Ani dan Ali baru sahaja mendirikan rumahtangga. Pada tahun pertama perkahwinan, rumahtangga mereka begitu bahagia. Namun begitu, bila perkahwinan mereka memasuki tahun kedua, saudara mara sudah mula berbunyi, bertanyakan ‘bila nak dapat anak?”.

Pada mulanya, Ani dan Ali, masih mampu bersabar. Namun, bila perkahwinan mereka mula memasuki tahun ketiga, Ali mula rasa tidak seronok. Dia mula menuding jari, mengatakan bahawa Ani mandul, menyebabkan mereka belum mendapat anak.

Sebagai seorang isteri yang bijak, Ani cuba bersabar dengan tuduhan suaminya. Manakan dia boleh dikatakan mandul, padahal kakak-kakaknya, semua ada anak. Bahkan kakak sulungnya, baru sahaja melahirkan bayi kembar bulan lepas.

Dengan cara berhemah, Ani cuba memujuk Ali untuk membuatkan pemeriksaan kesuburan dengan syarat, jika benar Ani mandul, Ani akan benarkan Ali berkahwin baru. Jika sebaliknya, Ali mesti berikhtiar untuk mengatasi masalah kesuburannya.

Keesokkannya, kedua-duanya hadir ke hospital untuk membuat pemeriksaan. Ternyata, Ani tiada mengalami sebarang masalah. Tetapi, sebaliknya sperma Ali pula yang bermasalah. Sperma Ali terlalu lemah dan kuantitinya sangat sedikit. Inilah antara sebab, kenapa mereka berdua sukar mendapat anak.

Selepas mendapatkan nasihat doktor, Ali berusaha untuk meningkatkan kesuburannya. Antara usaha yang Ali lakukan adalah mengamalkan makanan yang boleh membantu meningkatkan kesuburan lelaki, di samping mengambil supplemen tambahan, bagi membantu meningkatkan tahap kesihatan tubuhnya.

 

makanan tingkatkan kesuburan suami

 

Antara makanan yang boleh membantu meningkatkan kesuburan lelaki yang Ali amalkan, ialah:

1. Tiram

tiram-sebagai-penapis-air-semulajadi-655x360

Dikenali sebagai makanan afrodisk, tiram mengandungi zink dan membantu untuk meningkatkan penghasilan sperma dan testosteron. Ini merupakan ‘bahan-bahan’ yang tepat untuk menghasilkan seorang bayi.

Jika suami tidak berminat untuk memakan tiram, anda juga boleh memberi makanan yang kaya dengan zink seperti daging lembu, daging ayam, produk tenusu, kekacang, telur, bijirin penuh dan kacang.

 

2. Buah-buahan dan sayur-sayuran

buah dan sayur

Antioksida yang terdapat di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, membantu untuk melindungi sperma daripada kerosakan dan akan memastikan ia kekal sihat dan kuat. Sperma yang sihat adalah sesuatu yang amat penting – si sperma harus pantas berenang ke arah tiub fallopio dan mensenyawakan telur. Makanlah vitamin A yang boleh menghalang sperma yang lambat dan malas.

Vitamin A boleh di dapati di dalam vitamin Shaklee seperti Carotomax dan Vita-Lea Iron Formula

Vitamin C membantu sperma lebih pantas dan lebih kuat. Antara sumber terbaik vitamin C yang boleh di amalkan adalah seperti jus oren, tomato, limau gedang dan brokoli. Vitamin E juga boleh menguatkan sperma dan sumber vitamin adalah minyak sayuran yang berwarna hijau, kekacang dan kebanyakkan buah-buahan turut mengandungi asid folik.

Asid folik boleh menghalang sperma daripada sebarang ketidaknormalan kromosom. Anda juga boleh memilih untuk mengambil keledek di dalam diet suami anda, kerana ia mengandungi semua vitamin di atas – Vitamin A, C, E dan asid Folik.

Untuk mendapatkan vitamin C, E dan Asid Folik Shaklee anda boleh memilih Sustained Release Vita-C, Vita-E Complex dan B Complex.

 

3. Jus buah delima

Jus-delima

Buah delima mengandungi antioksida yang tinggi. Menurut sebuah kajian yang telah dijalankan ke atas tikus makmal, jus buah delima boleh meningkatkan bilangan dan kualiti sperma. Hebatkan ?

Vitamin yang tinggi antioksida adalah vitamin A, C dan E. Produk Shaklee yang turut mengandungi antioksidan yang tinggi adalah Vivix.

4. Biji benih buah labu

 

biji benih buah labu

Biji benih buah labu mengandungi dos zink yang tinggi. Ini akan meningkatkan bilangan testosteron dan sperma. Ia juga mengandungi asid lemak omega-3 yang tinggi yang membantu merangsangkan pengaliran darah ke organ seks dan memperbaiki fungsi seksualnya. Anda boleh mendapat omega-3 daripada flaxseed, buah badam atau ikan berlemak seperti salmon dan tuna.

Untuk mendapatkan asid lemak omega-3, anda boleh memilih vitamin Omega Guard Shaklee.

5. Likopena

tomato

Makanan tambahan likopena boleh membantu untuk membuang bahan radikal oksigen bebas, yang terdapat di dalam tubuh. Bahan radikal oksigen bebas adalah salah satu penyebab kemandulan di kalangan lelaki. Likopena boleh di dapati daripada tomato dan produk berasaskan tomato.

6. Herba

ginseng

Pengambilan herba juga boleh membantu meningkatkan kesuburan. Herba-herba cina seperti ginseng, saw palmetto, astral Gus dan macaw dikenali untuk menambahkan bilangan sperma. Ada sesetengah herba yang perlu anda bincang bersama doktor anda, sebelum memulakan rutin pengambilannya.

Adakah supplemen Shaklee yang boleh membantu meningkatkan kesuburan lelaki di samping meningkatkan fungsi seksualiti lelaki?

Shaklee mengandungi banyak jenis vitamin yang terjamin selamat, berkesan di samping proses penghasilannya adalah 100 peratus semulajadi.

Bagi membantu meningkatkan kesuburan lelaki, dan membantu memperbaik fungsi seksualiti lelaki, anda boleh mengambil vitamin seperti di  bawah.

Set Kesuburan Suami baru

Buy-Now-Button
Klik button untuk membuat pesanan.

Namun, suka untuk fatim ingatkan, agar dalam tempoh usaha anda dan suami untuk meningkatkan kesuburan suami, suami anda perlu mengelakkan makanan seperti:

1. Makanan ringan

makanan-ringan-berbahaya-untuk-kesihatan

Makanan ringan boleh menambahkan inci di peha dan pinggang anda, dan ia juga mengandungi makanan berlemak, bergoreng, bergula yang boleh mengganggu kesuburan lelaki.

2. Ikan yang mengandungi merkuri

tuna steak

Merkuri sering dihubungkaitkan dengan ketidaksuburan di antara lelaki dan wanita. Ikan yang mengandungi merkuri yang tinggi adalah ikan parang, king mackerel, tilefish, tuna steak dan ikan jerung.

3. Minuman berkafein

kopi

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan terlampau banyak kopi atau teh dan minuman bertenaga, boleh mengurangkan bilangan sperma.

Selain menjaga pemakanan, ingatlah bahawa untuk bersenam. Cuba elakkan daripada terasa begitu tertekan kerana ia boleh menyebabkan ketidaksuburan juga. Selamat mencuba. 🙂


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 199 times, 1 visits today)
Ketahui 6 Jenis Makanan Untuk Tingkatkan Kesuburan Suami
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: