Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ..

Penyakit buasir (Hemorrhoids) adalah penyakit yang terjadi di bahagian dubur. Ia terjadi bila saluran darah venus (veins) yang mengembang dan bengkak di sekitar dubur (rektum dan anus).

Kebanyakan ibu hamil dan berpantang mengalami buasir akibat sembelit. 1 daripada 10 ibu yang melahirkan akan mengalami buasir semasa proses meneran hendak mengeluarkan baby.

Terdapat 2 jenis buasir yang utama iaitu :

 1. Buasir Luar.
  • Ia berlaku di bawah kulit, betul-betul di luar pembukaan dubur. Ia mungkin akan menyebabkan sakit dan rasa gatal, terutamanya semasa pembuangan air besar. Buasir jenis ini agak lembut (jika dipegang dengan tangan). Ia selalunya berbentuk bulat, berwarna ungu.
 2. Buasir Dalam.
  • Buasir jenis ini berlaku dibahagian dalam rektum. Selalunya buasir jenis ini tidak sakit. Penderita buasir jenis ini hanya akan menyedari masalah yang menimpanya bila terdapat darah yang keluar dari duburnya.

 

Peringkat-peringkat buasir:

 1. Tahap 1
  Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar.
 2. Tahap 2
  Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan masuk balik ke dalam dubur.
 3. Tahap 3
  Keadaan yang sama seperti tahap dua, tetapi bengkak tersebut hanya akan kembali semula di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal, maksudnya kena tolak dengan menggunakan jari.
 4. Tahap 4:
  Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur. Memang sakit dan perlu dibedah.

Rawatan Buasir:

 1. Sitz bath yang suam
  • Duduk beberapa inci dari air suam 3 kali sehari selama 15-20 minit boleh melegakan keradangan buasir
  • Adalah sangat penting untuk mengeringkan bahagian dubur setiap kali selepas melakukan Sitz Bath untuk mengurangkan keradangan pada kulit sekeliling anus
 2. Jaga pemakanan
  • Tingkatkan pengambilan air dan fiber akan mengurangkan risiko sembelit dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada rektum dan anus semasa mahu membuang air besar
 3. Pelembut najis
  • Pelembut najis boleh membantu namun sekiranya terlalu cair, ia akan menyebabkan keradangan pada bahagian buasir.
 4. Amalan seharian
  • Penderita buasir tidak digalakkan duduk terlalu lama
  • Lakukan senaman setiap hari kerana ia akan mengurangkan kemungkinan anda sembelit yang seterusnya akan memberikan tekanan kepada bahagian dubur
 5. Supplement
  1. Omega Guard:
   • Baik untuk sendi dan otot. Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bahagian yang bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi sangat perit. Jadi, Omega Guard ini membantu untuk membengkakkan otot yang kecut tersebut.
  2. Zinc Complex:
   • Disarankan kepada pesakit buasir yang tehapnya lebih teruk seperti keluar najis berdarah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. Zink Complex membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan cepat.
  3. Ostematrix:
   • Membantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

Apa pun, ibu-ibu yang ada buasir ni jangan rasa sedih. Cubalah satu-satu dari cara diatas. Dapatkan rawatan dari yang pakar sekiranya semakin teruk.

Sekiranya anda menderita buasir, jangan malu-malu sehingga menjadi semakin teruk, lebih baik anda hubungi Fatimah 011-3201 4534 dan dapatkan Set Buasir ini sekarang!

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 178 times, 1 visits today)
Atasi Masalah Buasir Bagi Ibu Hamil Dan Ibu Sedang Berpantang
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: