Rawat SLE Dengan Cara Semulajadi

By | February 25, 2016

Assalamualaikum,

Adakah anda mengidap SLE?

Saya tahu, SLE adalah antara penyakit yang saya sendiri tidak pernah dengar pun sebelum saya join Shaklee. Bila saya dah join Shaklee, macam-macam je jenis penyakit yang merbahaya rupanya.

Bersyukurlah, sebab saya dipertemukan dengan Shaklee. InsyaAllah, dengan Shaklee, saya nak bantu lebih ramai lagi orang di luar sana untuk mengamalkan cara hidup yang sihat. Semoga kita semua dijauhkan daripada penyakit yang merbahaya. Biar dapat demam biasa sahaja. hehee

Berbalik kepada penyakit SLE, yang saya petik dari (http://www.lupusmalaysia.org/bm/apakah-sle).

Apakah SLE?

Systemic Lupus Erythematosus (SLE) adalah penyakit kronik auto-imun di mana badan pesakit menghasilkan protein darah dengan banyaknya. Protin darah yang dipanggil antibodi ini dengan sendirinya memberi tindak balas terhadap tisu seseorang. Punca penyakit SLE tidak diketahui.

 

 

Sejarah

Lupus ialah perkataan Latin bagi serigala. Erythematosus bererti ruam merah. Pada tahun 1851, Dr. Cazenave telah menjumpai ruam merah di muka seorang pesakit yang kelihatan seperti gigitan serigala. Beliau telah menamakan ruam berkenaan Discord Lupus Erythematosus (DLE).
Pada tahun 1885, Sir William Osler telah mengenalpasti bahawa ramai orang yang mengidap lupus mempunyai penyakit yang bukan sahaja melibatkan kulit tetapi turut melibatkan organ dan sistem lain. Beliau telah menamakan penyakit tersebut Systemic Lupus Erythematosus (SLE).

autoimmunity-47-728

Jenis-jenis Lupus

1. Discoid Lupus Erythematous (DLE)

  • Hanya melibatkan kulit
  • Jarang merebak ke organ lain

2. Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

  • Boleh merebak ke organ lain
  • Boleh mengakibatkan kematian

Statistik

Lebih kurang 90% pengidap SLE adalah wanita sementara 10% adalah lelaki dan kanak-kanak.
Lebih kurang 90% wanita yang mengidap SLE berada di dalam lingkungan umur boleh hamil iaitu di antara 15 hingga 50 tahun.

Di Malaysia dianggarkan lebih daripada 10,000 orang telah disahkan mengidap SLE dalam jangka masa 30 tahun kebelakangan ini. Namun demikian, PSLEM percaya ada ramai lagi mereka yang mengidap SLE yang belum disahkan.

Supplemen Cadangan Untuk Pesakit SLE

  • Vivix

Testimoni Pesakit SLE yang mengambil Shaklee

Hari ini Iffa ingin bercerita tentang satu potion ajaib dari Shaklee yang telah Iffa amalkan selama hampir 5 bulan untuk merawat / mengubati masalah SLE/ MCTD/ RA atau lebih mudah Iffa katakan, sakit autoimmune yang masih menjadi misteri puncanya..

Tentu ramai yang telah tahu tentang masalah kesihatan Iffa ini. Mungkin ramai juga yang tidak mengetahuinya kerana jika anda bertemu Iffa secara face to face, pasti anda semua tidak akan percaya, tubuh yang comel dan ceria ini menanggung derita sakit yang tiada penawarnya (it kata doktor sains).

Sedikit latar belakang tentang Iffa dan sakit Iffa:

  • Sejak zaman kanak-kanak selalu mengalami sakit dada, muka n kulit pucat – anemia.
  • 1998 : Warded kerana alahan kepada ubat tahan muntah setelah demam yang tak kebah-kebah
  • 1998 -2002 : Sepanjang sesi persekolahan di asrama, selalu sakit, anemic yang berpanjangan tetapi masih aktif bersukan, beraktiviti di sekolah. Collapse in 2000 ketika saat hampir menduduki PMR, mengalami gangguan memory dan focus (even soalan math yang mudah pun tidak boleh nak buat – sampai Iffa nangis2 dengan En Khalid minta kelas extra – Terima kasih Cikgu. Jasamu tidak akan ku lupakan. 🙂
  • 2002-2007 : Mula mengalami radang sendi, demam panas tiba-tiba dan memang tidak mampu untuk bangun n ke kuliah. Di sahkan mengidap RA. menjalani pelbagai rawatan untuk RA – modern, homeo, alternatif, syifaa dll .. tetapi usaha tidak berjaya..
  • Oct 2006 : Collapse sekali lagi, Liver damaged, nerve attack, severe bleeding on skin internal and external due to steven johnson sindrom.. was critical and warded for 10 days at PUTRA, Malacca.. (According to Doctor, peluang hidup sangat tipis – berserah & tawakal pada Allah.. )
  • Alhamdulillah, Allah masih berikan Iffa peluang untuk hidup.. Berbakti dan berkongsi tentang cara hidup sihat bersama anda semua hingga hari ini.

Ok, cukup setakat itu tentang sakit Iffa… If nak cerita detail, Iffa boleh terbitkan buku.. :).. Ramai yang tidak tahu tentang sakit autoimmune, bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga yang mengalaminya, barulah ada kesedaran untuk mengetaui tentang sakit ini wujud.. Alhamdulillah di Malaysia, Persatuan SLE Malaysia (PSLEM) sudah mula giat memberikan kesederan tentang sakit ini.

Baiklah, jika anda semua ingin tahu.. rawatan yang ada untuk pesakit SLE ini ialah dengan pengambilan steroid.. tinggi atau rendah dosenya, bergantung kepada activity cell yang menyerang pesakit.. terdapat juga ubat tambahan yang diberikan.. seperti plaquenil untuk MCTD dll (hampir lupa sebab sudah hampir setahun Iffa tak ambil ubat-ubat ini – jangan marah ye doktor, ubat-ubat itu terlalu banyak kesan sampingan, i’d like to stay healthy but with natural ways).

Alhamdulillah setelah mencari-cari supplemen yang boleh membantu Iffa kekal cergas, tidak demam berpanjangan dan dijauhi dari jangkitan penyakit (orang SLE ni senang dapat infection tau).. dan yang penting, Iffa mampu berdiri, berjalan, melakukan kerja-kerja harian tanpa rasa seperti di lilit atau berjalan di atas kawat-kawat duri.. Iffa bertemu Shaklee.. mula-mula makan untuk tambah susu, tetapi tergerak hati untuk cuba Vivix, potion ajaib.. kuasa Allah SWT. 🙂


PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

 

(Visited 966 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge