kaki kejang semasa hamil

Berlakunya kaki kejang semasa hamil, adalah suatu perkara yang biasa. Namun, jika ia dibiarkan dan berlarutan sehingga bertambah teruk, ia boleh merbahayakan bayi di dalam kandungan dan juga kesihatan ibu.

Pernah tak korang mengalami kaki cramp ni?? Biasanya ia berlaku di bahagian betis. Waktu tak hamil pun pernah juga berlaku.. dan sekarang, bila tengah mengandung pun ia jadi juga.

Kaki kejang ni bahaya sebenarnya. Ia boleh menyebabkan kematian mengejut pada bayi di dalam kandungan dan ada kes ibu juga mati beberapa minit selepas bayinya mati dalam kandungan gara-gara kekejangan yang teruk ni… wahhh… menakutkan, bukan??

Dari segi perubatan, kekejangan ini boleh berlaku disebabkan penambahan berat pada kaki (yela, badan nak menampung berat baby lagi kan). Selalunya kekejangan otot ini berlaku pada waktu malam, sehinggakan sakit atau kekejangan itu boleh mengejutkan kita dari tidur yang nyenyak. Kejang betis paling teruk akan berlaku pada trimester kedua dan ketiga.

Selain itu kejang betis ketika hamil juga mungkin disebabkan: Kelebihan fosforus (didapati di dalam daging yang telah diproses, makanan snek dan minuman bergas). Kekurangan kalsium di dalam aliran darah, Tekanan rahim yang sedang membesar pada saraf kaki.

Terdapat beberapa cara yg boleh kita lakukan untuk mengatasi masalah ini, antaranya: 

  1. Meregang. Mula dengan luruskan kaki- tumit dahulu — dan dengan berhati-hati lenturkan buku lali dan jari kaki anda. Ini akan berasa sakit pada mulanya tetapi kesakitannya akan hilang secara beransur-ansur.
  2. Urut otot yang kejang.
  3. Mandi air suam atau letakkan botol air panas pada kawasan kejang.
  4. Berjalan. Bermundar-mandir untuk beberapa minit dapat membantu.

Selain itu boleh juga mencuba cara-cara dibawah ini untuk mengelakkan kekejangan ini dari berlaku:

  1. Buat senaman meregang sebelum tidur. Regangkan otot betis anda beberapa kali (seperti yang digambarkan di atas) sebelum anda tidur dapat membantu mengelakkan kekejangan pada waktu malam.
  2. Jangan berdiri untuk jangka masa yang lama atau duduk dengan kaki tersilang.
  3. Putarkan buku lali dan gerak-gerakkan jari kaki apabila anda duduk, di tempat kerja, pada waktu makan malam, atau semasa menonton TV.
  4. Makan makanan kaya dengan kalsium.
  5. Jika anda benar-benar ada masalah dengan kekejangan betis, tanya doktor anda mengenai pengambilan kalsium tambahan. (Tetapi elakkan mengambil kalsium dengan dolomit atau serbuk tulang; ini biasanya mengandungi plumbum, yang boleh diserap melalui plasenta dan memudaratkan bayi anda.)
  6. Elakkan minuman bergas, ia mengandungi banyak fosforus.

Sekiranya anda merasa kekejangan kaki yang berterusan dan kerap berlaku, atau adanya bengkak atau kesakitan, seeloknyalah anda mendapatkan nasihat dari doktor. Ini kerana kemungkinan anda menghidapi trombosis vena, atau bekuan darah, sejenis keadaan jarang ditemui (satu dalam 2,000 kehamilan) tetapi serius yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Credit: Ekin

# Cara saya? Sepanjang saya mengandung kali ke-2 termasuk yang ketiga ni, saya sentiasa mengamalkan suplemen Shaklee.. Syukur alhamdulillah, saya jarang mengalami masalah kekejangan otot pada bahagian kaki. Bukan itu sahaja, badan saya lebih bertenaga dan jarang mengalami masalah morning sickness.. Syukur Alhamdulillah.

 

vitamin ibu hamil

 


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI
PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com | Amalan Sihat (FB Page)

Amalan.Sihat (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 656 times, 1 visits today)
Kejang Kaki Semasa Hamil Boleh Membawa Maut!

2 thoughts on “Kejang Kaki Semasa Hamil Boleh Membawa Maut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click To Folllow My Blog

Get the latest posts delivered to your mailbox: