5 Persediaan Penting Untuk Berpuasa Bagi Ibu Hamil Agar Kekal Bertenaga

By | June 1, 2016

Ramadhan hanya tinggal beberapa hari je lagi. Sebagai ibu hamil, sudah pasti akan timbul rasa ragu-ragu, dapat tak berpuasa sepanjang ramadhan ni. Lebih-lebih lagi, kalau sekarang masih dalam trimester pertama, trimester yang paling hebat morning sickness nya. 🙂

Memandangkan saya pun pernah hamil dan berjaya puasa penuh sebanyak 2 kali, jadi saya nak berkongsi dengan rakan-rakan yang sedang hamil di luar sana, bagaimana persediaan yang boleh di lakukan sebelum ramadhan tiba nanti. Seronok tau, kalau dapat berpuasa penuh ramadhan ni, sebab tak perlu risau nak ganti. hehe..

 

Adakah Ibu Hamil Wajib Berpuasa Di Bulan Ramadhan?

Saya pasti, ada sesetengah ibu hamil merasa keliru, samada mereka wajib atau di bolehkan untuk tidak berpuasa semasa sedang hamil.

Tahu tak ibu-ibu, Islam adalah agama yang sangat sempurna. Ia tidak sesekali di buat sesuatu kewajipan yang boleh menyusahkan umatnya. Sebab itu, kita biasa dengar perkataan rukhsah, iaitu kelonggaran yang diberikan kepada mereka-mereka yang tertentu agar boleh tidak berpuasa. 

Antara mereka yang diberi kelonggaran untuk tidak berpuasa adalah ibu-ibu yang sedang hamil, yang ada masalah kesihatan, di mana jika ia tidak makan, ia boleh menimbulkan bahaya kepada nyawa ibu dan kandungan. Tapi, ingat. Di benarkan untuk tidak berpuasa bukan bererti anda tidak perlu menggantikannya semula nanti pada bulan-bulan lain. 

Walaupun boleh ganti puasa, tapi pahala dan keseronokan berpuasa pada bulan ramadhan adalah tidak sama dengan bulan-bulan lain. Rugi kan, kalau tak nak berpuasa bulan ramadhan ni. 

Jadi, sebab itu, sebolehnya, jika mampu, ibu hamil boleh laksanakan puasa dalam bulan Ramadhan ni. Ramai ibu yang dah berjaya melakukannya. InshaAllah, dengan persiapan yang cukup, ibu hamil akan mampu kekal bertenaga walaupun berpuasa sepanjang sebulan dalam bulan ramadhan nanti. 

Sebelum saya kongsikan 5 Persediaan yang boleh ibu hamil lakukan, jom kita tonton dulu video satu minit ni. Ibu hamil ni berkongsikan apa yang beliau amalkan sehingga beliau mampu berpuasa penuh walaupun sedang sarat mengandung. Best kan? Jom tonton. 🙂

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... from iReach HD on Vimeo.

5 Persediaan Penting Untuk Berpuasa Bagi Ibu Hamil Agar Kekal Bertenaga Sepanjang Ramadhan

  • Jangan tinggal sahur. Dan bersahurlah selambat yang mungkin. Silalah rajin bangun sahur ye ibu-ibu semua. Jangan pulak berangan jadi orang bujang, nak sahur sebelum tidur sebab malas bangun, pastu siang baru kul 8 pagi dah lapar.
  • Bersahur dan berbuka dengan menu sihat dan seimbang. Yang paling penting, makan ala-ala saja bila berbuka tu ye. Trend keluarga kitaorng ialah bersahur dengan nasi dan lauk pauk. Berbuka pula dengan kuih dan mee/bihun/spaghetti saje. Terbalik dari kebiasaan kan? But that’s the best practice actually. Bila berbuka makan mee je, tak lah kenyang sangat. So kurang malas untuk solat sunat. Tapi bila sahur pulak sangat meriah macam tengah lunch. Hehee..Ok la tu. Lambat la sikit rasa lapar kalau sahur dah makan nasi kan. Perut orang mengandung memang tak sah tak dapat nasi dalam sehari. Tapi jangan pula makan lauk yang terlalu pedas atau berminyak atau berlemak sebab ni akan menyebabkan perut kita tak selesa di waktu siang.
  • Minum air sebanyak mungkin. Tapi sikit-sikit lah ye sebab perut ibu-ibu ada baby ni cepat keras kan. So minum sikit-sikit sehinggalah nak dekat masuk waktu imsak tu. Ni untuk mengelakkan ibu cepat dehidrated. Maklumlah, ibu ada baby ni asyik nak pergi toilet buang air je kan. So bekalan air dalam badan juga perlu lah banyak. Hehe. Jangan lupa minum susu juge tauu. Kalau yang tak boleh nak telan susu tu, cuba amalkan pil kalsium yer.


  • Lebihkan serat. Sebagai tambahan, makan juga makanan lambat hadam dan membekalkan tenaga. Contohnya oat, nestum, dan kurma. Biasanya aku akan makan nasi sikit masa sahur tu. Pastu bancuh ESP campur kurma. Memang sedaplah sehingga menjilat jari. hehe..



  • Positive mindset. Yang paling penting  bila dah niat nak puasa, kena lah yakin yang kita akan larat untuk berpuasa. Kalau kita risau takut lapar la takut haus la, automatically tak lapar pun boleh jadi lapar. So mindset tu kena positive yang kita boleh berpuasa dan tak menjejaskan kesihatan kita dan baby ok. As long as kita dah makan makanan yang sepatutnya masa bersahur.


Insyaallah. Selamat berpuasa ibu-ibu semuaaaaaaaaa! ; )

Apakah ada produk Shaklee yang boleh di ambil semasa berpuasa?

Ya, ada. Antara set yang paling sesuai di ambil oleh ibu hamil semasa berpuasa adalah Set Might 3 Gem. Ia adalah antara produk yang selamat dan terbukti secara klinikal dan sangat sesuai untuk wanita yang sedang hamil.

Di dalam Set Mighty 3 Gem ini terdiri dari 3 jenis produk, iaitu Energizing Soy Protein, Meal Shakes dan Performance Orange.

ESP (perisa natural vanilla): membekalkan tenaga & memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Ia menyediakan tenaga yang berkekalan dan membantu menahan rasa lapar menerusi bekalan sumber tenaga yang konsisten.

Meal Shakes (perisa french vanilla): ‘Easy-On-The-Go Meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrien penting, keperluan harian badan. Ia juga membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih nilai) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Sumber yang kaya dengan kalsium, fiber dan protein.

Performance Orange Drink (perisa natural orange) : Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah. Ia membantu mengelakkan rasa dehydrate akibat kurang minum air ketika sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal, ia mampu menyokong tahap hidrasi berbanding air.

Selain ibu hamil, set mighty 3 Gem ini juga boleh di amalkan oleh semua ahli dalam seisi keluarga. Kalau ada yang sedang menyusukan bayi juga boleh mengamalkannya.

TESTIMONI

 


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge