Penuhi Keperluan Nutrisi Untuk Ibu Hamil

By | September 15, 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. 🙂

Sebagai seorang ibu, kita sangat menitik beratkan tentang keperluan nutrisi serta pelbagai keperluan lain, demi anak-anak. Malahan, keperluan nutrisi untuk bayi yang masih di dalam kandungan juga diutamakan.

Oleh kerana sudah ramai golongan ibu yang sedar tentang keperluan ini, jadi tidak hairanlah, jika sekarang pelbagai jenis produk tenusu yang dibuatkan khas untuk ibu hamil. Tapi, hari ini, fatim tidak ingin bercerita mengenai apa-apa jenis produk tenusu.

fatim nak sangat berkongsi dengan anda, sebagai wanita hamil, adalah sangat penting untuk anda memastikan bahawa anda telah menyediakan nutrisi yang mencukupi, bukan sahaja  untuk janin anda, tapi untuk diri anda sendiri juga. Jika ibu sihat, pasti bayi di dalam kandungan juga sihat.. betul kan?

Jom, kita lihat, supplemen yang sesuai diambil oleh anda, sebagai wanita hamil.

Ibu Hamil

Peranan serta kepentingan vitamin untuk anda serta kandungan anda…

1- Asid folik:

Asid folik yang juga dikenali sebagai folate merupakan vitamin B (B9). Dalam satu kajian menyatakan
♥ wanita yang mengambil asid folik sebelum kehamilan dan pada awal kehamilan boleh mengurangkan risiko kelahiran bayi yang cacat saraf otak dan cacat saraf tunjang sehingga 70%
♥ mengelakkan anemia dalam ibu mengandung.
♥ peranan dalam kawalan mood anda kerana ia boleh
mengurangkan depresi.

2- B kompleks
Vitamin B kompleks mengandungi campuran vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12,dan asid folik. Ia juga biasanya mengandungi kolin, PABA dan inositol.

Vitamin B kompleks memberikan:
♥ Kulit, tulang, rambut dan otot yang sihat
♥ Membran mukus yang sihat terutama di kawasan mulut
♥ Meningkatkan fungsi bowel dan tahap kesihatan
♥ Mengelakkan dari anemia atau letih, mood yang tidak menentu,
♥ kepenatan, dan rasa tidak selesa.
♥ Melindungi hati
♥ Mengelakkan daripada kulit kering dan gatal atau ruam-ruam.

3-Zat besi
penting dalam pembentukan hemoglobin, iaitu protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke organ dan tisu badan anda. Apabila anda hamil, badan memerlukan lebih zat besi bagi menghasilkan darah kepada anda dan bayi dalam kandungan anda.

Sekiranya anda tidak mendapat zat besi yang mencukupi, badan akan kekurangan sumber secara perlahan-lahan dan akan menyebabkan anda mengalami anemia.Maka, jangan jadikan anda salah seorang dari mereka kerana masalah ini sebenarnya boleh mengancam nyawa.

4- Protein
Protein memainkan peranan penting dalam proses kehamilan anda.

Protein yang mencukupi sangat diperlukan kerana:
♣ Untuk menyokong sistem peredaran darah.
♣ Menguatkan system imun badan bagi melawan penyakit.
♣ Memberikan berat badan yang ideal
♣ Melindungi dari sebarang penyakit ketika hamil.

Jumlah protein yang diperlukan ketika hamil:
Trimester pertama = 64 gram
Trimester kedua = 100 gram
Trimester ketiga = 100 gram

5- Kalsium
Susu merupakan sumber utama kalsium. Selain itu ia mengandungi protein, lemak, karbohidrat dan vitamin yang baik untuk ibu hamil.

Kalsium sangat diperlukan ketika proses kehamilan. Jika anda rasa jumlah pengambilan anda tidak mencukupi, anda perlu meminta prenatal vitamin bagi memastikan kalsium yang anda ambil mencukupi dengan badan anda.

Kalsium sangat penting kerana:

♥ elakkan masalah reput tulang atau osteoporosis.
♥ keperluan kalsium menjadi berganda kerana kalsium dalam badan anda akan diserap oleh bayi.
♥ Bayi memerlukan kalsium ini untuk pembentukan gigi dan tulangnya.
♥ Kalsium yang mencukupi juga boleh mengelakkan masalah cramp kaki ketika hamil.

Testimoni set ibu hamil Shaklee

 

Ramai wanita yg salah anggap multivitamin seperti oimin atau lain jenama yg diberikan waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar waktu lahir. Pil vitamin ini penting untuk kesihatan ibu dan utk bina darah utk cegah kurah waktu bersalin. Pil2 kalsium utk bina tulang, folic utk keperluan semua sel2 baru utk janin dan fish oil sebagai sumber omega3 dan DHA utk sel2 otak bayi utk jadi anak pintar. Setelah bersalin TERUSKAN makan supplemen2 tersebut utk cepat pulih rahim dan kekuatan badan serta utk susu ibu yg berkualiti. Saya cadangkan pil2 tersebut patut di makan terus menerus hingga akhir hayat seseorang wanita – Dr. Hamid Arshat, Doktor pakar puan

 

Saya skang guna set preg.. rasa bertenaga..masih menyusu badan.. baru ni p cameron highland.. jaln2.. naik2 tangga.. kan berbukit sikit.. mak pn ikut.. mak ckp kuat tgk. – Siti Liyana

Saya pun lg2 ostematrix lain btl kesannya bgn pagi x liat b4 this kalau brg atas toto i punya punggung sakit mcm x leh angkat bila amik oste tu x dak pun rasa gtuh Shaklee mmg best amil la x rugi pun i amik pil kalsium er klinik swasta x sama kesan nya oste jg yg best – Dayana

 

Ini pengalaman saya sendiri mengamalkan set mengandung sepanjang 4 bulan lebih ni.. Apa bezanya pengalaman mengandung kali ni berbanding dengan yg first?

1. berat badan saya naik dengan terkawal.. dah 4 bulan lebih berat saya baru naik dalam 3.5 kg

2. Muka pon tak nampak kembang sangat.. sampai mak mertua pon tegur semalam.. “tak naik sangat ye mengandung kali” hehee. even saya naik lrt pon orang boleh buat xtau je sbb tak nampak saya mengandung (kesian jugala sbb kene berdiri)

3. Simpul mengkarung alhamdulillah tak pernah lagi datang menyinggah di kaki.. sebelum ni almost every day sejak 5 bulan, wajib kene.. saya tak minum susu langsung kali ni.. memang bergantung 100% pada ostematrix.

4. Muka saya lebih berseri-seri, kata mereka nampak glowing.. sampai ramai yg buat spekulasi, anak laki agaknya. tak pon mesti sebb minum ESP walaupon saya belum lagi amalkan ESP.. (plan masuk 6 bulan baru nak amalkan..)

Nak Share testimoni sendiri pulak yang menggunakan SET BERPANTANG SHAKLEE.. Sebelum gi labour room saya minum ESP. Dalam sakit-sakit tu badan tetap rasa bertenaga. Masa proses bersalin, alhamdulillah.. 3 kali push keluar baby Hana, 3.6kg. Masa dalam wad, saya minum lagi ESP. Badan rasa segar sampai orang katil sebelah ingat saya admit ward sebab alahan masa mengandung. Bila tolak katil baby Hana terkejut dia sebab tak sangka dah bersalin. Muka tak pucat dan badan nampak cergas katanya. Sekarang, dalam pantang sepenuhnya saya ambil supplement Shaklee. Bibik yang jaga anak2 saya masa dalam pantang sebelum ni pun cakap.. “nampa bedanya! kali ni kamu nampak cergas! muka nggak pucat.” Ape lagi kengkawan. Jom dapatkan set berpantang segera. Para suami boleh juga belikan untuk isteri yang bakal melahirkan tak lama lagi. Sila hubungi SID masing2 ye. Bertindak sekarang! Ini kali lah!! 

Salam.. selalu baca testimoni dari geng GBS ni. harini saya nak share pula testimoni dari saya. Saya start makan Shaklee ni masa mengandungkan anak yang kedua. Masa mengandungkan anak yang pertama, alah saya memang teruk. sampai muntah2 yang kuning tu. memang pahit sungguh. Anak yang kedua ni saya kena juga, tapi tak lama, sebab kakak saya suruh try set trial Eu Four Set tu (B Com, Vita-C, Vita-lea & Ostematrix). Alhamdulillah kurang sikit morning sickness, yang paling berbeza masa mengandung anak petama dan kedua ialah masalah kebas2 di kaki. memang langsung tiada. Terima kasih pada kakak saya sebab kenalkan shaklee ni. ikutkan saya ni memang malas makan ubat, tapi bila dah ada kesan yang positif, Alhamdulillah saya tetap teruskan makan shaklee ni. Sekarang ni pon saya masih teruskan makan shaklee sebab memang sangat2 serasi dengan saya.

Saya baru bersalin anak ke-3.. Seorang princess yg sgt adorable.. Teringin nak berkongsi testimoni saya selepas merasai perbezaan pengalaman hamil tanpa vitamin shaklee utk 2 anak saya sebelum ini dan selepas hamil anak ke-3 dgn vitamin shaklee utk kehamilan. Spjg preggy saya ambil vitalea, vit C, B COmplex, Omega Guard dan Ostematrix since saya mmg x suka minum susu.. Saya lebih bertenaga, tiada rasa loya, lebih cergas dan kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation. Sampai ia ke saat melahirkan.. Saya masih rasa sihat dan bertenaga.. Sehingga proses bersalin kali ni.. sgt mudah dan cepat.. kalau sebelum ni, selepas keluar tanda.. sakit kontraksi memakan masa 2 hari dgn bukaan serviks baru 2 cm. Tapi kali ini.. sakit kontraksi berlaku sgt sekejap.. seurus smpai ke hospital.. Doc cek bukaan serviks dah 7cm. Diusung terus ke Labouur ROom.. Sedang nurse & Doc buat persiapan utk sambut baby.. Saya terus saya nk menera. Doc cuba cek bukaan serviks.. mmg dah 10cm. Dgn 2x push je.. Sy selamat melahirkan baby girl yg sgt comel.. kulit baby sgt halus mulus.. putih merah. Doc pun puji… uri cantik, luka perinium sgt minimal dan proses jahitan sgt mudah. Bbay pun sgt baik.. disebbkan susu badan saya dah mula mengalir sejurus melahirkan.. baby terus tido kekenyangan…

 

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 178 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge