat orang Melayu sejak zaman berzaman. Mengikut panduan perubatan moden, tempoh berpantang bersalin atau puerperium adalah dalam lingkungan 42 hari atau enam minggu

Tempoh ini dianggap sebagai tempoh pemulihan fungsi kewanitaan daripada segala gejala kecederaan serta tekanan jiwa dan mental. Pada ketika ini juga rahim mulai menguncup, mencerut dan mengecil seperti keadaan sediakala. Proses ini digelar involusi.

Mengikut ilmu perbidanan Melayu, pantang bersalin dimestikan genap 44 hari kerana itulah tempoh yang mencukupi bagi memulihkan organ kewanitaan “balik seperti sediakala“.

Selepas 42 hari, rahim telah mengecut dan pulang ke “sarang” iaitu balik ke rumahnya di bahagian pelvis atau di sudut ari-ari di atas tundun, tetapi mulut rahim atau pintu servik masih mentah, bengkak dan tersembul.

Di samping itu, urat peranakan di bahagian faraj masih sengal dan ngilu. Angin darah kotor atau angin merian masih berlegar-legar di salur darah di dalam rahim dan jika berjimak pada masa ini boleh menyebabkan angin merian berputar di seluruh sendi anggota.

Kesan sampingannya akan dikesali oleh wanita itu sendiri, iaitu mudah alah pada persekitaran dan pemakanan, mudah uzur dan tertekan. Untuk mendapatkan kemantapan dan keselesaan fungsi organ kewanitaan, petua Melayu mengesyorkan sanggama hanya dimulakan secara aktif dan agresif selepas lapan minggu.

Setelah genap 44 hari, di rumahnya, rahim sudah pun pulih dan mulutnya kembali normal. Dengan atur cara rawatan dalam pantang yang cermat di sepanjang tempoh itu, kesihatan ujud anggota terpelihara serta dipertingkatkan.

Pada hari ke 45, kewanitaan ibu bersalin pulang pulih seperti sediakala, bahkan lebih kemas daripada anak dara!!!

Tak nak ke, kalau body lagi mantap daripada anak dara???

SET BERPANTANG SHAKLEE DAN MANFAATNYA

Kenapa saya cadangkan anda untuk pilih set berpantang Shaklee? Kenapa tak pilih jenama x, jenama y ataupun jenama z?

Biar saya jelaskan kepada anda, kelebihan menggunakan set berpantang Shaklee ni. Saya pernah menggunakannya dan saya juga mahu anda turut mendapat faedahnya.

  • terbukti membantu menurunkan berat badan si ibu kepada asal
  • selamat di makan
  • melengkapkan nutrisi yang diperlukan badan
  • membantu meningkatkan aliran susu badan
  • si ibu lebih cergas dan bertenaga
  • cepat menyembuhkan luka bersalin (normal atau pembedahan)
  • menstabilkan emosi si ibu semasa berpantang
  • tempoh berpenggunaan yang lama
  • harga yang berpatutan
  • meningkatkan sistem imun si ibu dan anak
  • mencantikkan kulit si ibu
  • membantu tumbesaran bayi

  • ibu yang sedang berpantang di galakkan ambil vita-lea, semasa dalam pantang banyak makanan yang tak boleh di makan, jadi tenaga kita akan berkurang
  • menggantikan semula darah yang hilang semasa bersalin
  • mengandungi zat besi yang sangat penting dalam pembentukkan sel darah merah
  • kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu pucat, letih dan lesu serta tidak bermaya
  • untuk menyusukan bayi, pengambilan zat besi adalah sangat penting.

  • membantu menstabilkan hormon badan kita
  • jika kekurangan B Complex, boleh menyebabkan ibu dalam pantang mengalami gangguan emosi
  • membantu kita lebih bertenaga dan emosi lebih seimbang
  • menukarkan makanan kepada tenaga


  • ibu yang tidak makan pati ikan haruan, zinc complex adalah pengganti kepada makanan tersebut.
  • galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan
  • membantu proses baiki luka dalam badan kita terutama luka dalaman (rahim)
  • pengambilan zink bagi ibu yang menyusu akan membantu anak yang disusukan membesar dengan baik
  • mengurangkan masalah rambut gugur
  • membantu masalah ‘dingin’ selepas bersalin

  • penting untuk pembentukkan kolagen
  • mempercepatkan penyembuhan luka
  • memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin
  • meningkatkan sistem imun badan

  • ia memberi tenaga berpanjangan
  • membantu melancarkan penghasilan susu ibu
  • penting untuk kelenjar dan tumbesaran
  • mencantikkan kulit si ibu
  • membantu kawal paras kolesterol
  • memberi rasa kenyang pada kadar yang lama
  • sangat bagus untuk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu

  • membantu mengurangkan risiko sembelit semasa berpantang
  • membantu mengurangkan masalah migrain atau pening kepala akibat stress semasa berpantang
  • membantu mengurangkan masalah sakit sendi pada ibu
  • membantu meningkatkan kuantiti susu ibu 

Puan,

Mengamalkan kaedah berpantang dan menggunakan set rawatan berpantang yang betul adalah amat penting untuk mengembalikan semula kesihatan dan kecantikkan tubuh.

Jika anda tidak percaya, cuba lihat apa kata ibu-ibu selepas berpantang menggunakan vitamin shaklee.

JOM LIHAT APA KATA IBU-IBU YANG MENGGUNAKAN SET BERPANTANG SHAKLEE YANG BERJAYA

TESTIMONI 1

Amalan berpantang selepas bersalin untuk mengelak dari sembelit

TESTIMONI 2

Serba sedikit pengalaman Pn Eyda consume SET BERPANTANG SHAKLEE dan SET IBU HAMIL

  • Sejurus selepas bersalin, pn Eyda ambil ESP + Ostematrix nak bagi hilang lenguh-lenguh badan + tambah tenaga (memang berkesan)
  • Luka cepat sembuh (hari ke-7 pantang, nurse datang cek luka dah kering)
  • Baby Gebu + Putih (sampaikan nurse & doktor pun tegur, “Baby awak macam chinese, putihnya!)
  • Susu badan memang banyak
  • Baby langsung tak kena jaundis (demam kuning)
  • Badan rasa segar + bertenaga
  • Takde sakit urat dan lenguh badan
  • Rahim cepat mengecut (bidan yang cakap masa datang urut)
  • Langsung tak kena sembelit
  • Sangat bertenaga sebab rasa sihat tak macam lepas bersalin
  • Rambut alhamdulillah langsung tidak gugur
  • Dapat bonus lain. Ramai yang tegur kulit muka nampak cerah + flawless (saya memang jenis tak suka make-up, memang natural face macam tu je. Mula-mula tak caya orang cakap sampailah che suami tegur, 2-3 hari lepas cakap muka nampak lain)

Alhamdulillah, rezeki Allah beri pada saya masa mengandungkan anak ke-3 ini dapat consume Shaklee. Now memang ternyata Shaklee memang berkesan.

TESTIMONI 3

TESTIMONI 4

TESTIMONI 5

TESTIMONI 6

TESTIMONI 7

TESTIMONI 8

Pengalaman berpantang anak kedua 2013 – SET IBU BERPANTANG DAN PENYUSUAN

  • susu badan sangat banyak hingga bengkak breast tanpa perlu urutan
  • badan bertenaga dan sihat walaupun malam hanya tidur 1 jam
  • tak pernah tidur siang
  • tiada masalah kaki kejang
  • bebas buasir – buang air besar setiap hari dan tidak menakutkan lagi
  • kesan hitam di ketiak, leher dan breast hilang
  • kulit lembap dan bersih
  • kulit bayi bebas ruam dan glowing
  • berat bayi bertambah
  • berat ibu berkurang kembali seperti berat masa anak dara
  • hilang bau badan
  • bebas masalah rambut gugur
  • jahitan episotomi cantum dengan cantik dan baik keseluruhan dalam seawal 7 hari.

Alhamdulillah, inilah pengalaman saya menggunakan produk Shaklee. Memang terbaik sangat-sangat dan saya sangat recommend pada ibu-ibu yang bakal melahirkan anak.

Tempoh MENGANDUNG, MELAHIRKAN dan BERPANTANG menjadi sangat fantastic.

Anda dah lihat sendiri apa kata mereka. Saya hanya mencadangkan yang terbaik untuk anda. Saya telah pun menerangkan manfaat SET IBU BERPANTANG SHAKLEE kepada anda. Saya yakin anda pasti mahukan kesihatan dalaman dan luaran yang tiptop!


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 1,536 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge