Adakah Berat Badan Anda Bertambah Terlalu Banyak Semasa Hamil?

By | July 28, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ..

Tahniah!! Anda Telah Hamil!!

Setiap ibu yang sedang hamil, sering kali di momokkan dengan pelbagai cerita mengenai pertambahan berat badan semasa hamil.

Pernah tak anda mendengar orang kata, “kalau dah mengandung, berat badan susah nak turun”. Lebih-lebih lagi, jika anda seorang yang mempunyai bentuk tubuh badan yang langsing semasa masih anak dara, mesti ada sahaja suara yang berkata, “nanti dah kahwin esok, badan memang akan gemuk punya”. hehe. 

Percayalah.. Itu cuma dongeng semata-mata. Tidak semua wanita yang hamil, berat bertambah banyak dan menyebabkan mereka menjadi sukar untuk kembali kurus. Ada seorang kawan saya, dia baru selepas seminggu melahirkan anak, saiz badan dia dah kembali ke saiz S. Sampai doktor yang dia jumpa untuk pemeriksaan anak pun tak percaya yang dia baru seminggu selepas bersalin. Best tak ? Best tak?

Saya nak ajak ibu-ibu semua untuk menonton video 2 minit ni, sebagai perkongsian dari seorang mama yang hebat. Memang sangat mengkagumkan, sebab beliau mampu menurunkan berat sehingga 20kg, selepas bersalin. Wow!!


Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Ingat, walaupun sekarang berat anda bertambah 10 kg dari sebelumnya, sudah pasti selepas anda bersalin esok, berat badan akan berjaya kembali kepada berat normal yang asal. Yang penting, anda kena jaga betul-betul semasa tengah berpantang. Makan minum semua kena ikut apa yang sesuai untuk ibu berpantang. 

Seringkali kita di kaitkan bahawa, jika seorang itu hamil, sudah pasti berat badan akan bertambah. Samada bertambah dengan banyak atau terlalu sedikit. Jadi, berapakah berat pertambahan yang sesuai untuk ibu hamil?

Kenapa Berat Badan Ibu Hamil Boleh Bertambah?

Semasa hamil, berat yang bertambah bukan sahaja lemak pada badan ibu, bahkan ia juga terdiri daripada beberapa komponen.

Komponen Janin, yang menyumbang berat dari segi:

  • berat janin
  • berat plasenta
  • berat cairan amnion (air ketuban)

Komponen ibu, yang turut menyumbang berat dari segi:

  • uterus payu dara
  • darah
  • cairan extraselular
  • lemak

Boleh Ke Ibu Hamil Mendapat Kenaikan Berat Yang Keterlaluan Semasa Hamil?


Pertambahan berat badan yang di luar julat BMI normal untuk ibu hamil, adalah perlu sangat untuk di elakkan.

Ini kerana, pertambahan berat badan yang melampau pada ibu hamil, boleh mengundang kepada beberapa masalah.

Antara risiko yang merbahaya jika berat badan naik terlalu mendadak dan banyak semasa hamil, adalah:

  • risiko tinggi untuk mendapat penyakit darah tinggi
  • berisiko untuk mendapat penyakit kencing manis (jika ibu ada sakit kencing manis, risiko untuk melahirkan anak dengan berat lebih 4kg, lebih tinggi)
  • risiko untuk mendapat penyakit ulu hati dan sakit belakang
  • pre-eklampsia turut menyusul selepas sakit darah tinggi
  • bayi terlalu besar sehingga sukar untuk bersalin secara normal 
  • sukar untuk mendapat berat badan yang ideal selepas bersalin 
  • berisiko tinggi untuk bersalin secara caesarean
  • mudah merasa letih dan lesu
  • emosi mudah tidak stabil dan mudah stress

Boleh ke nak kawal pertambahan berat badan semasa hamil?

Boleh. Sebab saya sendiri dah merasainya. Saya sendiri turut mengamalkannya, bagi membantu dalam mengawal pertambahan berat badan  agar tidak naik mendadak dan keterlaluan. 

Apakah Vitamin Shaklee Yang Boleh Di Ambil Semasa Hamil, Bagi Mengawal Pertambahan Berat Badan?

Untuk mengawal berat badan semasa hamil, saya sarankan kepada anda untuk mengambil vitamin SET IBU HAMIL TERBAIK. Di dalam set ini, terdiri dari 5 vitamin asas, dan satu vitamin tambahan untuk ibu yang hamil trimester kedua & ketiga.

5 Vitamin Asas yang perlu untuk anda ambil adalah:

  • Sustained Release Vita-C
  • B Complex
  • Energizing Soy Protein
  • Ostematrix
  • Vita-Lea Iron Formula

Vitamin tambahan untuk ibu hamil trimester kedua & ketiga adalah:

  • Omega Guard

Bagi yang sudah mengamalkan vitamin Shaklee semasa hamil, dan sekarang turut mengambil vitamin Omega Guard, di sarankan agar anda berhenti mengambilnya sekurang-kurang sebulan sebelum tarikh EDD. 

Ini kerana, Omega Guard boleh bertindak sebagai pencair darah. Dan ia tidak sesuai diambil sebelum bersalin.
Tapi, Omega Guard sangat membantu, jika anda mengambil selepas anda bersalin. Kerana, Omega Guard membantu untuk mengurangkan bengkak selepas jahitan dan luka-luka dalaman selepas bersalin.
Kesemua vitamin yang di ambil dalam set ibu hamil, boleh di teruskan semasa berpantang.

Testimoni Yang Dah Mencuba Set Ibu Hamil Terbaik Shaklee


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 162 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge