5 Petua Istimewa Buat Ibu Hamil

By | September 23, 2015

Hamil adalah satu anugerah istimewa hanya untuk wanita. Namun, tidak semua wanita dapat merasainya.. seronok kan, lebih-lebih lagi jika kandungan sudah memasuki trimester ke-3, anda mula merasai nikmat pergerakan bayi, tendangan lembut dari dalam perut, sehingga anda tidak sabar untuk melihat wajah si comel anda.. hehe..

Namun begitu, saat-saat hamil, anda akan mengalami pelbagai situasi yang tidak menyeronokkan.. Badan cepat penat.. Sering rasa mual atau morning sickness, sehingga anda jadi risau untuk makan.. Malahan, perubahan bentuk badan, yang paling ketara adalah bahagian perut.. Kulit semakin terik disebabkan perkembangan bayi di dalam rahim, sehingga timbul ‘stretch mark’..

Jangan risau.. hari ini, fatim ingin berkongsi beberapa petua, yang mungkin boleh membantu anda..

5 petua untuk ibu hamil

1. Hilangkan rasa loya

lemonwater1

 

  • Ambil segenggam daun kari, bersihkan dan kisar sehingga menjadi jus.
  • Campurkan jus tersebut dengan perahan limau nipis dan satu sudu teh gula
  • Minumlah setiap pagi. Insha Allah, rasa loya akan hilang

2. Kulit anak bersih

 

  • Semasa hamil, amalkan meminum air kelapa agar kulit bayi dalam kandungan bersih dan halus serta terhindar daripada masalah ruam

3. Inginkan anak berkulit cerah

 

bayam

  • Ibu hamil disarankan agar makan sayur-sayuran berwarna hijau terutamanya sayur bayam jika inginkan anak berkulit cerah

4. Atasi rekahan kulit semasa hamil

gambarminyakzaitun

  • Agar kulit sekitar perut dan paha anda tidak merekah semasa hamil, sapukan dengan minyak zaitun setiap kali selepas mandi dan ketika hendak tidur

5. Mudah bersalin

vco

  • Ketika kandungan berusia 6 bulan, amalkan meminum satu sudu teh minyak kelapa yang dibuat sendiri, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.
  • Setelah kandungan berusia sembilan bulan pula, amalkan pengambilan setiap hari.

Selamat beramal.. 😉

Cara fatim?

Sepanjang kehamilan, fatim mengamalkan suplemen Shaklee untuk ibu mengandung. Banyak manfaat yang fatim perolehi sepanjang pengambilan suplemen ini, dan jika fatim hamil lagi, sudah pasti Shaklee adalah pilihan fatim…

 

Inilah vitamin yang fatim amalkan sepanjang pregnant kali kedua, dan sekarang mengandung kali ketiga pun, tetap amalkan vitamin yang sama. 🙂

Click Here to Order Now

Berminat untuk memiliki set ibu hamil seperti yang fatim amalkan? Klik button untuk membuat pesanan.

Antara manfaat yang fatim perolehi adalah:
  • Morning sickness tiada lagi
  • Badan sangat bertenaga walaupun kandungan sudah mencecah 9 bulan
  • fatim masih lagi larat memandu untuk perjalanan jauh, biarpun kandungan fatim cuma menunggu hari untuk bersalin
  • Sepanjang bulan puasa, fatim mengambil ESP semasa sahur, dan hasilnya, badan fatim sangat bertenaga.. Sedangkan masa tu, fatim dah masuk trimester ke-3, dan puasa ramadhan fatim adalah penuh.. 😉
  • Bacaan Hb fatim tidak pernah menurun ke paras yang membimbangkan..semua berada di atas bacaan 11.
  • Tempoh kontraksi fatim cuma 2 jam, dan bersalin macam terlalu mudah, berbanding anak sulung.. Padahal, bila fatim kontraksi bermula jam 7.50 pagi, dan membuat pemeriksaan jam 8.30 pagi, bidan yang merawat, menjangka fatimmungkin akan bersalin sebelah petang. Bila air ketuban mula pecah pada masa tu, fatim sempat di bawa ke hospital, yang jauhnya hampir 30 minit. Sebaik sahaja kaki mencecah ke lantai ke hospital, air ketuban sekali lagi keluar, dan fatim dibawa untuk pemeriksaan bukaan rahim.. Dan tak sangka, baru beberapa minit, rahim dah terbuka 6 cm.. Kesian juga bila mengenangkan bidan di hospital kelam kabut, lebih-lebih lagi bila fatim mengadu, yang baby dah nak keluar.. alhamdulillah, tepat jam 9.50 pagi, baby selamat dilahirkan.. itulah saat-saat yang betul menggembirakan..sebab anak sulung fatim dulu, fatim terpaksa menanggung sakit kontraksi dari jam 3 pagi sehingga jam 12 malam.. hampir 22 jam..huuhuuu.. Alhamdulillah, kelahiran bayi perempuan yang kedua terlalu mudah.. Bersyukur sangat-fatim…
  • Yang paling best pula, fatim mengambil suplemen untuk ibu berpantang, antaranya Zinc Complex dan Vitamin E.. Jahitannya dah sembuh dalam tempoh seminggu.. woww…best sangat-sangat.. Sebab tu, fatim rasa tak serik untuk mengandung lagi..hehee.
  • Dan sekarang, kandungan ketiga fatim dah mencecah minggu ke-30. Semoga Allah mempermudahkan proses fatim bersalin, sama seperti anak kedua fatim. 🙂

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 672 times, 2 visits today)

One thought on “5 Petua Istimewa Buat Ibu Hamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge