Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ..

Tips Mudah Bersalin

 1. Setiap kali sebelum tidur, salam dan cium tangan suami mintak maaf atas kesalahan yang kita sedar atau tidak. Almaklum lah ibu hamil ni emosi terlebih, ada je yang tak kena pada pandangannya.
 2. Bertanya khabar dan minta maaf kepada ibu dan ayah. Kalau boleh setiap hari.
 3. Amalkan membaca Surah Maryam. Sekiranya tak berkesempatan, boleh cuba bukak je bacaan suci Al-Quran itu dan dengarkannya.
 4. Amalkan Tasbih Nabi Yunus semasa baginda berada dalam perut ikan tu. Tasbih ini dibaca berulang kali terutamanya semasa sakit contraction semakin kuat

 5. Banyakkan berjalan dan kalau boleh jangan baring semasa sakit nak bersalin tu datang. Sebab gravity akan membantu menarik baby ke bawah sekiranya kita berdiri dan ini akan memudahkan lagi proses kelahiran
 6. Lakukan senaman ibu hamil sekurang-kurangnya sehari 10 minit.
 7. Pergi ke kelas antenatal. Di situ akan diajar pelbagai teknik untuk bersalin. Salah satunya adalah perineum massage yang dapat kurangkan koyak semasa bersalin
 8. Pastikan anda makan makanan yang memberi tenaga semasa awal contraction, sebelum masuk ke labour room. Ini akan memastikan anda mendapat tenaga yang secukupnya untuk push nanti. Ia sangat penting dan boleh cuba amalkan at least makan kurma sebelum masuk ke labour room.
 9. Minta pasangan anda untuk berikan urutan kepada anda di dalam labour room. Kajian menunjukkan, dengan memberikan urutan, ia dapat mengurangkan rasa sakit bersalin seterusnya memudahkan proses melahirkan.
 10. Minta suami buatkan air dengan dibacakan: Surah Alfatihah, 3 Qul dan Ayat Kursi. Kemudian letakkan 3 titik minyak dan niat agar dipermudahkan urusan bersalin dan niat dalam hati apa yang dihajati. ; baca selawat dan minum
 11. Kerapkan mandi dan basuhkan rambut
 12. Banyakkan sujud (sebaik-baiknya dalam solat)
 13. Amalkan doa agar dipermudahkan bersalin secara normal.

Bagi saya, sukar atau mudah untuk bersalin, adalah rezeki masing-masing. Sebab, saya sendiri, pernah mengalami kesukaran untuk bersalin anak sulung dan bersalin anak no dua pula, terlalu mudah berbanding yang sulung. 

Apa yang penting bagi ibu-ibu hamil yang bakal bersalin ni, sediakan minda untuk bersalin. Jangan biarkan emosi negatif mempengaruhi, k. 

Yang paling penting, jagalah kesihatan kita selepas melahirkan anak itu. Urat-urat dah banyak yang putus, darah pun banyak yang hilang. Dengan luka dan jahitan lagi. Dengan nak jaga baby dan juga jaga diri. 

Ibu-ibu kena kuat tau! Untuk kesejahteraan ibu dan anak, saya telah memilih SET BERPANTANG TERBAIK ni. Ibu-ibu pula bagaimana?

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 955 times, 1 visits today)
13 Tips Agar Mudah Bersalin Untuk Ibu Hamil
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: