17 Tips Yang Ibu Hamil Anak Pertama Perlu Tahu Agar Bersalin Dengan Mudah

By | September 22, 2015

Assalamualaikum.. 🙂

Masih lagi berdebar-debar menunggu hari? Biasanyakan, bila kandungan dah masuk minggu ke-36, orang akan panggil ia sebagai tanda untuk menunggu hari. Kelahiran tidak semestinya berlaku pada tarikh EDD yang doktor berikan.

Even fatim sendiri pun dah masuk minggu ke-30 ni. Itupun dah berdebar-debar. Padahal ni, kandungan ke-3. haha..

Hakikatnya begitulah. Tidak kira anda mengandung anak sulung atau anak no ke berapa sekalipun, sudah pasti tidak akan terlepas dari rasa berdebar. Selagi tak bersalin, selagi tulah jantung berdebar-debar. hehee.

Nak tak, kalau fatim kongsikan beberapa tips yang dapat membantu ibu-ibu hamil agar dapat bersalin dengan mudah dan normal. Tips ini, inshaAllah boleh membantu mereka yang tiada masalah pada kandungan. 🙂

tips agar bersalin mudah

 

1. Minum minyak kelapa

 

  • apabila kandungan mencecah 6 bulan, amalkan minum minyak kelapa yang di masak sendiri, sekurang-kurangnya, 2-3 kali seminggu.
  • Biasanya orang beli je minyak VCO sekarang ni. 🙂
  • apabila kandungan sudah mencecah 9 bulan, amalkan minum setiap hari
2. Telan telur ayam

  • amalkan makan telur ayam yang masih mentah, setiap pagi, seminggu sebelum bersalin.
  • yang ini anda boleh amalkan jika kandungan anda dah masuk minggu ke-39.
3. Minum air zam-zam

 

  • Sebaik-baiknya di amalkan sepanjang kehamilan
4. Minum Milo / susu campur marjerin

 

  • Bancuh air milo atau susu dan campur dengan marjerin
  • Baca selawat, al-fatihah dan doa nabi Yunus (rujuk no 11 dibawah), sebelum minum, agar dimudahkan rahim untuk terbuka
5. Minum air kelapa

 

  • amalkan minum air kelapa dara, sepanjang kehamilan
  • selain mencantikkan kulit bayi, ia juga membantu mencuci kepala bayi semasa bersalin
6. Minum air selusuh

selusuh

7. Makan kurma

  • Elok di amalkan sepanjang kehamilan, kerana khasiatnya banyak.
  • malahan, ia membantu memberi tenaga yang lebih, semasa meneran
8. Makan sayur bendi

  • amalkan sayur bendi setiap hari, agar membantu memudahkan bersalin
9. Minum air akar fatimah

air kacip fatimah

  • rendam akar fatimah di dalam air suam, diminum berserta dengan selawat keatas Nabi S.A.W
10. Amalkan surah atau ayat dari al-quran
  • surah Maryam
  • surah Al-Imran ayat 38
  • surah Al-Insyiqaq ayat 1-4
  • surah Abasa ayat 20
  • surah An-Nahl ayat 78
11. Doa Nabi Yunus

  • Di amalkan semasa kontraksi bermula dan baca berulang-ulang kali sehingga bersalin
12. Solat Hajat

  • Buat solat hajat, dan berdoa agar dipermudahkan untuk bersalin.
  • Sebaik-baiknya, dibuat bersama suami dan minta suami membaca ayat al-imran ayat 38 dan diusap pada perut isteri
13. Banyakkan berjalan

 

  • Sebaik-baiknya di amalkan apabila kandungan sudah mencecah 9 bulan
  • Banyak berjalan, agar memudahkan salur rahim terbuka
14. Senaman ringan

 

  • Duduk mencangkung dan tangan tahan pada dinding, kemudian berdiri perlahan-lahan sekerap mana anda mampu
  • Duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki anda, pegang jari kaki kemudian tolakkan kedua tapak kaki itu ke arah vagina
15. Minta ampun
  • Memohon ampun daripada suami dan orang tua
16. Kerap ‘bersama’ suami
  • Ketika kandungan sudah mencecah 37-38 minggu, sebaik-baiknya, lakukan hubungan ‘intim’ dengan suami dengan lebih kerap
  • Ia akan membantu agar rahim terbuka dengan lebih cepat dan mudah
17. Berzikir Ya Wahhab
  • Boleh diamalkan ketika anda mula terasa kontraksi, dan berdoa di dalam hati, agar Allah memberi ketenangan dan dipermudahkan urusan bersalin

woww.. banyak jugak..jika anda ada tips-tips yang anda sendiri amalkan, anda boleh kongsikan di sini, yer..

selamat beramal..semoga anda dipermudahkan urusan untuk bersalin secara normal.. Insha Allah.

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

 

(Visited 5,330 times, 3 visits today)

One thought on “17 Tips Yang Ibu Hamil Anak Pertama Perlu Tahu Agar Bersalin Dengan Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge