5 Tips Kecilkan Paha Menurut Kevin Zahri

By | October 5, 2015

Assalamualaikum,

Siapalah yang tak nak kurus.. Betul tak?

Bila fatim semakin sarat mengandung ni, selalu jugaklah fatim terfikir. Entah-entah macam nilah kot, apa yang orang gemuk rasa. Punyalah susah nak bergerak, nak bangun. Pergerakan terbatas sebab saiz susuk tubuh menghalang.

Sekarang ni fatim baru masuk 32 minggu, tapi, punyalah rasa semput, rasa cepat penat berjalan atau buat apa-apa jua kerja, sehinggakan fatim dah tak sabar nak bersalin.

Mesti orang yang gemuk, mempunyai perasaan yang sama, iaitu bila mencuba atau membeli sesuatu produk kurus, mesti nak kurus dengan cepat, betul tak?

tips kecilkan paha

Jadi, untuk tidak menghampakan anda, fatim nak kongsi tips nak kecilkan paha. Paha besar ni, selalunya menjadi masalah kepada mana-mana wanita. Sebab masalah paha besarlah, perempuan sukar nak mencari seluar jeans yang sedap di pakai. Sebab, ada jenis perempuan, pinggang dah ramping, tapi bila tengok paha, alahai.. macam tak ngam pulak.

Fatim tak nak perempuan kat luar sana, memendam rasa nak kecilkan paha, dengan mencuba produk sebarangan. Bahaya.

Tips ni, fatim ambil dari blog Kevin Zahri. Dia ni pakar fitness yang sangat terkenal. Kalau nak terjah blog dia, anda boleh klik di www.kevinzahri.com. Banyak perkongsian yang menarik untuk kurus dalam blog dia. Tak rugi pun kalau nak mencuba. Betul kan? 🙂

 

Sesetengah orang mempunyai bentuk badan seperti buah pear. Bahagian seperti pinggul dan peha kelihatan berisi dan tidak seimbang dengan bahagian atas badan anda. Sekiranya anda mengalami masalah ini, sudah tentu anda tercari-cari bagaimana cara untuk mengecilkan bahagian peha anda.

Antara cara yang biasa kita lihat di sekeliling kita ialah dengan berlari atau jogging, berjalan atau ‘walkathon’, dan berbasikal. Tiga cara ini adalah sangat sinonim untuk mengurangkan lemak di bahagian peha. Adakah anda terfikir cara lain untuk mengecilkan peha anda? Berikut merupakan langkah-langkah aktiviti yang boleh anda lakukan untuk mengecilkan bahagian peha anda:

1. ‘Kerusi bayangan’

Berikut adalah panduan untuk senaman “kerusi bayangan”:

  • Berdiri tegak sambil bersandar pada dinding.
  • Rehatkan tangan pada dinding dan turunkan badan perlahan-lahan. Turunkan badan sehingga kedudukan badan seperti sedang duduk. Bayangkan anda sedang duduk di atas kerusi.
  • Bila anda sudah ‘duduk’, cuba bertahan selama mana yang anda boleh sebelum anda berdiri tegak semula. Kebanyakan orang hanya boleh bertahan untuk beberapa saat sahaja pada permulaan. Setelah membiasakan diri, anda pasti akan dapat bertahan lebih lama.
  • Pastikan badan anda tegak semasa ‘duduk’.
  • Cuba capai 10 saat pada permulaan, dan bertahan sehingga 1 minit setelah melakukannya beberapa kali. Lakukan 5 kali setiap hari.

Latihan ini agak mencabar kesabaran dan kekuatan mental anda. Mula-mula mungkin susah, tapi kalau dah lama-lama, anda mesti rasa sudah biasa.

2. Pergerakan “menggunting”

Latihan ini menumpukan bahagian peha sebelah dalam. Senang sangat! Baring atas lantai dengan kedua belah tangan di sisi. Angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah. Bayangkan pergerakan gunting semasa memotong kertas. Silangkan kaki anda dengan kaki kanan bersilang di atas kaki kiri. Kemudian, tukar kaki kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan. Ulang langkah ini 12 – 15 kali untuk setiap set. Anda akan dapat rasa tekanan di otot-otot bahagian peha anda.

3. Pusingan bulatan

Baring mengiring di atas lantai dengan sebelah tangan anda ke atas (baring berbantalkan lengan anda) dan letakkan tapak tangan sebelah lagi di atas lantai di hadapan perut anda. Angkat sebelah kaki ke atas setinggi yang boleh. Tarik nafas, dan pusingkan kaki yang anda angkat itu mengikut pusingan jam.

Gerakkan seluruh kaki tanpa menggerakkan pinggul anda. Buat pusingan jam sebanyak 5 kali sebelum ulang langkah tersebut menggunakan kaki yang sebelah lagi pula. Lakukan sehingga 10 set jika boleh.

4. Pakai kasut tinggi!

Kalau sebelum ini kita memerlukan alasan untuk pakai kasut tinggi, inilah masanya! Memakai kasut tinggi boleh membentuk otot betis dan peha. Walaupun kita kena beringat yang amalan memakai kasut tinggi ini boleh memberi kesan buruk kepada kaki dan postur, oleh itu anda perlulah berhati-hati! Kajian mengatakan bahawa kita tidak sepatutnya menggunakan kasut tumit tinggi yang melebihi 2 inci!

5. Melompat di atas trampoline

Melompat di atas trampoline ini sangat baik untuk peredaran darah dalam badan, pembakaran lemak, meningkatkan metabolism, mengurangkan selulit dan membentuk kaki yang cantik. Lakukan aktiviti ini selama setengah jam dapat membakar hampir 200 kalori dalam badan. Ia juga aktiviti yang sangat menarik yang anda boleh lakukan bersama keluarga mahupun rakan-rakan anda!

Aktiviti-aktiviti ini perlu dilakukan dengan sokongan pemakanan yang berkhasiat dan sihat secara konsisten. Semakin konsisten latihan disusuli dengan pemakanan yang sihat, semakin cepat anda boleh melihat hasilnya. 🙂

Macam mana? mesti rasa tak sabar nak mencuba kan? Sebelum ni, fatim ada jugak terbaca tips yang nameeroslan kongsikan dalam blog dia pasal nak kecilkan paha, terutamanya untuk wanita yang dah mempunyai anak. Satu pesanan yang menarik, yang beliau kongsikan adalah, beliau amalkan satu produk yang membantu untuk membakar lemak, di samping melakukan senaman seperti di atas. Sebab, vitamin untuk bakar lemak ni, membantu untuk kecilkan paha dengan lebih cepat dan berkesan.

Jadi, kalau anda nak mencuba vitamin Shaklee untuk kecilkan paha tu, bolehlah mencuba ambil set kurus Terbaik Shaklee. 🙂

Untuk yang ada masalah paha besar tu, boleh cuba set bajet kurus terbaik Shaklee ni, k. Harga memang jimat dan sesuai dengan bajet anda yang nak beli set kurus bawah RM350.00.

Harga satu set untuk set kurus bajet ni, cuma RM300 sahaja. Bagi yang nak ambil set ini, boleh je terus buat pembayaran dan isi borang pesanan di sini.

Keistimewaan mereka yang membeli set ini, mereka akan mendapat:

  • Jadual pengambilan vitamin yang betul
  • eBook untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan mudah
  • konsultasi yang berterusan secara PERCUMA.
  • Berpeluang untuk mendapat KUPON DISKAUN yang ditawarkan oleh blog kami.
  • Di masukkan ke dalam group Eksklusif di facebook.

set kurus bajet (esp & omega sahaja)

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

 

(Visited 3,865 times, 8 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge