Kekurangan Asid Folik, Meningkatkan Risiko Untuk Bayi Mendapat Spina Bifida

By | December 10, 2015

Kurangkan risiko daripada mendapat anak cacat dengan vitamin asid folik. Saya pasti, ramai pasangan muda, yang merancang untuk mendapat anak, sering mendapat info yang bermacam-macam, tidak kira dari mana-mana sumber pun. 

Malahan, bila info dah terlalu banyak, masing-masing menjadi cuak, takut teori yang diaorang dapat lebih menakutkan, padahal hakikatnya, benda tersebut tak lah penting mana pun.. betul tak?

Begitu juga dengan pengambilan asid folik, ataupun lebih senang saya nak cakap, B-Complex. Sebab B-Complex Shaklee mengandungi lengkap dengan vitamin asid folik ni. Jadi, jika puan dah beli B-Complex Shaklee, tak perlulah nak cari asid folik lagi dekat farmasi yer..

Ramai yang ambil ringan dengan kepentingan asid folik ni, sebenarnya.. Pada mereka, vitamin B cuma akan menambah berat badan.. hehee.. 

Sebenarnya, vitamin B ada yang berfungsi untuk menurunkan berat badan, tetapi, untuk tujuan ini, anda perlu mengambilnya dalam bentuk vitamin B yang lengkap seperti B-Complex Shaklee. Dan ia juga bergantung cara pengambilan vitamin tersebut. 

Nak tahu cara elak dari gemuk jika makan B Complex Shaklee? Tanyalah pada distributor anda. Kalau nak tanya saya, puan kena beli melalui saya, barulah saya akan consult bagaimana.. win-win situation, betul tak? hehee..

Jadi, bercerita mengenai kepentingan asid folik, saya nak kongsi dengan anda beberapa info yang sangat menarik. 🙂

Apa itu ASID FOLIK? 

  • Asid Folik adalah vitamin B9 yang sangat penting kepada wanita sebagai persediaan untuk mengandung.
  • Ia juga penting untuk membentuk saraf tunjang bayi yang lebih sempurna pada peringkat awal mengandung.

Mengapa ia PENTING?

1) Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti: Gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida)

Bayi yang dilahirkan dengan pembentukan otak dan tempurung kepala yang tidak sempurna atau langsung tak terbentuk (anecephaly/encephalocele)

Contoh: kes baby anecephaly ni yang hidup di negara barat

anacephaly

2) Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia).

3) Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:

  • Sumbing lelangit (cleft palate)
  • Kecacatan pada jantung (congenital heart disease)
  • Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction)
  • Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)

 4) Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah.

Bila ASID FOLIK perlu diambil?

Sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung. Semasa mengandung kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat.

Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folik asid boleh di hentikan. Tetapi digalakkan mengambil asid folik sehingga kelahiran bayi.

SIAPA yang memerlukan ASID FOLIK?

  • Semua wanita yang berumur 14-44 tahun terutama wanita yang merancang untung mengandung.
  • Ibu yang pernah melahirkan anak dengan kecacatan saraf tunjang
  • Merawat kesuburan pada lelaki

SUMBER MAKANAN yang mengandungi ASID FOLIK

  • Daging, ayam, telur
  • Kekacang
  • Beras perang, barli, oat
  • Sayuran hijau, Buah dan sayur warna kuning seperti pisang, buah oren, jagung, labu dan lain-lain

Folik asid di makan sebiji sehari. Folik asid larut dalam air. Jika pengambilan dos folik asid berlebihan ia tidak dapat di simpan dalam hati maka ia akan di keluarkan melalui air kencing.


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 400 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge