Vitamin Cadangan Bagi Memenuhi Keperluan Ibu Hamil

By | September 1, 2015

Assalamualaikum semua,

Fatim pasti ramai ibu-ibu diluar sana yang telah memilih vitamin shaklee sebagai makanan tambahan, lebih-lebih lagi kalau yang sedang hamil. Ye lah kan, masa hamil, semua benda macam tak kena je. Nak makan, muntah. Nak minum pun muntah.

Tak makan karang, kesian pulak baby. Bukan baby je kesian, ibu pun sama jugak. Tahu tak anda, jika anda sedang hamil dan sedang mengalami situasi makan tapi asyik nak muntah, lepas tu terus buat keputusan tak nak makan, sebab penat nak muntah, fatim nasihatkan baik anda stop berbuat sedemikian.

Kalau anda rasa berat nak makan hanya kerana nak muntah, anda sebenarnya sedang meletakkan risiko untuk bayi anda meninggal semasa dalam kandungan, kerana bayi kurang mendapat nutrisi daripada anda.

Cuba anda lihat di negara-negara yang tengah berhadapan dengan perang sekarang. Anda dapat tengok bagaimana, ramai yang meninggal, kerana tidak cukup makanan. Anda juga berisiko untuk menghadapi keadaan yang sama, jika anda berdegil untuk tidak mahu makan lebih-lebih lagi semasa mengandung.

Ingat yer, bukan bayi je yang berisiko untuk meninggal, anda juga mungkin mempunyai risiko yang sama. Jadi, mulai sekarang, ambil makanan yang ringan seperti biskut kering atau roti, makan sikit-sikit. Tak perlu sampai kenyang. Sejam  kemudian makan lagi. Sekurang-kurangnya, makan sedikit tapi dengan kerap, ok? 🙂

Oleh kerana, situasi inilah, ramai ibu hamil yang risau, takut bayi dan diri sendiri tak cukup nutrisi, mereka mula merancang untuk mengambil vitamin Shaklee bagi mengisi semula nutrisi yang tidak mencukupi dalam tubuh badan. Ingat yer, ibu sihat, bayi pun sihat.. hehee..

Vitamin adalah makanan tambahan, bukan makanan gantian. Jadi, pengambilan makanan yang seimbang perlu di utamakan, walaupun anda dah ambil vitamin.

Baca disini: “Kenapa kejang kaki bahaya untuk ibu hamil”

Untuk kali ini, sebenarnya fatim nak kongsi sedikit panduan kepada ramai ibu hamil yang kat luar sana, yang dah mengambil vitamin shaklee, tetapi masih ragu-ragu tentang cara pengambilan yang betul. meh baca sini. Ingat, ini sekadar panduan. untuk maklumat terperinci, berbincanglah dengan pengedar anda. Kalau nak tahu tips dari fatim, kenalah beli daripada fatim. 🙂

Baca disini: “Cara penyediaan air selusuh”

Vitamin Shaklee yang sesuai untuk ibu hamil, di sini fatim menyediakan  cadangan pengambilan vitamin-vitamin tersebut :-

  1. Vitalea
  2. B complex
  3. Vitamin C
  4. ESP/ MealShake
  5. Ostematrix
  6. Omega Guard

Rujuk gambar, untuk pilihan yang tepat.

Ambil ikut berapa minggu dah kandungan anda. Namun, tidak juga wajib untuk pilih semua. Ikut keperluan masing-masing. 

set ibu hamil trimester 1

ini adalah set pilihan untuk ibu yang sedang hamil trimester pertama (1 – 3 bulan)

 

set ibu hamil trimester 2 dan 3

ini adalah set pilihan untuk ibu hamil yang kandungannya dah memasuki trimester kedua dan ketiga. Perbezaannya, cuma set yang ini ada mengandungi Omega Guard, yang baik untuk otak si bayi.

Cadangan pengambilan vitamin Shaklee untuk ibu hamil

(1) B-Complex – 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.
(2) Vita-Lea with Iron – 1 tab daily. Vita-Lea adalah multivitamin. jadi preggy mommies tak perlu ambil obimin lagi.

(3) Vit-C – 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.

(4) OsteMatrix – 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat dan gigi utk baby. kalau preggy mommies rajin minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari sudah memadai.

(5) Protein (ESP) – Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari ajer. air mestilah air suam – plain water or any fave drinks (milo/ susu). ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya preggy mommies tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. kurang stretch-mark effect.

(6) Omega Guard – 1 tab daily is enough. Selebihnya, khasiat DHA ni boleh didapati dari pemakanan seharian. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. untuk preggy mommies pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

*Disyorkan pengambilan suplemen pada waktu malam untuk penyerapan nutrien yang lebih baik. Tapi, kalau nak ambil semua serentak memang agak sukar, kan?

Cadangan jadual makan vitamin Shaklee untuk ibu hamil

(1) Selepas breakfast : Secawan ESP dan 1 biji Vita-Lea.

(2) Selepas lunch : B-Comp, Vit-C dan Omega Guard
(3) Selepas Dinner : 4 biji OsteMatrix.

Nota : Penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, jadi tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Sebagai bonus, ibu-ibu akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp pada otot dan sendi, dan badan pun lebih ringan. Masalah sembelit juga tiada. 🙂

* Sekadar cadangan. Jadual adalah fleksibel


BERMINAT DENGAN PRODUK SHAKLEE? Untuk mengetahui harga produk shaklee, BOLEH KLIK DI SINI PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA (SHAKLEE ID 887938)

011-3201 4534 (Sms/WhatsApp)

FatimahBtTony@gmail.com

Kedai Vitamin FatimahTony.Com (FB Page)

VivixShaklee.ByFatimah (IG)

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

 

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..

MODAL SERENDAH RM 79.50 (SM) / RM90.10 (SS). BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

(Visited 145 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Vitamin Cadangan Bagi Memenuhi Keperluan Ibu Hamil

  1. Pingback: Hilangkan Morning Sickness Dengan Vitamin B | Diari Fatimah

  2. Pingback: 10 Tanda Bahaya Kehamilan Yang Ibu Hamil Anak Pertama Perlu Tahu | Diari Fatimah

  3. Pingback: Ketahui Kepentingan Morning Sickness Pada Ibu Hamil Dan Cara Mengatasinya. | Diari Fatimah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge