Saya pasti jika anda berjalan-jalan di shopping mall ke, market ke, pasti kadang-kadang mata kita akan tertumpu pada seseorang yang kita rasa agak ‘pelik’. Kenapa pelik? Adakah sebab pergerakkan kakinya tak seperti orang normal? Atau badan seseorang tu bongkok tak seperti orang lain? 

Ada sebab-sebab lain.

Sedar tak anda, bahawa orang-orang yang anda nampak seperti ‘pelik’ ini, sebenarnya sedang mengalami penyakit-penyakit tulang. Jom kita kenali jenis-jenis penyakit tulang ini, agar kita dapat mengelak daripada ia berlaku pada diri kita ataupun anak-anak serta ahli keluarga kita khususnya.

Tulang merupakan bahagian tubuh yang sangat penting. Fungsi tulang adalah untuk memberi bentuk tubuh. Selain itu, tulang juga berfungsi sebagai alat gerak pasif. Fungsi tulang lainnya adalah untuk melindungi organ vital. Misalnya, tulang tengkorak melindungi otak. Sebagai alat gerak, tulang memiliki banyak persendian. Misalnya, pada telapak tangan dan lengan tangan. Ada kalanya tulang mengalami penyakit dan kelainan. Tulang boleh terkena penyakit berbahaya, seperti kanser tulang.

Berikut macam-macam penyakit dan kelainan pada tulang.

1. Kelainan pada tulang kaki

Kelainan pada tulang kaki dapat berupa kaki berbentuk X atau O. Kelainan ini boleh disebabkan kerana faktor keturunan. Penyebab lainnya adalah si ibu kurang makan makanan yang mengandung zat kapur dan vitamin D. Kelainan ini boleh juga disebabkan karena si ibu terjatuh semasa sedang hamil.

2. Osteoporosis

Osteoporosis merupakan suatu kondisi dimana tulang menjadi rapuh dan mudah patah. Osteoporosis dapat dialami pada orang usia lanjut. Osteoporosis dapat disebabkan oleh adanya gangguan metabolisme pada tulang, iaitu apabila kerja sel yang menghancurkan tulang melebihi kerja sel yang membentuk tulang. Osteoporosis menyebabkan tulang menjadi keropos. Gangguan ini dapat disebabkan oleh penurunan hormon, kurangnya kalsium dan vitamin D.

Penyakit tulang osteoporosis adalah penyakit yang mengakibatkan tingkat kepadatan tulang menjadi turun. Osteoporosis bisa menggerogoti kemampuan tulang trabecular yang menyebabkan kekuatannya menjadi berkurang secara drastis. Hal ini akan membuat tulang menjadi mudah patah karena tulang cortical menipis. Biasanya penyakit osteoporosis terjadi pada wanita yang berusia lanjut dan memasuki usia menopause.

3. Kanser tulang

Kanser tulang merupakan penyakit akibat adanya pertumbuhan sel abnormal pada tulang. Sel tersebut tumbuh menjadi jaringan sehingga ukuran kanser menjadi lebih besar. Kanser tulang terdiri dari dua jenis, iaitu kanser tulang primer dan sekunder. Pada kanser tulang primer, sel kanser berasal dari sel tulang. Pada kanser tulang sekunder, sel kanser berasal dari selain sel tulang.

4. Kelainan tulang punggung

Kelainan tulang punggung merupakan kelainan tulang akibat kebiasaan duduk yang kurang tepat. Kelainan tulang punggung ada 3 jenis, iaitu lordosis, skoliosis dan kifosis.

  • Lordosis merupakan kelainan dimana tulang belakang melengkung ke depan.
  • Skoliosis merupakan kelainan dimana tulang belakang melengkung ke samping.
  • Kifosis merupakan kelainan dimana tulang belakang melengkung ke belakang.

5. Layuh semu

Layuh semu diakibatkan oleh adanya kerosakan pada cakra epifisis akibat dari infeksi sifilis pada anak masih ada di dalam kandungan. Cakra epifisis merupakan daerah perpanjangan tulang. Kerosakan cakra epifisis dapat membuat tulang menjadi layuh.

6. Osteomyelitis

Penyakit tulang ini disebabkan oleh bakteria yang menyebar dan mengurangi kekuatan tulang.
7. Osteomalacia (Ricket Dewasa)
Penyakit tulang ini disebabkan oleh tulang yang menjadi longlai karena kurangnya serapan vitamin D atau boleh juga disebabkan oleh kesalahan metabolisme pada tubuh. Seperti penyakit tulang osteoporosis, penyakit osteomalacia boleh menyebabkan tulang menjadi lebih mudah patah.

8. Rickets 

Sering terjadi pada anak-anak yang sedang berada dalam masa pertumbuhan. Formasi tulangnya abnormal yakni adanya penumpukan kalsium pada tulang kerana anak tersebut terlalu banyak meminum susu kalsium atau karena radiasi matahari.

Pencegahan Penyakit Tulang

Berikut beberapa pencegahan dan perawatan terhadap tulang yang bisa kita lakukan untuk menghindari penyakit tulang:

  1. Melakukan olahraga secara teratur sehingga mengurangi risiko penyakit tulang. Dengan melakukan banyak gerak maka komposisi tulang akan menjadi padat dan keropos serta patah tulang boleh dikurangkan.
  2. Asupan makanan harus diperhatikan agar kita mengambil makanan yang bergizi dan memiliki serat yan tinggi. Tidak lupa juga untuk mengambil susu berkalsium tinggi.
  3. Segera konsultasi dengan doktor jika kita merasa ada kesakitan pada tulang dan sendi.
  4. Melakoni diet seimbang dengan cara rajin mengonsumsi makanan yang tinggi serat dan vitamin D.
  5. Sangat dianjurkan untuk tidak mengambil alkohol secara berlebihan dan merokok.
  6. Lakukan ujian tulang secara kerap dan berterusan.

Vitamin Shaklee Yang Boleh Di Ambil Untuk Mengelak Penyakit Tulang

Ostematrix

 

Keistimewaan Ostematrix Shaklee

Kalsium yang isinya paling seimbang memastikan kadar penyerapan adalah 99%. Formulanya unik dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesim, fosforus dan vitamin D, Zinc, kuprum, manganes dan boron.

Nutrien-nutrien ini perlu diambil bersama-sama untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral. Kajian telah membuktikan supplemen kalsium akan meningkatkan ketumpatan tulang wanita yang telah berumur secara berkesan.

Selepas usia meningkat 40 tahun, kepadatan tulang mula menurun dengan cepat. 

Antara manfaat Ostematrix adalah ia membantu menguatkan tulang. Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, ekzema, konvulsi / kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

 

Jika anda sedang mengalami masalah patah tulang atau keretakan pada tulang, sangat di sarankan untuk ambil set patah tulang shaklee. Sebaik-baiknya untuk ambil full set.

BAGAIMANA NAK DAPATKAN SET PATAH TULANG SHAKLEE?

Mudah je. Cuma Perlu klik pada butang di bawah untuk buat belian atas talian. Harga untuk 1 set ini cuma, RM 931.25

 

KLIK PADA BUTANG DI ATAS UNTUK BUAT PEMBELIAN DI ATAS TALIAN.

 

.:. Rujuk pada 6 Tips Untuk Belian Secara Online, Jika anda ada masalah untuk membuat pembelian

 

TESTIMONI PATAH TULANG DENGAN SHAKLEE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 377 times, 1 visits today)
Kenali Jenis-Jenis Penyakit Tulang & Cara Atasinya
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: