Sukar Untuk Menghilangkan Stretch Mark Walaupun Anak Dah Besar? Jom Cuba Tips Ini…

By | April 30, 2016

Assalamualaikum semua,

petang ni saya nak berkongsi sedikit tips bagi membantu menghilangkan stretch mark. Apa itu stretch mark? bagi ibu-ibu yang ada anak tu, tahulah apa tu stretch mark ni.. hehee..

Apa itu Stretch mark?

Ia adalah garis-garis putih yang terdapat pada beberapa tempat seperti perut, payudara, paha, lengan.Ia muncul akibat kulit meregang dalam waktu singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. 

Stretch mark kerap muncul pada wanita saat hamil atau saat badan mengalami kegemukan yang awalnya kurus. “Hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark,” kata dr. Nanden S. Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics. Kulit terdiri dari tiga lapisan, lapisan paling dalam disebut subcutaneous, lapisan tengah dermis dan yang paling luar epidermis.

Terjadinya stretch mark adalah pada lapisan dermis. Lapisan ini dipenuhi dengan pembuluh darah, sebenarnya lapisan ini terbuat dari jaringan elastis, namun bila tubuh membesar dalam waktu singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yang menipis. 

Stretch mark banyak terdapat pada wanita berkulit gelap karena mereka lebih banyak menghasilkan melamin. Stretch mark tak boleh dihilangkan tapi mampu untuk dikurangkan dgn pengambilan makanan (sayur2an,buah2an,), pengambilan air yg byk dan boleh juga sapu pelembab utk menjaga elastik/kekenyalan kulit.

Okey cukup tentang fakta.. sekarang saya nak share pulak, pengalaman seorang ibu yang berjaya mengembalikan kulit perut licin bak anak dara dulu.. hehee..

Jom baca cerita si Aula ni ttg stretch mark, dipetik dari blognya..

_____________________________________

Bila cerita pasal STRETCH MARKS nie memang adalah NIGHTMARE buat kebanyakan ibu-ibu yang dah bersalin.. Antaranya termasukla MOMMY RAZIM k…

Semalam la dok belek2 depan cermin tetiba tengok ”eih macam dah berkurang la stretch mark nie… dok sapu2 rase licin jer… Nak tanye hubby of coz die kate cantik kan hahah :P”.

Takleh aula nak share gambar hahah segan la… tapi percayalah mmg dah bertambah licin rupa dan rase (macam makanan laks!) . Sebenarnya memang ramai yang dah share testimoni nie tapi takde lak aula rase kan.. tapi lepas mendisiplinkan diri untuk amalkan 3 CARA kat bawah nie alhamdulilah baru PERCAYA..

1. Pepagi breakfast memang Aula minum ESP wajib selain dari control diet dan tenaga nak make sure “Protien yang cukup untuk badan nie”

2. Amalkan minum air yang CUKUP sekurang-kurangnya 2-3 Liter sehari wajib ye!!
3. Pengambilan VITAMIN C dan GLA sekurang-kurangya 2 bijisehari.


Nie memang rutin harian selama tak aktif berblogging tapi walau malas camne pun mesti takleh lepas dari ambil VItamin C.


Pengambilan protien yang mencukupi memang adalah PENTING sebab protien adalah sumber makanan buat sel-sel kita. Kalo tak cukup makanan macam mane nak kulit tampak segar dan awet muda kan?? Saya bolehla cerita macam2 kan tapi tak cuba tak tahu kan?? Tiada paksaan tau… Yang penting saya sharekan pengalaman saya.

——————————————————————–

Actually testimoni2 ni semua.. kalau kita tak rasa sendiri, kita susah nak percaya.. saya pun dulu mcm tu.. tapi bila sendiri dah rasa. baru percaya.. Well.. saya bukan paksa anda beli pun.. 

cuma satu hari nanti anda pasti perlukannya.. lagipun bab2 cantik ni.. semua wanita pasti ingin kelihatan cantik di mata yang tersayang.. kan kan.. Apa kata mulakan dgn penjagaan dalaman.. 

Jika anda ada masalah stretch mark atau masalah kulit yang serius, adakalanya penggunaan krim, losen dan rawatan luaran kulit tidak banyak membantu sekiranya ia berpunca daripada faktor dalaman seperti kekurangan nutrien. 

Mengambil makanan dan supplemen yang betul dan bersesuaian boleh menyerlahkan kecantikan, kulit lebih awet muda tanpa kosmetik mahal.Dan ni ada lagi fakta yg best.. tahukah anda jika anda menyuntik vitamin C, side efeknya adalah ia menimbulkan endapan kristal dalam tubuh yang mengakibatkan gangguan fungsi ginjal jika kurang air.. 

Jadi daripada suntik menyuntik, apa kata mulakan hari anda dengan pengambilan suplemen natural 2 biji Vitamin C sehari... 

Vitamin C berfungsi dlm pembentukan kolagen yg menghasilkan protein utk proses pembaharuan kulit. Vitamin C dan Vitamin E juga bertindak sebagai bahan antioksida yg melindungi radikal bebas dan melawan oksida yg menyebabkan penuaan.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dan dalam banyak-banyak vitamin tu.. Vitamin C Shaklee memang best.Tahukah anda pada 1977, Shaklee adalah syarikat pertama yg menghasilkan vitamin C dgn sistem pembebasan terkawal berasaskan tumbuhan (Sustained release).

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 129 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge