Ketahui Kenapa Ibu Hamil Mesti Ambil Protein Semasa Hamil

By | September 2, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua 🙂

Kehamilan adalah satu detik yang sangat indah dan istimewa dalam hidup seorang wanita yang bergelar isteri. Ini kerana, sepanjang tempoh 40 minggu janin membesar di dalam rahim, memberi satu kenikmatan yang tidak terhingga.

Lebih-lebih lagi, bila sudah memasuk minggu ke-20, minggu yang biasanya ibu-ibu hamil mulai merasa pergerakan lembut dari dalam rahim. Semakin bertambah minggu, semakin kuat tendangan dari dalam. Seolah-olah, rasa macam bayi nak melompat keluar dari perut pun ada. Betul kan mak-mak semua. 🙂

Baca disini: “Tanda Bahaya Kehamilan Yang Mesti Ibu Tahu”

Sebagai seorang ibu atau bakal bergelar ibu, sudah pasti kita mengimpikan bayi yang lahir adalah bayi yang sihat dan normal. Kalau boleh, tak nak lah bayi ni nanti dapat sakit ni, dapat sakit tu. Tak pasal-pasal kena duduk dalam hospital sepanjang berpantang. Betul kan?

Jadi, bagi memenuhi tumbesaran yang sempurna buat janin di dalam rahim, pemberian nutrisi yang mencukupi adalah penting.

Sebab itulah, pengambilan suplemen tambahan semasa hamil adalah sangat penting.. Di sebabkan inilah, pihak hospital atau klinik akan membekalkan para ibu hamil dengan asid folik, vitamin C, B Complex dan obimin. Tetapi, adakah ia mencukupi?..

Tanya pada diri anda sendiri. Jika anda adalah seorang yang sangat menitik beratkan tentang diet seimbang semasa hamil, di mana pengambilan makanan seimbang semasa hamil di jaga, maka ia sudah tentu mencukupi.

Baca disini: “Kenapa Nutrisi Tambahan Penting Untuk Ibu Hamil”

Tapi, jika dalam seharian semasa hamil, anda lebih kerap muntah kerana morning sickness, sehingga anda rasa risau untuk makan, itu tandanya anda perlukan makanan tambahan, tidak kira samada ia supplemen berbentuk pil atau makanan tambahan seperti buah-buahan yang dapat memberikan nutrisi penting. Ini adalah penting untuk anda dan kandungan anda.

Antara suplemen yang sangat baik untuk ibu hamil, dan saya sarankan adalah Energizing Soy Protein, suplemen sumber protein yang diperbuat daripada non-GMO soya. 

 

protein untuk baby

Kenapa Ibu Hamil Perlukan Protein?

  • Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia
  • Ia juga merangsang fungsi psikologi
  • Maka, setiap organ kita memerlukan protein
  • Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian

Di dalam Protein, mengandungi asid amino yang tubuh anda perlukan. 

Apa itu Asid Amino?

  • Protein terdiri lebih daripada 22 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia
  • Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai asid amino tak perlu
  • Manakala, asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino perlu
  • Shaklee menyediakan kesemua asid amino perlu tersebut
  • Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP)
  • Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya

Baca disini: “Cara membuat air selusuh”


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 52 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge