Morning sickness adalah perkara yang tidak asing bagi mana-mana ibu hamil. Tidak kira, ia berlaku sebelah pagi, petang atau malam, ia tetap dipanggil morning sickness.

Namun, ada sesetengah wanita yang bertuah, kerana mereka tidak mengalami masalah ini. Tetapi, sebaliknya, suami pula yang muntah teruk sepanjang isterinya hamil. Jangan terkejut, kalau suami anda, jadi takut jika anda hamil, hanya kerana dia terpaksa melalui muntah teruk setiap hari. Hehee.

Bagi diri fatim pulak, memang ketiga-tiga kehamilan, terpaksa melalui saat-saat morning sickness yang tak kira masa. Tetapi, yang paling teruk adalah kehamilan anak sulung. Masa hamil anak sulung dulu, fatim terpaksa melalui morning sickness sehingga ke saat bersalin. Huhuu..

Tapi, tidak semua ibu hamil akan mengalami masalah yang sama seperti fatim. Ada yang cuma kena pada trimester pertama sahaja. Sebab itu, morning sickness di katakan merupakan antara tanda-tanda awal kehamilan. Nak tahu lagi tanda-tanda awal kehamilan, boleh baca di sini.

Bagi ibu-ibu muda yang baru hamil anak pertama, mesti hairan kan. Adakah morning sickness ini wajib dan penting semasa hamil.

morning sickness

Apa yang menyebabkan morning sickness?

1.Morning sickness adalah petanda yang baik untuk ibu hamil. Kandungan hormon HCG semakin meningkat berbanding hormon progesteron dan estrogen, semasa hamil dan peningkatan ini turut menyebabkan berlakunya muntah dan loya.

2. Ibu hamil yang mengalami morning sickness, mempunyai risiko rendah untuk mengalami keguguran semasa hamil. Ini kerana, homon HCG yang tinggi menunjukkan petanda bahawa rahim ibu adalah kuat.

3. Ibu hamil yang kurang mengalami morning sickness atau langsung tiada, berisiko tinggi untuk mengalami keguguran atau melahirkan bayi pra-matang.

4. Terdapat fakta menarik, menyatakan bahawa gejala ibu hamil yang mengalami morning sickness di awal kehamilan, dapat merangsang bayi dalam kandungan untuk memiliki kecerdikan lebih baik terutamanya dalam bidang memori bernombor dan kefasihan lisan.

Bila berlakunya morning sickness, ibu hamil cenderung untuk mengurangkan makan makanan yang penting dalam membekalkan nutrisi penting. Oleh sebab itu, tidak hairanlah, kalau ibu hamil yang mengalami morning sickness teruk, akan mudah kekurangan nutrisi penting.

Ada yang mengalami keadaan, sehingga menyebabkan bacaan HB menjadi terlalu rendah, akibat kurang makan. Nak tahu, bahaya jika bacaan HB rendah, boleh baca di sini.

Oleh itu, ibu mengandung memerlukan :- 

Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh, antaranya seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir 2 kali ganda semasa mengandung. Protein yang lebih dari biasa.

Oleh itu, ibu mengandung dicadangkan mengambil vitamin yang berciri berikut :- 

Dibuat dan diproses secara semulajadi. Mengandungi nutrien penting yang kadangkala tidak dibekalkan oleh preskripsi klinik (Kebanyakan klinik memberi asid folik, bukan full spectrum B Complex).

Tiada bahan-bahan sintetik terutama pewarna dan perasa (cuba genggam vitamin yang anda ambil sekarang, adakah warnanya melekat di tangan? Awas pewarna tiruan!). Mudah dicerna dan diserap oleh tubuh. Tiada kesan sampingan. Untuk mengetahui pilihan vitamin Shaklee yang sesuai semasa hamil, boleh baca di sini.

Apakah Jenis-Jenis Vitamin Shaklee yang sesuai untuk ibu mengandung ?

set ibu hamil trimester 2 dan 3

 

  1. Shaklee Vitalea Iron Formula (multivatimin & multimineral).
  2. Shaklee B Complex
  3. Shaklee Vita-C
  4. Shaklee Ostematrix (kalsium)
  5. Shaklee Omega Guard (Untuk kandungan 4 bulan ke atas)
  6. Energizing Soy Protein / Shaklee Meal Shake

Produk di atas adalah asas kepada pembinaan kehamilan bagi ibu dan bayi yang sihat.

Bagaimana pula dengan simptom-simptom semasa mengandung ? Adakah produk Shaklee tertentu yang boleh membantu melegakan ibu?

Ya, semestinya ada.

Berikut adalah cadangan.

Morning Sickness – Konsisten mengambil vitamin Shaklee yang disenaraikan di atas. Ibu hamil sensitif terhadap bau, jadi segarkan ruang rumah / pejabat dengan bau yang menyegarkan.

*Berfikiran Positif. Kenalpasti makanan / Objek / Situasi yang menyebabkan Morning Sickness dan cuba elakkannya.

Untuk mengetahui tanda kehamilan anda dalam bahaya, baca di sini.

1. Sembelit – Ibu hamil boleh mengambil Herb-Lax untuk mengatasi masalah sembelit tapi hanya bila benar-benar memerlukan. Kalau sikit-sikit cuma perlu lebihkan pengambilan fiber dan air. Amat bagus sekiranya ibu mendapatkan nasihat OBGYN terlebih dahulu untuk pengambilan produk herba. Namun, pilihan terbaik juga adalah dengan mengambil ostematrix, sebab ia lebih selamat untuk ibu hamil dan bayi yang di kandung.

2. Angin – Ibu hamil boleh ambil Peppermint-Ginger Plus. Juga jika benar-benar memerlukan. Ambil dalam kuantiti sedikit dulu (1 biji sehari). Sama seperti Herb-Lax, adalah lebih baik jika ibu hamil dapatkan pandangan doktor terlebih dahulu walaupun halia & peppermint sangat bagus untuk ibu hamil yang mengambil.

3. Kejang Otot – Bila berlaku kekejangan menunjukkan ibu memerlukan kalsium, jadi perlu tambah kalsium sekiranya mengalami masalah kejang otot.

4. Sembab dan Kembang – Ibu mengandung biasanya mengalami water retention menyebabkan seluruh badan menjadi besar kerana water retention. Ibu boleh mengambil Alfalfa, tapi hanya pada trimester ketiga sahaja.

Mungkin ada yang tertanya-tanya (bagi yang pernah mendapatkan produk Shaklee dalam botol). “Kenapa sesetengah produk dikatakan tidak sesuai untuk ibu hamil atau menyusu, misalnya alfalfa … ?

Tapi disebabkan ujian klinikal yang dibuat tidak melibatkan golongan ini, walaupun ianya selamat, tapi syarat FDA supaya meletakkan “warning” tersebut dalam label.


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 704 times, 1 visits today)
Ketahui Kepentingan Morning Sickness Pada Ibu Hamil Dan Cara Mengatasinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: