10 Tips Untuk Memiliki Perut Yang Rata Dan Seksi

By | April 2, 2016

Assalamualaikum,

Ada masalah perut boroi? Ataupun suami anda ada masalah seperti ini?

Ada orang kata, perut boroi ni seksi. Ye ker seksi? Kalau ada yang kata perut boroi tu seksi, fatim tak berani nak komen banyak. Masing-masing ada selera yang diaorang suka. hehee..

Tapi kan, sekarang ni, trend abang sado kini semakin popular, sehingga mampu menenggelamkan kepopulariti abang boroi. Betul tak?

Jadi, tak hairanlah, kalau ramai yang ada masalah perut boroi, mula membanjiri pusat gym. hehee.

Masalah perut boroi sudah pasti bukanlah sekadar masalah lelaki. Bahkan wanita pun turut tidak terkecuali.

Kalau dah perut boroi, tentulah nampak tidak cantik. Walaupun, kita tidak berniat nak tonjolkan perut kepada orang, tetapi kalau sendiri tengok dalam cermin pun, mesti rasa segan pada bentuk tubuh sendiri. Betul tak?

Nak tak, kalau fatim kongsikan tips untuk membantu agar memiliki perut rata dan seksi? Tips ni berguna bukan sahaja untuk wanita, bahkan lelaki pun boleh mencuba. 🙂

 

 

10 Tips Untuk Memiliki Perut Rata & Seksi. 🙂

 

1. Makan dengan sihat dan mengurangkan makanan ringan. Menggantikan gula-gula dan “jajan” @ “cikedis” dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Anda akan melihat perbezaannya.

 

2. Banyak makan protein tanpa lemak. Kacang dan daging tanpa lemak juga agak baik untuk anda selagi anda tidak makan lemak!

3. Makan bijirin penuh. Iaitu dengan mencari label yang mengatakan “100% whole wheat” atau “100% whole grain” dan bukan hanya “tepung gandum.” Bijirin memastikan anda rasa “penuh” dan masih kenyang lagi, ia juga boleh membantu dengan penurunan berat badan dan mendapat perut yang rata.

3702whole_grain_bread

 

4. Makan produk tenusu rendah lemak. Beralih daripada tenusu yang tinggi lemak kepada pilihan yang rendah lemak, yang kaya dengan protein dan vitamin B6.

5. Makan makanan dengan pengambilan yang lebih kecil sepanjang hari. Makan hanya cukup sehingga anda berasa kenyang.

  • Tunggu sehingga anda berasa hampir lapar lagi sebelum makan. Memberi tumpuan kepada hanya makan makanan yang sihat, dan mengelakkan makan gula-gula ia hanya akan membuat anda berasa letih dan akan menyebabkan anda mengidamkannya lagi.
  • Ia adalah sesuatu yang tidak sihat. Ambil sedikit masa di antara setiap masa menggigit makanan apabila makan. Ia akan membantu anda untuk menyedari apabila anda kenyang. (Makan dengan perlahan, jangan gelojoh).

coklat

 

6. Makan makanan yang berindeks rendah glisemik. Makanan ini mengambil masa yang lama untuk mencerna, supaya anda berasa kenyang lebih lama.

Badan anda perlahan-lahan akan menyerap nutrien supaya dapat mengelakkan kejatuhan mendadak gula dalam darah anda sehingga waktu makan berikutnya. Antara yang terbaik makanan rendah GI adalah: Kubis, Lobak, Saderi, Timun Zucchini, Daun salad gelap, Bawang ,Pir, Tomato, Brokoli, Pisang, Epal dan Beri serta ESP Shaklee.

ESP

7. Jangan makan apa-apa selama kira-kira dua jam sebelum anda tidur. Badan anda lambat memproses apabila anda tidur makanya badan tidak boleh mencerna makanan dengan betul ketika tidur.

8. Minum Air. Anda perlu menggantikan semua minuman biasa anda dengan air, terutamanya soda dan minuman bergula. Air akan menjadikan anda lebih mudah untuk menurunkan berat badan.

Pertimbangkan air berperisa sebagai alternatif jika perlu. Minum air limau dikatakan cara semulajadi bagi mempercepatkan metabolisme anda. Cuba memerah limau ke dalam segelas air sejuk menyegarkan, ia minuman yang sihat.

Air kencing anda harus berwarna kuning atau warna yang jelas; kuning gelap dengan bau boleh menjadi tanda bahawa anda adalah dehidrat (kering). Sila ingat bahawa jika anda minum terlalu banyak air, perut anda akan berkembang menyebabkan ia menjadi lebih besar dan ia akan membuat anda lebih lapar. Hanya minum air yang cukup untuk membuat anda berpuas hati.

9. Kurangkan pengambilan garam. Garam menyebabkan badan anda mengekalkan air yang menyebabkan anda kelihatan kembung-terutama di bahagian abdomen anda. Jika boleh, cuba menggantikan makanan yang tinggi garam dengan pilihan yang lebih sihat.10. Tiada pengambilan alkohol. Satu botol arak sebenarnya mempunyai kira-kira 600 kalori di dalamnya! Dah tentu bagi yang beragama islam, ianya haram.

katakan TIDAK pada minuman alkohol

10. Ingin mencuba produk Shaklee? Untuk membantu mengempiskan perut, saya cadangkan anda untuk mengambil Herb-Lax. Ia adalah antara produk yang penting bagi tujuan untuk menurunkan berat badan. Selamat mencuba!

Herb-Lax

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge