Assalamualaikum,

Salam Ramadhan hari ke 20 semua.. :). Insha Allah, syawal bakal tiba dalam 10 hari je lagi.

Jadi, sempena raya bakal nak tiba ni, saya nak cerita sikit pasal tips untuk mak buyung. Lebih-lebih lagi, jika mak buyung yang baru pertama kali hamil. Mesti banyak yang nak di ingat-ingat, ye tak? :).

 Maklumlah kan, bila hati gembira, sebab bakal menyambut anak baru. Kalau yang dah lama kahwin tu, dan baru nak mengandung, mesti lagi excited. Betul tak?

ibu hamil

Jom semak beberapa tips di bawah. 🙂

1. Makanan untuk wanita hamil.

buah dan sayur

Wanita hamil mengambil perhatian mengenai komposisi atau bentuk pengambilan makanan, terutamanya yang melibatkan jumlah kalori dan protein yang merupakan antara benda yang penting untuk perkembangan janin dan kesihatan ibu.

Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan anemia, kelahiran pra-matang dan sebagainya.

Wanita hamil memerlukan beberapa nutrisi penting untuk menyokong perkembangan janin agar janin kekal sihat. Nutrisi penting ini, cuma boleh di perolehi daripada sumber makanan. Makanan sangat penting dalam membantu pertumbesaran janin, plasenta dan meningkatkan metabolisma.

2. Persekitaran

Sebaik-baiknya, cuba untuk elakkan daripada berada di tempat yang mempunyai persekitaran yang mempunyai kadar pencemaran tinggi, terutamanya pencemaran air dan udara.

3. Senaman

Seorang wanita hamil boleh melakukan senaman ringan yang di benarkan oleh doktor. Kebaikan dari melakukan senaman, wanita hamil dapat meningkatkan kualiti pengaliran darah yang lebih baik, selera makan yang lebih baik, mempunyai sistem penghadaman yang lebih baik serta tidur yang lebih nyenyak.

4. Bekerja

Seorang wanita hamil boleh melakukan kerja tetapi, perlu elakkan daripada perkerjaan yang melampau yang boleh mempengaruhi kandungan. Pastikan wanita hamil makan dan berehat dengan teratur.

5. Membuat Perjalanan Jarak Jauh 

Elakkan daripada membuat perjalanan jarak jauh dan memenatkan. Duduk terlalu lama, boleh menyebabkan kaki membengkak.

6. Rehat dan Rekreasi

Wanita hamil perlu banyakkan berehat. Rehat tengahari sangat bagus dan bermanfaat untuk kesihatan. Jika ingin mencari tempat riadah, carilah lokasi yang tidak sesak.

7. Kesihatan Mental

Jiwa yang tenang sangat penting sepanjang kehamilan serta persediaan untuk bersalin. Bukan sahaja latihan fizikal sahaja perlu disediakan, bahkan latihan mental juga perlu di lakukan bagi menghadapi hari bersalin. Ini kerana, kebanyakkan wanita kerap merasa tidak selesa dan rasa bimbang, bila tibanya hari bersalin. Jika seorang wanita hamil merasa ketidakselesaan dan rasa takut yang melampau, ia boleh mengundang rasa sangat sakit semasa bersalin.


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 76 times, 1 visits today)
7 Tips Sihat Untuk Ibu Hamil Sepanjang Kehamilan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: