Apakah antioksidan? 


Ramai yang biasa mendengar perkataan ‘antioksidan’, tapi kurang yang cuba memahami maksudnya, malahan, ada yang langsung tidak mempedulikannya.. Kenapa antioksidan ni penting? 


Kalau saya beritahu anda yang antioksidan ni dapat membantu menghalang dari penyakit kanser, pasti anda baru nak ‘buka mata’.. takut dengar perkataan kanser punya pasal..hehee

Apakah AntiOksidan?

Antioksidan merupakan satu mekanisme pertahanan badan yang memberi perlindungan daripada kemudaratan yang disebabkan oleh tindakbalas toksin yang dikenali sebagaai radikal bebas. 


Ia ialah sejenis molekul yang mampu memperlahan ataupun terus menghalang tindakbalas oksidasi yang dipengaruhi oleh perubahan elektron dari agen pengoksidaan. Semua sel-sel hidup mengandungi sistem antioksidan dan enzim yang kompleks untuk melindungi sel dari pengoksidaan.


Merokok serta sering terdedah kepada racun perosak, radiasi, dan sebarang bentuk pencemaran boleh menyebabkan kewujudan radikal bebas dalam badan. Tekanan perasaan dan produk makanan yang tercemar merkuri juga boleh memberi kesan negatif yang sama. 


Jika anda tergolong di dalam golong yang berisiko ini, anda dinasihatkan untuk meningkatkan tahap anti-oksidan badan anda. Begitu juga bagi mereka yang kurang mempelbagaikan makanan yang dimakan atau mempunyai tabiat makan yang kurang sihat.

Sumber Antioksidan Terbaik

Sistem pertahanan badan stabil apabila toksin dan antioksidan berkeadaan seimbang. Namun, jika jumlah toksin lebih tinggi, keadaan ini perlu diseimbangkan melalui pengambilan dari sumber luar. 


Terdapat banyak sumber makanan berantioksidan untuk amalan hidup sihat seperti makanan kesihatan berasaskan tumbuhan seperti kunyit kurkumin yang mampu memberikan badan anda sumber antioksidan yang sangat baik.

Pemilihan Antioksidan Tambahan

Satu penyelidikan yang dijalankan Jabatan Pertanian Amerika (USDA) dan Universiti Tufts telah mendapati bahawa ujian Skor ORAC mampu mengukur kewujudan aktiviti anti-oksidan dalam sesuatu makanan, rempah, herba mahupun produk berasaskan herba. 

Telah diketahui bahawa makanan yang tinggi nilai  anti-oksidan adalah merupakan makanan paling baik untuk melindungi diri dari menghidapi penyakit-penyakit berkaitan kardiovaskular, kanser, angin ahmar, dan juga penyakit-penyakit berbahaya yang lain.

Pengambilan multivitamin dan antioksidan tambahan adalah sangat digalakkan kerana pengambilan multivitamin sahaja tidak mengandungi cukup antioksidan sementara pengambilan antioksidan tambahan sahaja pula lebih fokus bagi  memenuhi keperluan antioksidan anda.

Antioksidan sebagai Pencegah Penyakit

Dengan bekalan antioksidan dalam badan yang mencukupi, ia boleh membantu menghalang penyakit-penyakit berkaitan dengan penuaan, kanser, serangan jantung, Parkinson, Alzheimer dan lain-lain. Kini penyakit-penyakit merbahaya ini menyerang bukan sahaja golongan tua tetapi juga  juga golongan umur peringkat  pertengahan!

Adakah Shaklee Memiliki Produk Antioksidan?

Ya! Shaklee ada memilik produk yang mengandungi antioksidan. Supplemen yang mengandungi antioksidan yang tinggi Shaklee, dikenali sebagai ACE product, kerana ia mengandungi vitamin A (Carotomax), Vitamin C & Vitamin E.

Fungsi ACE Shaklee

Set ACE

  • Sebagai immune booster
  • Melindungi sel dari radikal bebas yang sangat bahaya
  • Membantu mengelakkan dari kanser
  • Menguatkan sistem pertahanan badan
  • Mencantikkan kulit
  • Menyerikan kulit wajah
  • Menghilangkan masalah jeragat & Jerawat
  • Boleh diambil untuk merawat masalah rabun jauh atau masalah penglihatan yang lain-lain (Carotomax)

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 79 times, 1 visits today)
Elak Dari Kanser Dengan Pengambilan Antioksidan Yang Terbaik
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: