Penuaan Vs Menjadi Tua

By | February 22, 2016

Bila di sebut Penuaan Vs Menjadi Tua, pasti ada yang akan menyangkal.. malahan, mesti ada yang menjawab, kalau menjadi tua, mestilah ada timbul tanda penuaan..

Tapi, pernahkah anda terfikir, bahawa tanda penuaan ini akan muncul di sebabkan beberapa perkara atau kerana sesuatu penyakit.. Malahan, ada sesetengah orang baru berusia 20-an nampak lebih tua daripada mereka yang berusia 40-an.

Fatim percaya, sudah tentu anda tidak ingin kelihatan tua dari ibu anda sendiri bukan? 😉

produk kecantikan shaklee agar kulit kekal awet muda

Penuaan dan menjadi tua, adalah 2 benda yang berbeza. Menjadi tua dan berusia adalah satu proses yang akan berlaku dan tiada siapa yang dapat lari daripadanya.

Penuaan yang muncul sebelum usia, sering berlaku di sebabkan beberapa faktor, antaranya:

1. Amalan aktiviti yang tidak sihat

– Kesihatan kulit boleh dipengaruhi oleh aktiviti seharian yang tidak sihat seperti merokok, minum minuman berkafein, alkohol, stress, tidak cukup tidur atau tidak cukup rehat. Akibatnya, kulit mudah menjadi kering. Kulit yang mudah kering adalah antara tanda penuaan  akibat daripada sel kulit yang menjadi rosak, dan tidak mampu untuk mempertahankan air dalam lapisan kulitnya.

2. Pendedahan pada persekitaran

– Persekitaran yang sejuk, udara yang kotor dan tercemar serta terdedah dengan radiasi matahari juga turut mempengaruhi kesihatan kulit yang baik. Dengan penggunaan krim anti-uv adalah penting untuk melindungi kulit dari terdedah pada sinaran uv.

12744028_1064117820296432_4185085397136794960_n

3. Usia

– Tanda penuaan mulai timbul pada usia awal 20-an. Namun begitu, pada usia ini, kulit masih mampu untuk menyeimbangkan serta melambatkan proses penuaan ini. Semakin meningkat usia seseorang, semakin berkurang kemampuannya untuk memproduksi sel-sel kulit baru.

4.  Genetik

– Terdapat sesetengah kes penuaan yang berlaku, adalah di sebabkan oleh genetik, di mana berlakunya penuaan dengan lebih cepat dan berlaku pada usia yang masih muda. Malahan, ada yang mengalami proses penuaan yang lambat, walaupun usia sudah semakin meningkat. Biasanya, mereka yang memiliki wajah seperti ini, digelar sebagai “baby face”.

5. Kesihatan tubuh badan

– Apabila seseorang itu tidak sihat, kulitnya akan kelihatan kusam dan tidak bercahaya. Jika kulit tidak di rawat pada masa yang tepat, kulit akan terus menjadi bermasalah dan terus rosak.

6. Pemilihan produk yang salah dan tidak sesuai

– Apabila pemilihan serta penggunaan produk yang salah dan tidak sesuai untuk kulit demi tujuan untuk merawat masalah jerawat atau jeragat, boleh menyebabkan kulit wajah semakin rosak dan kusam. Malahan, perawatan di spa juga tidak menjamin kesihatan kulit yang baik. Ada sesetengah orang tidak sesuai dengan produk yang digunakan di spa menyebabkan kulit yang di rawat semakin kusam dan rosak.

Pesanan fatim pada anda, pastikan anda memilih produk yang sesuai untuk kulit serta kesihatan anda, tidak kira produk yang digunakan secara oral atau luaran. Pastikan produk yang anda pilih adalah selamat, berkesan dan mempunyai sijil sah daripada KKM. 🙂

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 11 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Penuaan Vs Menjadi Tua

  1. akmal rusdi

    proses tua memang kita tak boleh nak elakkan. Tapi kita boleh lambatkan proses penuaan ni. Pelbagai faktor yang boleh menyebbakan proses penuaan menjadi lebih cepat. Sebab tu ada orang umur masih muda tapi wajah dan kesihatan dah macam orang berusia
    akmal rusdi recently posted…Rahsia Lobak Ungu Yang Ramai Tak TahuMy Profile

    Reply
  2. Ila Halilah

    Tua sebelum usia memang menakutkan. Pemakanan, faktor stress lagi haihh memang susah nak elak. Mujur ada vivix kurang sikit rasa takut tu:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge