Tips Atasi Sembelit Semasa Berpantang Agar Tidak Fobia Mengandung Lagi

By | January 23, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 🙂

Mesti seronok kan, bila kehamilan dah masuk trimester ketiga. Lebih-lebih lagi, jika sekarang ni, dah masuk minggu ke-36. Biasanya kan, orang panggil menunggu hari, jika kehamilan dah masuk minggu ke-36. Sebab, ibu hamil akan bersalin bila-bila masa je.

Bagi yang masih mencari cara membuat air selusuh bagi membantu untuk memudahkan bersalin, boleh baca di sini.

Bila bercerita pasal sembelit semasa berpantang ni, teringatlah fatim dengan pengalaman bersalin anak sulung dulu. Setiap kali fikir pasal pengalaman berpantang anak sulung, mesti fatim rasa seriau je.

Punyalah sakit nak membuang sebab sembelit. Sampai fatim sanggup tak membuang selama seminggu. Sakitnya rasa sembelit semasa berpantang adalah lebih teruk berbanding semasa keadaan kita sihat.

Anda sedang mengalami masalah yang sama tak? atau sekarang dalam usaha untuk membuat persediaan semasa berpantang nanti?

Jadi, sebagai langkah pencegahan semasa anda berpantang nanti, jom baca tips-tips ini. Semoga ia dapat membantu mengatasi masalah anda untuk ‘membuang’ semasa berpantang nanti. 🙂

 

8 Tips Atasi Sembelit Semasa Berpantang

 

tips atasi sembelit semasa berpantang

1. Amalkan diet yang seimbang semasa berpantang. Pastikan diet anda terdiri daripada makanan yang berserat tinggi serta pastikan diet anda turut terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

 

2. Pastikan pengambilan air yang mencukupi, lebih-lebih lagi jika anda menyusu bayi. Pengambilan air yang cukup dapat membantu melembutkan najis dan memudahkan pergerakan usus.

 

3. Sekiranya anda merasakan rasa untuk ‘membuang’, segeralah ke tandas. Elakkan sikap suka bertangguh, ia akan membuatkan anda mendapat sembelit yang teruk. Silap-silap boleh menjadi buasir.

 

 

4. Elakkan duduk ataupun baring terlalu lama. Cubalah untuk berjalan, walaupun sedikit demi sedikit kerana ia dapat membantu agar sembelit tidak menjadi semakin teruk.

 

5. Penggunaan tandas duduk sangat membantu untuk memudahkan ibu dalam berpantang untuk membuang air besar. Jangan lupa gunakan bangku mahupun alas kaki, supaya kaki dapat diangkat dengan lebih tinggi dan letakkan siku anda di atas lutut.

 

6. Anda juga boleh menggunakan ubat pelembut najis yang disyorkan oleh doktor. Elakkan sembelit ni berlarutan, sebab di khuatiri ia boleh semakin mudarat menjadi buasir.

 

Apa-apa pun ubat yang anda ingin beli di farmasi, pastikan mendapat konsultasi daripada doktor terlebih dahulu. – gambar ehsan google-

7. Amalkan pengambilan vitamin C, sekurang-kurangnya 1000mg sehari.
sustained release vita-c plus

8. Amalkan pengambilan ostematrix, sekurang-kurangnya 1000mg sehari.

 

OsteMatrix

 

Kalau ikut pengalaman fatim sendiri, memang terasa jauh bezanya berpantang dengan makan vitamin C dan Ostematrix, berbanding takde ambil langsung. Sebab masa berpantang anak sulung, fatim cuma amalkan jamu.

Sembelit memang tak dapat nak elak semasa berpantang anak sulung. Sampai fatim rasa macam tak nak lagi mengandung masa tu. huhu..

Bila berpantang anak kedua, fatim yang masih rasa fobia dengan pengalaman berpantang kali pertama dulu, cuba amalkan set berpantang Shaklee. Alhamdulillah, dengan izin Allah jua, fatim langsung tak de masalah sembelit. Bahkan luka jahitan pun cepat sembuh. Syukur sangat. 🙂

Nak tahu set berpantang Shaklee yang fatim ambil tak? tadaa…
Set ibu berpantang 1

Set ibu berpantang ni memang banyak membantu fatim untuk berpantang dengan lebih bertenaga, luka jahitan cepat sembuh, susu badan sentiasa banyak serta elak dari masalah sembelit. 🙂

Ingat yer, anda tak semestinya perlui ambil semua vitamin yang ada dalam set berpantang ni, lebih-lebih lagi jika anda jenis yang kurang gemar makan pil banyak sangat. Kalau nak ambil set berpantang Shaklee, pilihlah berdasarkan keperluan anda semasa berpantang nanti.

Kalau tak pasti nak pilih mana yang sesuai, jangan segan-segan untuk hubungi fatim, k. 🙂

Testimoni


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 518 times, 1 visits today)

One thought on “Tips Atasi Sembelit Semasa Berpantang Agar Tidak Fobia Mengandung Lagi

  1. Pingback: Nutrisi Penting Untuk Ibu Berpantang Czer Agar Luka Cepat Sembuh Luar Dalam | Diari Fatimah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge